MENU

"Ik droom al sinds mijn veertiende van een boek"

Interview met Rick Timmermans, liefhebber van Benedictijnse spiritualiteit, journalist en auteur van de boeken 'Hunkeren naar rust' en 'Bid, luister, leef'

Door Greco Idema

Eerder dit jaar heb je een lezing verzorgd voor het Dominicanenklooster in Huissen tijdens een themadag over stilte en in juli verzorg je in Huissen samen met Gerrit Post een zomerretraite voor jongeren. Wat heb je eigenlijk met het klooster in Huissen?
“Na die stiltelezing vroeg een vrouw me of ik echt geloofde wat ik zei. Ik had tijdens het gebed gezegd: ‘Steeds houd ik de Heer voor ogen, met hem aan mijn zijde wankel ik niet’, (psalm 16,8). Toen zei ik: ‘ja’. Ze was oprecht verbaasd, want ze had al heel lang niets meer met God en kerk en kon niet geloven dat ik er wel iets mee had, en dan nog wel zo serieus. Dat vind ik interessant, want ze komt wel naar een lezing over stilte in de Benedictijnse traditie. Benedictijnen zijn Godzoekers, volgers van Jezus. Humor, denk ik dan. Dat vind ik mooi aan het klooster in Huissen. Dat het ze lukt om mensen die niets met God hebben toch de kerk in te krijgen. En het nog inspirerend vinden ook.”

Wat heb je met de kerk en het christelijk geloof?
“Ik probeer steeds te zoeken naar de betekenis van Jezus. Dat is wat me in monniken zo aanspreekt, dat ze op Jezus lijken. Ik vind dat ontzettend inspirerend. Jezus was, zeker als hij Gods Zoon is – en daar houd ik het voorlopig op –, een mens waar ik niet zonder wil. Dat God werd als ik en vroeg of ik met hem wil leven. Dat is voor mij het christelijk geloof. Dat God zegt: er is geen drie-eenheid, er is een vier-eenheid. Wil jij de vierde persoon worden? Ik ben niet zoals God, maar daar neemt hij genoegen mee. Het is: hij in mij en ik in hem. Gaat daar niet alle mystiek van de afgelopen eeuw over? Johannes 17. Dat doorgronden, daar ben ik voorlopig niet klaar mee – en dus ook niet met de kerk en het christelijk geloof.”

Kun je leven van je werkzaamheden als freelance journalist en schrijver? Is er niet een overschot aan journalisten momenteel
“Van concurrentie merk ik eigenlijk amper iets. Misschien leg ik de lat niet hoog genoeg en kom ik de concurrentie niet tegen. Ik probeer vooral te doen wat ik mooi vind. Benecitus vraagt in zijn regel: ‘Wie verlangt er naar vreugdevolle dagen?’. Nou, ik. Dat is leidend. En of en hoeveel geld ik daar dan mee verdien, dat is mijn zorg niet. Wonderlijk in deze tijden misschien, maar het gaat allemaal heel gemakkelijk. En Benedictus zegt nog iets: ‘Wees tevreden, zelfs met het meest waardeloze’. Een topadvies en het zou geen kwaad kunnen als meer mensen dat advies zouden volgen. Maar dat is denk ik niet wat mensen willen horen, want in alle populaire boeken en cursussen over Benedictus lees ik er nooit iets over en toch is dat juist iets wat veel zin aan het leven geeft. We zouden tevredener moeten zijn met alles wat we hebben. Met alles.”

De meeste mensen zullen je kennen van je eerste boek Hunkeren naar rust. Hoe kijk je terug op de totstandkoming van dit boek? Tevreden met het uiteindelijke resultaat?
”We moeten niet overdrijven. Hunkeren naar rust is geen bestseller, zoveel mensen zullen me niet kennen. Maar ik kijk met trots terug op de totstandkoming. Een halfjaar kloosters bezoeken, interviewen, boeken lezen en schrijven. Bijna al mijn tijd ging naar dat boek, dat waren absoluut vreugdevolle dagen Maar of ik tevreden ben? Werk teruglezen is altijd moeilijk en ik zou nu dingen misschien toch anders doen. Maar dat heeft iedere schrijver. Als ik die kritische bril af zet, dan heb ik een goed gevoel bij het boek. En waarom ook niet? Ik droom al sinds mijn veertiende van een boek.”

Is er een toekomst voor kloosters en kerken in Nederland? Moeten we niet gewoon accepteren dat de kerk en het klooster passé zijn over 25 jaar?
“Mensen zullen altijd willen leven met God. Maar hoe dat over 25 jaar vorm heeft gekregen, dat weet ik niet. Maar ik weet wel dat we niet gewoon hebben geaccepteerd dat de kerk en het klooster passé zijn. Voor de samenleving hoop ik vooral dat er nog kloosters zijn. Ongeveer de enige vrijplaatsen in Nederland en zeer heilzaam voor ieders ziel. En wie bidt er zonder kloosters nog voor ons? Ik vertrouw erop dat ze er dan nog zijn. Vertrouwen, nog zoiets waar we wel wat meer van mogen cultiveren in onze samenleving.”

Zomerretraite voor jongeren -  Relaxed radicaal 5-7 juli 2013
Meer info en aanmelding>>


Lees hier het verslag van de themadag - Het geheim van de stilte >>

Meer over Rick Timmermans? Kijk dan op zijn site>>

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld