MENU

Duurzaam en sociaal

Dominicanenklooster Huissen kiest bewust voor duurzaam en sociaal ondernemen. Dat is beter voor de samenleving en het milieu.

Duurzaam
In de de afgelopen jaren ontwikkelden we allerlei initiatieven die duurzaam ondernemen omarmen. Zo wordt het afval gescheiden, zijn we gestopt met monoverpakkingen, zijn in de toiletten bewegingssensoren geplaatst, voldoet het meeste drukwerk aan een keurmerk en genieten onze bezoekers van eerlijke koffie en thee, een biologisch biertje of fairtrade wijn.

Ook hebben we diverse stappen gezet op het gebied van sociaal ondernemen. Voor ons betekent dat dat we onze programma’s voor iedereen toegankelijk willen maken, dat we speciale programma’s ontwikkelden voor de zwakkeren in de samenleving en dat we een plek bieden aan (her)intreders op de arbeidsmarkt.

Keuken
Onze kloosterkeuken verzorgt verse, smakelijke maaltijden die dagelijks ambachtelijk voor de gasten en voor de bewoners van het klooster worden bereid. We streven naar een duurzame keuken en koken daarom uitsluitend vers en met de seizoenen en deels biologisch.
Groenten, fruit en zuivel komen vaak uit de omgeving, daarmee belasten we het milieu wat minder. Met enige regelmaat kunnen we gebruik maken van producten uit onze eigen groenten- en kruidentuin en fruit uit onze bongerd.
Sinds begin 2018 bereiden we uitsluitend vegetarische maaltijden om zo de impact op het klimaat te beperken.
Toevoegingen en kunstmatige smaakversterkers worden in onze keuken niet gebruikt.Sociaal
Onze keuze voor sociaal ondernemen ligt in het verlengde van de visie van de Dominicaanse orde, die zich van oudsher al inzet voor een evenwichtige maatschappij en in het bijzonder oog heeft voor zwakkeren in de samenleving.
In dat kader hanteren we inkomensafhankelijke ABC-tarieven en kunnen mensen met een laag inkomen eventueel korting ontvangen. Daarnaast organiseren we programma’s speciaal voor die doelgroepen die in onze samenleving het hardst geraakt worden: minima, ouderen, jongeren en ggz-cliënten. Ook organiseren we programma’s voor vrijwilligers van bijvoorbeeld Hospices en voor mantelzorgers. Deze programma’s kunnen we dankzij subsidies van diverse fondsen tegen een gereduceerd tarief aanbieden zodat ze voor deze doelgroep goed toegankelijk zijn.
Het Dominicanenklooster Huissen biedt tevens een werk- en ervaringsplek voor mensen met een uitkering, herintreders op de arbeidsmarkt en stagiairs. Jaarlijks vinden enkele tientallen in het klooster, voor korte of langere termijn, een plek om werkritme en ervaring op te doen.

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld