MENU

Adventsretraite met Joke Litjens

Van vrijdag 5 december tot zondag 7 december begeleidt voormalig MediapastorJoke Litjens de retraite ‘Advent, voedsel voor de ziel op weg naar Kerstmis’ in het Dominicanenklooster Huissen.

Joke Litjens was jarenlang mediapastor voor het mediapastoraat RKK/KRO. Later startte ze haar eigen bedrijf: “Werkplaats voor de Ziel”. Met het aanbod van haar bedrijf wil ze mensen coachen en trainen, waarbij het uitgangspunt is mensen (weer) zoveel mogelijk op hun eigen kracht te leren vertrouwen én op de kracht die hen geschonken wordt. Mensen helpen hun innerlijke stem te vinden en zichzelf te worden.

Joke Litjens schreef ook 2 boeken, De reis naar binnen, waarin twaalf vrouwen worden geïnterviewd over hun spiritualiteit. daarop volgde eenzelfde boek over mannen, Werkplaats voor de ziel.

Joke Litjens begeleidt regelmatig retraites in het Dominicanenklooster Huissen, onder de titel 'Voedsel voor de ziel'.

Meer over Joke Litjens: www.werkplaatsvoordeziel.nl
Meer informatie en aanmelding voor Advent, voedsel voor de ziel op weg naar Kerstmis>>

Impressie Voedsel voor de Ziel, Huissen – zomer 2014
‘Het was een unieke ervaring om in deze context en omgeving met een diversiteit aan mensen aan het werk te zijn. En, het werkt nog steeds door: ik neem meer tijd voor mijzelf en mediteer nagenoeg iedere dag. Nu had ik dit al in gang gezet, maar de dagen in het klooster hebben de wens om in het hier en nu met aandacht bij mezelf en met anderen te zijn, versterkt. Ik vond dat er tijdens de dagen een goede balans was tussen ‘met jezelf’ te kunnen zijn en met de groep.
Wat ik persoonlijk heb gemist, is wat meer “intellectueel” voedsel, inspirerende teksten bijv. Anderzijds realiseer ik me dat deze dagen daar niet helemaal mee gevuld moeten worden, omdat het vooral gaat over het hart en mens tot mens contact.’
Carolien

‘Op de terugreis merkte ik dat ik dankbaar en rustig was van het kloosterverblijf. Het programma, met diepgang en oefeningen met als doel je meer bewust te worden van je zelf en het te delen vervolgens vond ik heel fijn. Het was een tijd van rust, ruimte, inkeer, op je zelf en weer met de ander delen wat dit met je doet. Het heeft me verrijkt en de openheid en liefde volle sfeer hebben me verrast en moed geschonken, het leven gaat door en het lukt me, zoiets. Ook heb ik erg genoten hoe jij met zo’n groep omgaat, aandacht voor wat er leeft in ons, en je wist ons liefdevol te bevragen hoe verschillend we ook waren. Ik kon aan je merken dat je het met hart en ziel deed, en dat is rijk om mee te maken. De dienst op zondag, vond ik zo ontroerend diep en mooi ook, hemels dat het zo kan.
Hoe werkt het door?
Ik merk dat ik graag alleen wil zijn in de stilte, zonder TV ed.Ik wandel veel, kom er van bij en het verrijkt me, de wind de zon de regen de luchten, het voelt als dichter bij mezelf en dichterbij God komen.
Eigenlijk ga ik verder op het spoor waar ik al in wilde gaan maar wat door omstandigheden soms niet lukte, de dagen in Huissen hebben dat alleen maar bevestigd dat het goed is om die weg te gaan.
Kortom ik denk er vaak met vreugde aan terug en er was een gevoel van geborgenheid en van thuiskomen bij mezelf en bij de andere(n)’.
Lineke

‘De retraite in Huissen was voor mij een drempel over gaan!
‘Hier kan je zijn wie je bent’, is voor mij nog steeds een enorme opgave.
Om mijn gevoelens bloot te leggen en te zeggen wat ik echt voel en denk,
is voor mij eigenlijk een brug te ver.
Maar onder jouw voorzichtige benadering en begeleiding, en de veiligheid van de groep, kwam er toch een kentering en kon ik iets zeggen over wat mijn leven zo verdrietig en ingewikkeld maakt. Het is een begin, maar wie weet…
Het waren voor mij bijzondere dagen onder het warme dak van de Dominicanen.
Lieve Joke, dank je wel voor je liefdevolle begrip en deskundigheid’.
Anita

‘Ik merk dat ik nog veel bezig ben met de kloosterretraite die we gehad hebben. Het werkt voor mij door als “het cadeau steeds weer openmaken”. Mijn grootste ervaring was ZIJN en dat laat me niet los.
Ik, Margreet, met veel Martha-energie, heb me echt gevoeld.
Ik doe bepaalde lichaamsoefeningen thuis en mediteer/bid meer, dan wat ik zelf daarvoor gewend was. Omdat ik echt ervaren heb wat dat met me doet (heeft gedaan) qua ontvankelijkheid. Ik doe nog steeds inzichten op, als ik terugdenk en terug voel aan de dagen Voedsel voor de ziel Ik ben ook scherper en kritischer op wat voor mij voedsel voor de ziel is en kan er hierdoor assertiever mee omgaan.
Ik besef veel meer wat er allemaal een appel op me doet en hoe ik daar wel of niet op reageer of denk te moeten reageren. Meer mezelf worden heb ik nu enigszins ervaren en dat is een mooie drijfveer, positief gevoel in mijn dagelijkse leven nu. Ik vond het heel compleet: lichaamswerk, film, zang, stilte, gebed, getijden, lekker eten, lezen, fijne zolder, schrijven, kleien, meditatie – de warmte ervan kan ik nog oproepen.
De confronterende stukken in mezelf en wat er aan verdriet bovenkwam, kon er echt zijn en daar bedank ik je nogmaals voor. Dat is daardoor minder angstig allemaal’.
Leave groetnis,
Margreet

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld