MENU

Studenten en docenten HAN gaan klooster in

Afgelopen week was een groep van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen te gast in het Dominicanenklooster. Hierover schreef  Dieske Kruisselbrink de volgende blog: Wisten jullie dat je met een halfuurtje rijden vanaf Nijmegen in een totaal andere wereld terecht kunt komen? Wij voor afgelopen donderdag in ieder geval niet. Met 10 man sterk hebben wij (docenten, alumni en studenten vanuit het topprogramma ‘Leidinggeven aan jezelf’) ons teruggetrokken in het ruim 150 jaar oude Dominicanenklooster in Huissen.

In het klooster wonen tegenwoordig zo’n 8 Dominicanen die naast hun eigen kamer beschikken over een huiskamer, eetzaal en bibliotheek. In het dagelijks leven houden zij zich bezig met bezinning in de vorm van gebed en studie. Daarnaast zijn ze actief met verkondigen, schrijven en dichten of zijn sommigen werkzaam in het pastoraat. Dominicanen zijn ook nog eens ontzettend gastvrij voor mensen die op zoek zijn naar rust, innerlijke vrijheid en waarachtigheid wat wij tijdens ons verblijf hebben mogen ervaren.

Rond 17:00 arriveerden we in het klooster waar we door directeur Aalt Bakker welkom werden geheten. Na een rondleiding was het tijd voor een heerlijke maaltijd in de gezamenlijke eetzaal. Leuk detail is dat het Dominicanenklooster Huissen veel waarde hecht aan duurzaam en sociaal ondernemen wat terug te zien is in bijvoorbeeld het deels biologische en uit eigen regio afkomstige eten en de briefjes op de slaapkamers met het verzoek om even twee keer na te denken of het écht nodig is om je handdoeken en het beddengoed te laten wassen (mocht je nu twijfels krijgen over de hygiëne, alles zag er brandschoon uit!).

Vervolgens hebben we de Vespers (avonddienst met gebeden en gezang) van de Dominicanen bijgewoond in de kapel van het klooster. Hierna was het tijd voor de meditatie. Symbolisch hebben we allemaal eerst een kaarsje aangestoken om het licht in jezelf te ontsteken. Onder begeleiding van Aalt hebben we gemediteerd om zo volledig tot rust te komen. De bedoeling was om deze stilte een paar uur vast te houden zodat we ons ergens in het klooster in uiterste concentratie konden buigen over een tekst uit het boek ‘De prestatiegeneratie’ (aanrader voor echte maximalisten die struikelen in de weg naar de top) en een aantal vragen over bijvoorbeeld je levensvisie en –ideaal. Sommigen van ons hadden moeite om de verleiding van de mobiele telefoon te weerstaan terwijl het voor anderen al een hele opgave was om überhaupt de ogen open te houden. We waren het er in ieder geval over eens dat het nog niet meevalt om je een paar uur volledig terug te trekken. De rest van de avond hebben we onder het genot van een hapje en een drankje de onderwerpen uit de tekst met elkaar besproken en was er ruimte voor persoonlijke verhalen, discussies en het stellen van vragen. Na zo’n periode van stilte heb je natuurlijk het een en ander bij te kletsen waardoor we pas ergens na middernacht ons bed hebben opgezocht.

Het leven in een klooster gaat niet alleen maar over rozen, want de volgende ochtend stonden we om 8:00 al paraat voor de Lauden (ochtenddienst). Het op tijd opzoeken van de juiste psalmen, gebeden en dit in de goede volgorde ging me al beter af dan de dag ervoor.

De monotone manier van zingen blijft bijzonder om aan te horen. Na een goed ontbijt was het tijd om weer verder te gaan met werk, studie of in mijn geval een bezoekje aan een Wellness Centre. Ik hoop dat iedereen de zen-modus heeft weten vast te houden en anders brengen we graag een volgend bezoek aan het klooster in Huissen om de schade in te halen…

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld