MENU

Z-enneagram verdiepingsretraite: De weg terug vinden naar de essentie

Vanuit de negen typen van het enneagram gaan we onderzoeken hoe wij vasthouden aan een zelfbeeld en daarmee voorbij gaan aan wie we in essentie zijn.
Deze verdiepingsretraite is voor mensen die al eerder hebben kennis gemaakt met het enneagram hier of op andere wijze en enig zicht hebben op hun eigen type-mechanisme.

Het enneagrammodel kent een psychologische en een spirituele dimensie; 2 kanten van het model die elkaar aanvullen.

Het is helpend om je type te doorzien en compenserende vaardigheden te leren. Daarmee kunnen we als mens groeien. Door de spiritualiteit er bij te betrekken, naderen we het terrein van transformatie processen. We maken dan gebruik van oude wijsheidstradities en universele wetten. We zijn gaan geloven dat we ons type zijn, maar we zijn uit het oog verloren wie we werkelijk zijn.

Hoe kunnen we de ‘weg terug vinden’? Wat is daar voor nodig?
Daar gaat deze retraite over.

Vanuit een verstillen en ervaren richten wij ons op onze eigen dynamiek en proberen de illusie van ons zelfbeeld te ontrafelen.
Tevens gaan we ontdekken dat elk type ons iets te zeggen heeft, omdat ieder van ons in werkelijkheid  de gehele cirkel van het enneagram omvat.
Vooral de mondelinge traditie van het enneagram wordt in deze dagen benadrukt d.w.z. dat ieder type vanuit zijn eigen beleving een bijdrage levert.

Programma:
De eerste middag en avond frissen we de psychologische kant van het model op.

De tweede en derde dag bewegen we naar het spirituele perspectief waardoor we anders gaan kijken naar onze eigen dynamiek.

De laatste dag kijken we hoe we dit inzicht kunnen verbinden met de concrete werkelijkheid.


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Josien van Iersel, gecertificeerd enneagramtrainer, opgeleid aan ‘institute of spiritual leadership’ in Chicago (1996) en parttime trainer bij Enneagram Nederland. Vanaf 1997 werkzaam met het Enneagram. “Leven is bewegen”, het enneagram ondersteunt me hierbij. www.zenneagram.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld