MENU

DSTS Theologie midden in de samenleving

Door Tanja van Hummel.
Het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS) is door de dominicanen opgericht om een onafhankelijk studiecentrum te hebben. Een centrum dat noch door de kerk, noch door de staat gefinancierd wordt. Het DSTS doet theologisch onderzoek naar vragen die door onze samenleving opgeworpen worden.

De samenleving verandert en het DSTS verandert mee. De multiculturele en multireligieuze samenleving die in Nederland is ontstaan, werpt vragen op als: “Hoe kunnen we de verschillen verbinden zodat er een nieuw wij ontstaat waarbij we niet langer in wij/zij denken?” en “Hoe combineren mensen elementen uit verschillende religieuze tradities in hun persoonlijke geloofsovertuiging?”

Hoe we de verschillen kunnen verbinden zodat een nieuw wij ontstaat, leidde er in 2008 toe dat de website Nieuwwij.nl ontstond. Deze website is uitgegroeid tot de toonaangevende website op het gebied van zingeving. De vraag of, en zo ja, hoe, mensen meervoudige religieuze bindingen aangaan, is de kernvraag van het huidige onderzoek. Dit onderzoek heeft tot al drie boeken geleid: Flexibel geloven, De spiritualiteit van Meister Eckhart, en Tussen waarheid en wijsheid. Hieromtrent worden lezingen en workshops georganiseerd.

Prof.dr. Manuela Kalsky is directeur van het DSTS en net zoals prof.dr. André van der Braak is zij senior onderzoeker. Het onderzoek wordt ondersteund door tijdelijke onderzoekers, momenteel Anke Liefbroer MSc MA, en door de medewerkers Tanja van Hummel MA en dr. Heleen Ransijn. Meer informatie over het DSTS is te lezen op www.dsts.nl.

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld