MENU

Stilte aan de dijk

Door Theo MentingOns klooster ligt aan de dijk. Aan de rand van het stadje Huissen. Voor ons liggen de uiterwaarden, zie je de weilanden en in de verte stroomt de rivier. Wie even de moeite neemt om die richting uit te wandelen wordt al snel vergezeld van zingende vogels, kan genieten van een prachtig vergezicht en ademt de rust en de stilte van de natuur.

Maar wie het klooster van de andere kant verlaat, komt al snel in de gejaagdheid en het rumoer van de stad Huissen. Immers, het centrum ligt op loopafstand. Eigenlijk is dat wel heel tekenend voor wat ons klooster eigenlijk wil zijn. Op het snijvlak van rust en beweging, van stilte en lawaai ligt dit huis. Beiden komen bij elkaar in alles wat we hier doen. Naast alle activiteiten die we organiseren is er voortdurend die rust en stilte aanwezig.
In het getijdengebed klinkt de stilte regelmatig tussen de psalmen en de Schrift door. En in de ‘Binnenkamer’ komen bijna dagelijks mensen tot stilte.

Maar ook in de Binnenkamer dringt het geluid van buiten door. Je hoort de auto’s op de dijk, het carillon dat ieder half uur van zich laat horen, het gepraat van mensen in de kloostertuin en niet te vergeten de vogels die niet zwijgen omdat wij stil willen zijn. Maar, misschien ligt ook daar precies wel de uitdaging. Stil zijn in een volstrekt stille ruimte is niet zo’n kunst, maar stil worden in een omgeving waar het lawaai-van-alle-dag om je heen klinkt misschien wel.

Regelmatig vinden in ons klooster stilte- en retraitedagen plaats. We maken ruimte om met elkaar stil te zijn. Tot en met de maaltijden toe. In de Binnenkamer worden vaak stiltemeditaties gegeven aan diverse groepen die deze ‘workshop’ aan hun programma hebben toegevoegd.

Juist in een wereld waar veel lawaai klinkt, waar we niet zonder mobiele telefoon meer schijnen te kunnen, waar veel – en niet zelden onnodig – gepraat wordt, is het goed om momenten te zoeken waar je stil kunt zijn, waar je stil kunt worden. Voor de een een moment van rust en ontspanning, voor de ander soms een keiharde confrontatie met allerlei emotioneel lawaai die er van binnen klinkt. Maar altijd doet het iets met mensen.

We kunnen en willen het niet missen, die stilte aan de dijk.

Stilteprogramma's in het Dominicanenklooster Huissen
Jezelf ontmoeten in de stilte (Erna Bakker) >>Bekijk>>
Contemplatie - Kijken vanuit de diepte (Miek Pot) >>Bekijk>>
Op zoek naar ... (Theo Menting) >>Bekijk>>

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld