MENU

Dominicanen en hun gedachtengoed

In 1216 stichtte Dominicus de Guzman de Dominicaanse Orde van Predikbroeders. De Orde vormde destijds een nieuwe beweging binnen kerk en samenleving en wil dat in de huidige tijd nog steeds zijn. Het Dominicaanse kloosterleven kenmerkt zich door een leven van eenvoud, verstilling, verkondiging, met bijzondere aandacht voor de kwetsbaren en sociaal en kerkelijk ontheemde mensen. Dominicanen verbinden contemplatie met actie en zoeken naar innerlijke vrijheid en waarachtigheid, met speciale aandacht voor de kwetsbaren in onze samenleving. De dominicanen zijn als predikbroeders, vanuit hun kloosters de wereld in gegaan, om mensen vanuit innerlijke vrijheid en waarachtigheid te laten leven en werken.

Er zijn vele bekende theologen onder de dominicanen, zoals Thomas van Aquino (1225-1274), Meester Eckhart (1260-1328), Catharina van Siena (1347-1380), Rosa de Lima (1586-1617) en Edward Schillebeeckx (1914 – 2009)

Meer over de Dominicanen: www.dominicanen.nl

De communiteit in Huissen

In 1858 betrokken de eerste Dominicanen het toenmalige landhuis aan de dijk in Huissen. Momenteel wonen er 13 religieuzen. Het gemeenschappelijke leven is een 'oefenplaats' voor bezinning door gebed en studie en voor de prediking van het evangelie in deze tijd. Het gemeenschappelijke kloosterleven wordt gekenmerkt door de viering van de liturgie, het koorgebed, de schriftenstudie en het gesprek.
De dominicanen zijn actief met verkondigen, schrijven en dichten of zijn werkzaam in het pastoraat. Zij delen hun leven en hun bezittingen en stellen hun huis open voor mensen die op zoek zijn naar rust, innerlijke vrijheid en waarachtigheid. Tevens begeleiden zij programma’s in en buiten het dominicanenklooster.
www.dominicanen.nl/huissen

Andere Dominicaanse plekken en projecten

DLN
De Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland is in 1999 opgericht voor en door mensen die in hun werk en persoonlijk leven vorm willen geven aan hun dominicaanse inspiratie. Op deze pagina vindt u algemene informatie, verspreid over deze website vindt u verhalen van lekendominicanen. Momenteel telt de gemeenschap 56 leden en vier aspirant-leden.

In de Lekengemeenschap gaan vrouwen en mannen, gehuwden en ongehuwden en mensen van uiteenlopende kerkelijke achtergrond op voet van gelijkheid met elkaar om. De Lekengemeenschap is een zelfstandig verband binnen de dominicaanse beweging. Tegelijkertijd werken afzonderlijke leden en ook de gemeenschap als geheel samen met andere dominicaanse broeders en zusters ten behoeve van projecten op het terrein van pastoraat, vormingswerk, geloofsbezinning en maatschappelijke inzet.
www.lekendominicanen.nl

Dominicanenklooster Zwolle
Dominicanenklooster en -kerk. Een huis, liggend tegen het oude stadscentrum van Zwolle, met een rijke traditie van verkondigen, wonen, bidden, vieren en studeren. Tot op de dag van vandaag een bewoond huis én een vrijplaats voor moderne mensen om te studeren, te bezinnen en te vieren.
www.kloosterzwolle.nl

Dominicaans Studie en Toerustingscentrum
Het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving is een theologisch onderzoeksinstituut. Het werd in 1988 opgericht. Het levert een bijdrage aan een eigentijdse theologie in de Europese context. Nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen vormen hierbij steeds het uitgangspunt. We richten ons op een breed in religie en zingevingsvragen geïnteresseerd publiek.
www.dsts.nl
www.nieuwwij.nl

Plein van Siena Amsterdam
Plein van Siena is een centrum van bezinning, ontmoeting en spiritualiteit in de Rivierenbuurt in Amsterdam. In het centrum worden cursussen en andere bijeenkomsten georganiseerd op het gebied van geloven, filosofie en cultuur. Er is elke maand een lunchconcert en er zijn regelmatig exposities. Daarnaast is het een winkel voor boeken, religieuze en derde-wereldproducten.
Plein van Siena is een initiatief van de parochie St. Thomas van Aquino en staat in de traditie van de orde der dominicanen. De naam geeft de sfeer aan die wij willen uitstralen: open, uitnodigend, veilig en feestelijk.
www.pleinvansiena.nl

Kloostertuin Rotterdam
De Kloostertuin is een tuin in de stad, een plek om op adem te komen. Alleen of in gesprek met anderen. Waar ruimte is voor je eigen vragen, je eigen ervaring en voor mensen met verschillende achtergronden.
www. kloostertuin.nl

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld