MENU

Zen geeft rust en vertrouwen

Door Moritz Boegel, Zenleraar

Hoe vaak zijn we werkelijk met onze aandacht bij dat wat we doen? In ons werk, in ons gezin maar ook bij een kopje thee of het lezen van een boek, geregeld missen we 'dit ene moment' omdat we met onze gedachten ergens anders zijn.

Daardoor werken we minder effectief, hebben we geen echte aandacht voor onze partner en kinderen en zijn we alweer vergeten wat we zojuist gelezen hebben. Maar bovenal: we genieten niet van de dingen die we doen. Zo kan het gebeuren dat we het gevoel hebben dat het leven ons door de vingers glipt, dat we geleefd wórden in plaats van zelf te leven.

Hoe komt dat en wat daaraan te doen? Volgens Boeddha ligt de bron van ons ongemak niet in de situatie, maar in onszelf. Het zijn niet de eisen van de baas of je jengelende kinderen die het leven zwaar maken, de oplossing ligt in onze eigen omgang met deze zaken. Sleutel hierin is aandacht.

Naarmate het je beter lukt om je aandacht bij dit moment te houden, geniet je meer van je kopje thee, kun je adequater reageren op je baas en raak je minder geprikkeld van zeurende kinderen.
Deze vaardigheid, om simpelweg je aandacht te houden bij dat wat zich nu aandient, trainen we in zenmeditatie. Door rustig stil te zitten, je adem te tellen en alles voorbij te laten komen wat je in het dagelijks leven afleidt, kom je met meer aandacht, rust en vertrouwen in het leven te staan. Naast de zenmeditatie doen we tijdens de zenworkshops veel andere oefeningen om de effecten van aandacht te oefenen en voelbaar te maken.

Moritz Boegel begeleidt regelmatig meditatieworkshops in het Dominicanenklooster: 
Zenzaterdag meditatie: 
Zaterdag 11 juni 2016
Zaterdag 24 september 2016
Zaterdag 29 oktober 2016
Zaterdag 10 december 2016
Klik hier voor meer informatie>>

Zendriedaagse
Maandag 11 juli t/m woensdag 13 juli 2016
Klik hier voor meer informatie >>

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld