MENU

Symposium Vrij vertellen van herstelverhalen - Geraakt door verhalen

Donderdag 25 september vond in het Dominicanenklooster Huissen een symposium plaats over het creatief werken met verhalen in de wereld van psychiatrie.

Met een kleine 300 deelnemers was het klooster tot aan aan het dak gevuld. De belangstelling voor dit thema blijkt enorm. Er is een brede interesse bij zowel professionals als clienten voor de krachtige werking van eigen verhalen en hoe deze op creatieve wijze ingezet kunnen worden om mensen met een psychische beperking op hun spoor van herstel te zetten. Daarbij zijn de themaweken 'Vrij vertellen van je eigen herstelverhaal' zoals ze gegeven worden in het klooster van Huissen uniek in Nederland.

Zeer treffend waren de verhalen van de sprekers Liesbeth Woertman, Wilma Boevink en Pete Pronk. Ook de gezongen verhalen van zangeres Frederique Spigt raakten de deelnemers zichtbaar.

Na de lunchpauze gingen de deelnemers uiteen in groepen voor de twee workshoprondes. Daarbij konden de deelnemers kiezen uit verschillende werkvormen zoals stemexpressie, zang, fotografie, meditatie of dans.

Na een afsluitend drankje keerden de deelnemers geraakt én gevoed weer huiswaarts.
 


Enkele reacties van betrokkenen:

Wat een bijeenkomst zeg… zo moeten er meer komen, omdat in/rond de psychiatrie de herstelbijeenkomsten NIET zo vol passie en bezieling zijn. En dat MOET juist wel, zonder dat is herstel(verhalen maken) gewoon het zoveelste interveniërende kunstje in de psychiatrie. Mensen zouden bij hun herstel(verhalen maken) gaandeweg hun gevoelens, emoties, passie en bezieling moeten hervinden. Zowel de cliënten als ook de professionals.

En een bocht maken, zoals jullie vandaag deden in de lijn van ‘online cursus herstelverhaal schrijven’, dat vond ik broodnodig.

Al met al ben ik zo blij met deze dag… en ik probeer er hierna nog her en der bekendheid aan te geven!!!

Wilma Boevink (ervaringsdeskundige Trimbos en spreekster tijdens het symposium)


Het zindert nog na. 'De zwarte zon' is nog niet onder:) het lied wekt mij in de nacht, heel merkwaardig. Jan en ik zijn blij dat we iets konden betekenen.
Frederique Spigt (zangeres, zong ‘herstelverhalen’ tijdens het symposium)

Met speciale dank aan Esther van der Lecq voor de foto's!

Meer weten over herstelverhalen? Kijk op www.kloosterhuissen.nl/p/789

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld