MENU

Dit huis vol mensen

door Theo Menting

Dit huis vol mensen
weet jij wie het zijn?
ik mag het hopen –
heb jij ons geteld?
ken jij ons bij name?
dan ben je de enige…


Het is nog redelijk vroeg in de ochtend, maar de parkeerplaats bij het klooster is al behoorlijk gevuld met auto’s. Als ik via de zijdeur naar binnenga, ontmoet ik in de gang de communiteit en enkele gasten die zojuist gezamenlijk de Lauden hebben gezongen.

Bij de receptie staan enkele mensen te wachten, nieuwe gasten en/of bezoekers die zich melden voor een van onze programma’s. In de keuken wordt hard gewerkt, niet alleen om in de refter de gasten te voorzien van een ontbijt, maar ook om voorbereidingen te treffen voor het middageten. Ondertussen zorgt de huishouding ervoor dat de gangen, de kamers en de verschillende zalen er weer piekfijn uitzien. Aan de verschillende bureaus worden de PC’s opgestart, klaar om een nieuwe dag te beginnen.

Een uurtje later voel de je de beweging die zo kenmerkend is voor ons klooster: in de Groene Zaal(op de derde verdieping) vergadert een kerkenraad, terwijl de warming-up voor het programma Stembevrijding in de Sjoel begint. In de Aula gaan een groep Iconenschilders weer verder met het schilderen van een Icoon. Op dezelfde gang, in de Fair-tradezaal, is zojuist een nieuw leerhuis rond het Matteüsevangelie begonnen.

Op de tweede verdieping, in de Binnenkamer, is het stil: een groep van vijftien deelnemers is daar neergestreken voor een meditatie, onderdeel van een retraitedag.

In de Bibliotheek, op de begane grond, maken deelnemers van een bezinningsweek, kennis met elkaar op de eerste dag van hun programma. De Rode Zaal is gevuld met een groep van tien ambtenaren van een naburige gemeente, die hier de dag vergaderend en bezinnend doorbrengen. In de kapel klinkt muziek, zojuist is daar een zangworkshop begonnen, waaraan een groep van veertig studenten maatschappelijk werk en levensbeschouwing deelneemt, die deze week in het klooster zijn.

Bij de receptie melden zich nog twee gasten die de komende dagen verblijven in het gastenverblijf – zij kiezen voor een paar dagen rust en bezinning in ons klooster.

Zo ziet een ‘gewone’ dag in ons klooster er uit. Volop beweging door de aanwezigheid van een veelkleurige groep gasten die het klooster bezoeken. Voor een dag, een aantal dagen, een weekend of een midweek.

Veelkleurig zijn ook de activiteiten die er plaatsvinden: een retraite, een leerhuis, een zangworkshop, een cursus iconenschilderen, een vergadering, een programma rond stembevrijding…. En dat is slechts een deel van alle activiteiten die hier plaatsvinden.

Ruimte bieden aan mensen, om op verhaal te komen en zich te openen voor hun eigen verhaal of die van anderen, verhalen die met de geschiedenis zijn meegekomen en wellicht vandaag de dag nog iets te zeggen hebben.
Ruimte bieden aan mensen die op zoek zijn naar de wortels van hun bestaan, misschien omdat ze, door alles wat ze hebben meegemaakt, wat ontworteld zijn geraakt.
Een open huis voor zoekers en zieners, profeten en twijfelaars, ongeacht hun (levensbeschouwelijke) achtergrond.
Een huis waar ervaringen worden gedeeld en levenswijsheid wordt opgedaan. Waar mensen inspiratie opdoen en liefde vinden. Waar grote woorden klinken die zomaar ineens herkend kunnen worden door ervaring, nagezegd, beleefd.
Een plek waar ruimte en veiligheid wordt geboden aan hen die kwetsbaar zijn, te klein gevonden door deze grote wereld, buiten de boot dreigen te vallen.
Een huis waar grote idealen en dromen hand in hand gaan met een soms keiharde realiteit.
Maar, daar schrikken wij niet van.

Zo’n huis willen wij zijn, zo’n huis zijn wij!
Een leerhuis van leven voor de gasten én voor de mensen die er wonen en werken.
Een huis waar een oeroude Dominicaanse traditie op veelkleurige wijze wordt doorgegeven: het zoeken naar echtheid, naar waarheid, naar de diepste en belangrijkste grond van ons bestaan.
Die traditie begint, zoals Dominicus het ons liet zien: met de ontmoeting met de ander. Door te luisteren, door samen stil te zijn, om dan het gesprek aan te gaan. Samen een eindje optrekken en door te doen wat moet gedaan in deze wereld waarin wij leven.

In dit huis worden verhalen verteld en gehoord, krijgen ze een gezicht, een naam, een herkenning.
In dit huis is het stil, heerst vrede en rust, wordt er gezongen, gelachen, gehuild, stevig gediscussieerd, worden angsten en zorgen uitgesproken, een arm om iemands schouder gelegd – in dit huis…… wordt geleefd…..

Dominicus zou niet anders willen.

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld