MENU

De kracht van intuïtief schilderen

Door Gitta Nieuwenburg, kunstenares verbonden aan het DominicanenkloosterIntuïtief schilderen is een manier van schilderen waarbij je vanuit je gevoel met kleur en vorm aspecten van jezelf kan ontdekken die tot dan toe verborgen waren. Daarbij gaat het in eerste instantie om het leren loslaten van aannames en gedachtepatronen. Dikwijls staan angst en/of een gebrek aan zelfvertrouwen in de weg. Ze blokkeren de toegang naar kwaliteiten en mogelijkheden. Oefeningen met tekenen en schilderen op muziek kunnen helpen om het denken los te laten en de vrijheid te gaan voelen om zonder de beperkingen van (negatieve) aannames te gaan schilderen. Vaak gebeurd het dat mensen zichzelf verrassen in wat ze voelen en wat ze kunnen. Pijnlijke gevoelens komen naar voren en krijgen zo de kans om geuit te worden wat de weg vrijmaakt voor positieve gevoelens en kwaliteiten. Juist doordat er niet gesproken hoeft te worden en er geen waarde oordeel is over mooi en lelijk, blijkt dat mensen onvermoede kanten in zichzelf ontdekken wat het enthousiasme en het zelfvertrouwen stimuleert. Het werken in een groep heeft als voordeel dat de deelnemers elkaar kunnen steunen en stimuleren. Ook geeft het rust dat je niet alleen bent met een probleem en respect ervaart van anderen.

Een aantal quotes van deelnemers van de schilderproeverij die ik samen met Wivine Taminiau heb gegeven, illustreren wat intuïtief schilderen kan opleveren:

“Ik heb hierdoor emoties ontdekt die verstopt zaten,en voelde mij erna erg goed, zie het als een goede aanvulling in mijn leven om te ontdekken wat ik nog meer kan.”

“Het was voor mij een rustgevend moment waarin ik me ontspannen voelde.”

“Het gaf me een energie boost. Een lach en een traan.”

“De ervaring van het schilderen en muziek is overweldigend. Het is een manier om voor jezelf de dingen die in je spelen, op een positieve manier te verwerken. Mij geeft het meer eigenwaarde, een pleister voor de ziel van de mens.”


Gitta Nieuwenburg geeft regelmatig workshops in het klooster, als activiteit op zich, of als onderdeel van een programma op maat.

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld