MENU

Het gebouw

De Dominicanen betrokken het landhuis in 1858, het eerste klooster boven de rivieren. Het huis was toen niet groter dan het toenmalige landhuis, het centrum van het gebouw nu, met wat aangebouwde cellen (kamers) die tevens de verbinding vormden met de kapel. Het landhuis was gebouwd op de plaats van het voormalige kasteel van de hertogen van Kleef in Huissen.

Rond 1858 bouwde de bekende architect Pierre Cuypers (1827 – 1921) het U-vormige kloostercomplex en de kapel. De neogotische driezijdig gesloten kapel is uitgevoerd met zijkapellen en een dakruiter. Pierre Cuypers was eveneens verantwoordelijk voor het interieurontwerp, dat onder meer een spits tongewelf en enkele neogotische koorbanken omvatte. Deze zijn nog aanwezig.

Later heeft het huis nog een aantal verbouwingen en uitbreidingen ondergaan tot wat het nu is: het oorspronkelijke huis met twee grote zijvleugels, de linkervleugel voor de vaste bewoners en de rechtervleugel waarin het centrum gevestigd is met daarachter, door een gang verbonden, de kapel.

De kapel is, evenals het klooster zelf, toegewijd aan Maria, Koningin van de Allerheiligste Rozenkrans. Deze symboliek voert terug op het verhaal, dat Dominicus zelf de rozenkrans heeft ontvangen uit de handen van Maria, en dat hij deze aan de orde der dominicanen in bewaring heeft achtergelaten.

De kapelramen zijn naar tekeningen van de dominicaan Marco Maas in 1956 gebrandschilderd door Gérard Mesterom (Bunde), voor ruim vierentwintig duizend gulden. Uitgebeeld zijn de vijftien geheimen van de rozenkrans: vijf blijde, vijf droevige en vijf glorievolle geheimen. Deze geheimen verbeelden belangrijke gebeurtenissen uit het leven van Jezus en zijn moeder Maria.

Het klooster kent een prachtige en ruime tuin, omringd door een kloostermuur.

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld