MENU

Lieddag

Online aanmelden voor deze dag is mogelijk tot vrijdag 26 oktober 17:00 uur. Voor aanvang is er ook nog verkoop aan de deur.
Op deze lieddag zullen we liederen zingen van Herman Verbeek.
Voor een toelichting op de zangen zal Michaël Steehouder zorgdragen en voor de muzikale begeleiding zijn Chris van Bruggen, Anneke van der Heide en Peter Rippen gevraagd. Deze musici hebben veel met Herman Verbeek samengewerkt en zijn componist van een aantal nagelaten zangen.


Herman Verbeek (1936-2013). Groninger, priester, politicus, dichter en zanger. Een bewogen mens die velen wist te bewegen. Met zijn optreden, met zijn woorden, maar vooral met zijn zangen. Hij was een van de mensen die vanaf de jaren zestig de taal van het Nederlandstalige kerklied heeft vernieuwd. Met Huub Oosterhuis en vele anderen. Binnen die vernieuwing neemt Herman Verbeek een heel eigen plaats in door de thematiek van zijn zangen en zijn eigen(wijze) idioom. In de meeste parochies en gemeenten zijn die zangen niet bekend. Ze zijn nauwelijks opgenomen in officiële liedbundels, met uitzondering van Zangen van zoeken en zien uit 2015, waarin er vijftig zijn opgenomen. De onbekendheid van de zangen is wel te begrijpen want ze gaan zelden over God of de Bijbel, en het taalgebruik is niet altijd direct helder. Onbekend maakt onbemind – en in dit geval ongezongen. In enkele gemeenschappen worden zangen van Herman Verbeek wel graag en veel gezongen. Vooral in kleinere gemeenschappen, vaak aan de rand van de kerk of erbuiten: oecumenische groepen, basisgroepen. Wie ze zingen, herkennen zichzelf erin, hun eigen vragen en twijfels, verwondering en ontroering, hoop en verlangen. Zangen die meegaan door de dag, door de tijd, door het leven.

In oktober 2018 verschijnt (ruim vijf jaar na het overlijden van Herman Verbeek) een boek met een keuze uit zijn nagelaten werk: zangen, preken, notities, tekstfragmenten. Er is een selectie gemaakt van teksten en liederen die nog steeds een waardevolle bijdrage kunnen vormen aan de vernieuwing van liturgie waar hij zich een leven lang voor inzette, en die nog steeds gaande is.

Voor deze lieddag maken we een keuze uit nagelaten en niet eerder gepubliceerde zangen. Zowel eenstemmig als meerstemmig. 

Het lied

Het lied begint
de stemmen zijn als bloemen
die in het licht geopend
hun schoonheid openbaren

het lied verstilt
van droefheid die verzacht wordt
van troosten zonder woorden
de tranen zijn de noten

het lied het bidt
waar niemand kan verhelpen
geen handen die voorkomen
daar rest alleen nog zegen

het lied zingt luid
onthult de hartsgeheimen
de vreugde van de liefde
de eenvoud die gedeeld wordt

het lied valt stil
er zijn de laatste tonen
herhaald en nageneuried
een ingehouden amen

dat gij het zingt
die zegt ik kan niet zingen
maar ge kunt klagen roepen
en snikken ooit nog juichen


Meer informatie

Kosten

Begeleiding

  • Michaël Steehouder,
    Chris van Bruggen
    Anneke van der Heide
    Peter Rippen en 
    Theo Menting

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld