MENU

Omgeving

Het klooster ligt in nationaal landschap De Gelderse Poort, aan de splitsing van de Rijn in Waal en Neder-Rijn/ Pannerdensch Kanaal en die zich als Neder-Rijn bij Huissen weer opsplitst in de IJssel. In natuurlijk en landschappelijk opzicht zijn vooral de uitgestrekte uiterwaarden langs de rivieren zeer interessant. Vanaf de dijken is het uitzicht over het water en het land vaak indrukwekkend. De hoogtepunten in beleving van natuur en landschap zijn de Gendtse buitenpolder, de Bemmelse Waard, de Roswaard en de Klompenwaard bij Doornenburg en de wielen of ook wel waaien genoemd die voorkomen in de Angerense, Haalderense en Huissense uiterwaarden. Daarnaast zijn er enkele belangrijkse bezienswaardigheden, zoals Fort Pannerden en kasteel Doornenburg.

Fort Pannerden
Het Pannerdensch kanaal deed dienst als wateraanvoer voor de Hollandse waterlinie en werd derhalve met forten aan de bron verdedigd. De splitsing van Waal en Rijn bij Doornenburg was van groot strategisch belang en vandaar de aanwezigheid van fort Pannerden
Het fort Pannerden is in september 2011 opengesteld voor het publiek en zal in 2012 worden ingericht als museum (Ballistisch Museum, Streekmuseum), een natuur informatie- en educatiecentrum, een informatiepunt voor Rijkswaterstaat en een toeristisch informatiepunt. Een geweldige aanwinst voor een dagje uit in nationaal landschap de Gelderse Poort.
www.fortpannerden.eu.

Kasteel Doornenburg
Dit grote, fraaie middeleeuwse kasteel wordt wel de grootste en mooiste middeleeuwse voorburcht van Nederland genoemd. Achter de deuren van het poortgebouw en de stevige weermuren bevinden zich rond het ruime binnenplein onder andere een boerderij, een kapel en een woontoren. Met name het feit dat De Doornenburg een boerderij binnen haar poorten heeft, maakt het tot een vrij uniek kasteel in Nederland. Er worden op gezette tijden rondleidingen verzorgd en ook buiten die vastgestelde tijden zijn op verzoek extra rondleidingen mogelijk.
www.kasteeldoornenburg.nl

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld