MENU

12 juni 2015 Dag Mindfulness met Edel Maex


12 juni was een heerlijk zonnige warme dag met een bijzonder programma, dat plaats vond in de kapel vanwege de grote belangstelling: voor Mindfulness, voor Edel Maex.

Edel heeft tientallen jaren ervaring met meditatie, m.n. de Zen-meditatie. De wijsheid die hij daarin de afgelopen jaren heeft verworven, deelde hij deze dag met 80 belangstellenden.

Hij begon met het vertellen van zijn persoonlijke verhaal over de weg die hem bij meditatie heeft gebracht en hoe hij als psychiater zijn patiënten het goede van mindfulness niet meer wilde onthouden. Via het werk van Jon Kabat-Zinn kreeg hij een methodiek in handen die geschikt was om daarvoor in te zetten.

In de ochtend konden we via geleide meditaties ervaren wat mindfulness-oefeningen doen, met daarna telkens gelegenheid vragen te stellen, ervaringen te delen. In de middag was er een indrukwekkende loopmeditatie met 80 mensen in de kloostertuin, gevolgd door een stille meditatie in de kapel.

Aan alles was te merken dat Edel Maex de mindfulness tot in zijn vezels leeft. Dat maakte de dag zeer boeiend. Het voelde – ook voor hem -speciaal om deze workshop in de kapel te houden. In zijn nieuwste boek ‘Iedereen weet’ schrijft hij: “Dit boek is een open handreiking naar iedereen die zich afvraagt hoe we in deze tijd zinvol met religie kunnen omgaan”.

Het geheel was ingebed in de klooster-rituelen: het lezen van een tekst, het aansteken van kaarsjes voor wie dat wil, het samen zingen, wensen uitspreken bij de 7-armige kandelaar.

We eindigden de dag met het zingen van de mantra “Niente mi manca”. Dat gevoel had ik ook, en ik vermoed velen met mij: het had mij deze dag aan niets ontbroken. We hoorden tevreden geluiden en lovende woorden tijdens de borrel na afloop (alleen de techniek van het geluid was liet in de ochtend te wensen over).

Voor herhaling vatbaar dus. Houd de kloosterkrant in de gaten voor nieuwe data!

Mieke Ankersmid

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld