MENU

De geaarde spiritualiteit van Ton Roumen

Door Ton Roumen

Vanaf het einde van de vorige eeuw is de belangstelling voor spiritualiteit gegroeid. Ook ik ben een kind van mijn tijd en deel in die tijdgeest. Mijn spirituele zoektocht voerde mij naar het Westen én het Oosten. Een rijkdom aan contemplatieve inzichten vond ik in de westerse kloostertradities, meditatieve methodieken in het Oosten. Als zoeker sta ik niet alleen. Wie is er tegenwoordig niet op zoek naar geluk, naar zin? De afnemende invloed van de institutionele religie motiveert ons hiertoe. Kan spiritualiteit daarbij helpen? We denken dat spiritualiteit zweverig en mentaal is. Maar dat is niet zo. Ze vraagt juist om een aarde element. Als dat ontbreekt is de opvatting ervan beperkt en gemankeerd – zweverig inderdaad. Het aarde element vormt een vitaal onderdeel van spiritualiteit, van het leven. Het helpt je te veranderen. Want spiritualiteit is een weg van verandering, een weg naar onze oorsprong, naar onszelf, naar God. Zo’n verandering vraagt om een stevig, aards fundament. Anders kunnen onze dromen niet uitkomen.

Geaarde spiritualiteit is daarmee een realistische vorm van spiritualiteit. Ze geeft antwoord op de vraag hoe we ons verhouden tot de alledaagse realiteit, met alle weerbarstigheden, ongerijmdheden, strijd en pijn. Het is een vorm van spiritualiteit waarin ook ons lichaam een rol speelt. Waarin we oog hebben voor de signalen van het lichaam, er goed voor zorgen, en een houding van eerbied voor onszelf aannemen. Geaarde spiritualiteit betekent ook dat emoties worden onderkend en dat we deze voelen en uiten. Voor het tonen van affectie is bovendien het hart nodig. Ook dat  hoort wezenlijk bij spiritualiteit. We kunnen dan spreken van een humane spiritualiteit: aards én menselijk. Op die weg kunnen de woorden van Confucius tot klank komen: ‘Waarheen je ook gaat, ga met heel je hart’. 

Dr Ton Roumen begeleidt mensen in hun zoektocht naar zin en heling op de levensweg. Hij publiceert boeken, artikelen en columns. Over onderwerpen die hij in zijn boek aansnijdt verzorgt hij regelmatig retraites, seminars en lezingen. Zie ook: www.bezinnen.com

Ton Roumen’s boek Geaarde spiritualiteit verschijnt in maart 2017 bij uitgeverij abdij van berne, Heeswijk.

Retraites met Ton Roumen in 2017
Retraitedag Thuiskomen bij jezelf
zaterdag 27 mei 2017 van 10.00 uur tot en met 16.00 uur

Midweekretraite Zomertijd Ademtijd
maandag 10 juli 15.30 uur tot en met vrijdag 14 juli 2017 13.30 uur

Retraitedag Gemakkelijk en ontspannen leven
zaterdag 23 september 2017 van 10.00 uur tot en met 16.00 uur

Retraitedag De helende kracht van de stilte
zaterdag 11 november 2017 van 10.00 uur tot en met 16.00 uur

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld