MENU

Ontmoeting in bewegen: 100% naar je lichaam luisteren

6 februari 2012: Door Kim Jautze (25)
Student Nederlands en redacteur ‘Liefde en Seks’ bij
Unlimited Magazine

Toen ik de vraag kreeg of ik met een tweetal redactiegenootjes van het magazine Unlimited een workshop geïntegreerde dans wilde volgen, liet ik een volmondig ‘ja’ horen. Ik houd van dansen en ik houd ervan nieuwe dingen te ontdekken, dus dit was de uitgelezen kans. De term ‘geïntegreerd’ hield me wel een tijd bezig, want wie of wat worden er dan in de workshop samengebracht? Wordt het een combinatie van meerdere danstechnieken; een ontmoeting zogezegd tussen verschillende dansculturen? Of worden er mensen geïntegreerd: jong en oud, ziek en gezond, beperkt en hypermobiel?

Op de dag van de workshop kwam in het Dominicanenklooster te Huissen een zeer gemêleerde groep cursisten binnendruppelen: de meesten lopend, sommigen begeleid door stok of rolstoel. Mensen met en zonder beperking zitten in deze danscursus dus bij elkaar en vormen samen een geheel, net als op de redactie van Unlimited! Hoewel ik dat een geweldig initiatief vind voor een sport, baarde het me wel een beetje zorgen hoe al deze verschillende mensen dezelfde dansen konden gaan beoefenen. Uit naïviteit bedacht ik dat het voor mij een niet heel inspannende dag zou gaan worden, want hoewel ook ik chronisch ziek ben, deed mijn gestel het die dag heel goed.

Al gauw werd ik uit die waan gehaald. Na een aantal ontspanningsoefeningen begon de eerste dans die langzaam werd opgebouwd. Vanuit een rustige looppas waarin de aandacht helemaal op jezelf gericht moest zijn, ontstond langzaam een interactieve dans tussen alle groepsleden. De tweede oefening bestond uit dansparen van drie personen, waarbij twee danspartners elkaar spiegelden en een derde het stel schaduwde. Bij deze opdracht werden uiteraard ook de lichamelijke beperkingen gespiegeld. De daaropvolgende dansen waren stuk voor stuk opdrachten die wij in paren of grotere groepen op onze eigen wijze mochten invullen. Het sleutelwoord was dat je daarbij 100% naar je eigen lichaam moest luisteren: wat vertelt die je en waar brengt die je in de dans naartoe? Vanuit die begeleiding van je lichaam en je eigen grenzen kon je tijdens de dansen ontdekken hoe je samen met je danspartner(s) een samenspel kon vormen.

Aan het eind van de dag had ik een heerlijk voldaan gevoel. Lichamelijk en geestelijk heb ik me volledig laten gaan, zonder schaamte en zonder remmingen. In de sfeer die er was gecreëerd, werd eenieder bij de dansoefeningen betrokken, en ik had het idee dat iedereen de dansbewegingen maakte die hen van binnenuit waren ingegeven. Het was een super bijzondere belevenis en die is zeker voor herhaling vatbaar! 

Reacties:

barbara coljee schreef: (03-02-2013)
mijn tweede geïntegreerde dansdag (de eerste in huissen) gedaan bij Lidy. Het zelf muziekmaken en daar anderen op laten dansen was echt het hoogtepunt van de dag, samen met het dansen tegen een muur aan. Heerlijk om te merken, dat door het dansen in een gemengde groep, en ook omdat ik de vloer ook kon gebruiken(ik kan ook uit de rolstoel) dat ik me minder beperkt voel dan normaal in het dagelijiks leven. Niets is gek of raar. Het is super op een heel andere manier dan anders te kunnen bewegen, en ook leuk om je rolstoel niet alleen maar als transportmiddel, maar ook als dansobject /leun en speelobject voor jezelf en anderen te kunnen ontdekken. Mijn begeleidster die mee was, was aangenaam verrast. ze had gewoon rolstoeldansen en pasjes verwacht. Ik wil tegen iedereen zeggen die nog nooit meegedaan had, kom ook. electrische rolstoel, rollator, of slechtziend, het maakt niet uit. We hebben ook ontzettend gelachen, omdat een ouder gezelschap, die ook in het klooster waren, bij een andere bijeenkomst waren, niet geloofden dat wij echt rolstoelers waren. Ook de mensen, die van buiten langsliepen, en ons uitgebreid vrij zagen swingen, inclusief wheeleys, keken hun ogen uit. Lezers, tot ziens in huissen op een volgende gelegenheid. lidy bedankt. als je dichtbij mij woonde zou ik elke week bij jou komen dansen. Ik popel om zoiets in mijn buurt op te zetten, als er een docent beschikbaar zou zijn...

Celine Heldens schreef: (29-07-2012)
N.a.v. de zondag geintegreerde dans: Er zat een goede opbouw in van ontspanning en inspanning. Ook een goede opbouw van het uitvoeren van eenvoudige dansen naar wat meer ingewikkelde opdrachten. Daarnaast de afwisseling van de focus op jezelf en daarnaast het spontane ontmoeten van andere mensen.Wat me ook deze tweede keer vooral is bijgebleven is de stilte en de vreugde in mezelf en in het spontane contact met andere mensen. De schoonheid die zichtbaar en voelbaar was ongeacht wie het was en welke uiterlijke beperking iemand ook had. Ontroerende ervaring. Dank aan jou Lidy, dank aan ieder Hartelijke groet Celine Heldens

Corrie schreef: (10-07-2012)
De sfeer ademen van het Dominicanen klooster in Huissen is een heuse aanrader voor een ieder die even tot bezinning wil komen. Bijvoorbeeld door de workshop "Bewegen tot je bewogen wordt" te volgen. Mede dankzij de rust die de docente, Lidy Ribers uitstraalt is meer dan aan te raden. Gewoon doen!!!

Annemieke Tack schreef: (19-04-2012)
Ik heb de zondag in het dominicanenklooster in Huissen als leerzaam en bijzonder ervaren. Als redactrice van Unlimited magazine ging ik met nog twee andere redactrices van ons blad ( Jolijn en Kim) en met mijn moeder( Anita) met een blanco gevoel richting Huissen. Ik wist dat we een workshop geintregeerde dans zouden gaan volgen maar wat dit precies zou gaan inhouden, wist ik niet precies en dat vond ik ook wel zo spannend. We begonnen met een voorstelrondje en ontspanningsoefeningen. De groep was gelukkig niet heel groot. Er was voor iedereen genoeg beweegruimte in de zaal. Langzaam maar zeker gingen alle deelnemers zich iets meer bewegen tijdens de oefeningen, er was muziek aan en op een gegeven moment was iedereen een beetje aan het dansen. Ieder op zijn eigen manier; niks moest, alles mocht. Er waren mensen met en mensen zonder beperking. De een was snel moe, weer een ander was verlamd of had snel pijn en dan had je ook nog sommigen die energie voor tien hadden. Iedereen bewoog op zijn of haar eigen manier en het was de kunst om niet over je eigen grenzen heen te gaan. Zelf ben ik erg snel moe en ik heb jarenlang helaas het dansen op moeten geven. Ik zat op streetdance en ik had graag op stijldansen gewild. Tijdens deze workshop heb ik toch weer gedanst op een rustige manier en dat voelde heel fijn. Verder vond ik het heel leuk dat er van tevoren geen dansen ingestudeerd waren. Alles ontstond spontaan. Zo was er bijvoorbeeld iemand die niet uit zijn rolstoel kon, maar wel over de grond kon dansen. De danspartner paste zich hier op aan en er ontstond een bijzondere dans vanaf de grond. Dit heeft zeker indruk op mij gemaakt. Er waren mensen die in hun rolstoel dansten of bijvoorbeeld met een stok. Alles was mogelijk en dit zorgde voor leuke effecten en zeer originele dansen. Als ik me wat vermoeider voelde, kon ik mijn dans hier dus op aanpassen. Het was mooi om te zien hoe iedereen, met welke beperking dan ook, kon dansen en zich kon laten gaan. Iedereen genoot en ik ben zeker een ervaring rijker.

Ellen schreef: (08-03-2012)
Tjee... ik dacht dansen/ bewegen met mensen in een rolstoel, of een andere lichamelijke beperking is dat wel leuk ??? En of !! Ik heb geen fysieke beperking; maar er is een wereld voor mij open gegaan. Wat een fijne/ plezierige, vrolijke etc.. Workshop !

Remco schreef:
Beweging, tsja, ik denk dan meer aan een sportschool. Dit is kunst en zo is het bedoeld!
Over twee maanden keer je terug en je hoopt weer op een volledig nieuw avontuur...

Rinia schreef:
Voor mij is een wereld open gegaan sinds ik geïntegreerde dans heb ontdekt.
Ik voel me dan even niet meer gedeeltelijk verlamd, omdat er ook mensen mee dansen zonder een fysieke beperking.

Ontmoeting in bewegen - Zondagen met geintegreerde dans. Kijk hier voor de data

Terug

Wanneer is er wat te doen?

Kalender wordt geladen...

Bekijk het volledige overzicht >

Volg ons op Twitter Twitter icon

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld