MENU

Herademen

Door: Henk Jongerius, dominicaan, dichter en workshopleiderEr bellen vaak mensen op om in ons gastenverblijf te komen omdat zij een paar dagen ‘op retraite’ willen komen. Zij zoeken dan een plaats waar het rustig is en zij kunnen nadenken over hun toekomst of een aantal dagen geconcentreerd kunnen studeren. Dat deden veel mensen in vroeger dagen ook al en kennelijk is het verlangen om zich even ‘terug te trekken’ – de vertaling van het woord retraite – iets wat bij ons hoort. Wij hebben van tijd tot tijd ruimte nodig om even afstand te nemen van het dagelijkse leven met zijn beslommeringen en verplichtingen om weer wat meer bij onszelf te komen.

Dat kun je natuurlijk alleen doen, maar het is ook een verkwikking om je samen met anderen voor een dag onder te dompelen in de stilte, een tekst te lezen en met anderen daar vervolgens bij stil te staan. Op die manier helpen mensen elkaar om tot wat meer innerlijke ordening van hun leven te komen.

De ‘vrijdag-retraites’ zoals die al vele jaren maandelijks in ons huis plaatsvinden, bieden daartoe de gelegenheid: wij leren stil te zijn in een meditatieve oefening waarbij wij het eigen ademritme op het spoor komen, lezen een tekst van een spirituele leraar die betrekking heeft op onze innerlijkheid  en concentreren ons op ‘waar het in ons leven werkelijk om gaat’.
Dat is alles bij elkaar een dag om opnieuw van binnen uit verfrist te worden en wellicht met nieuwe ogen naar onszelf en andere mensen te kijken. Heel belangrijk is dat wij elkaar op die dagen volkomen vrij laten en niet dwingen om meer te zeggen of naar voren te brengen dan wij willen of kunnen: een verademing voor hart en ziel.

Lees hier meer over het gastenverblijf>>
Lees hier meer over de vrijdagretraites>>

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld