MENU

Dagworkshop De edele kunst van het niet weten

Dit programma is helaas geannuleerd. U kunt zich hier niet meer voor aanmelden.
Op deze dag maken we ruimte voor twijfel, en het niet weten. We vliegen dit thema via twee routes aan: via de storytelling (je eigen verhaal) en via de inzichten vanuit het boeddhisme.
Een van de allerbelangrijkste wijsheden in het boeddhisme is de wijsheid van de leegte. In die leegte zijn er nog geen oorzaken en gevolgen aan te wijzen. Vanuit die leegte zie je pas echt wat voor jou de werkelijkheid is. 
Deze dag is ook een groot experiment omtrent het niet-weten. Deze problematiek benaderen we via verhalen, rituelen, en voor een gedeelte laten we het niet ingevuld omdat wij ook niet weten hoe deze dag zal verlopen. Dit is de tweede keer dat we dit experiment doen. Na de succesvolle eerste keer geloven wij dat het werkt.

Keuzestress zorgt voor verkeerde keuzes 
We durven het gewoonweg niet te erkennen: onder druk van werk, maatschappij, ouders, kinderen, opleiding, vrienden en kennissen worden we gedwongen om keuzes te maken, waar we diep in ons hart niet achter staan, of omdat we het eenvoudig niet weten. Het gevolg hiervan kan zijn dat we onder die druk verkeerde keuzes maken.

Het niet weten duwt je niet al een bepaalde richting in 
Naar ons idee is er veel te weinig aandacht voor de edele kunst van het 'niet weten'. En dat is gek. Universitair onderzoek gaat juist uit van dit 'niet weten'. Je stelt een onderzoeksvraag, een hypothese en dan ga je data verzamelen om erachter te komen wat je niet weet. Door op deze manier te denken wordt je niet al van te voren of door iemand anders een bepaalde richting ingeduwd. Hetzelfde zou moeten gebeuren met je eigen loopbaan, je eigen geluk, je eigen leven.
De edele kunst van het niet weten is ruimte maken voor twijfel.

Na afloop van het programma kunt u nog even napraten onder het genot van een drankje.


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Ignace de Haes' uitgangspunt is dat het formuleren van mooie, memorabele zinnen en authentieke verhalen levenszin en perspectief bieden; in het op verhaal komen, en uiteindelijk in de zin van het bestaan. Hij geeft onder meer workshops op het gebied van het niet-weten. In artikel daarover is in dagblad Trouw gepubliceerd.

    Paul van der Velde is al jaren bezig met het moderne boeddhisme in het westen. Hij is met name bezig met de grote verschillen tussen het boeddhisme van Azië en dat van het westen. Hier vallen telkens termen als 'leegte', 'leven in het moment', 'opgaan in het niets', maar wat betekenen die woorden en termen eigenlijk? Of moeten we niet naar betekenis zoeken? Dat zijn zaken die opvallen in dit veld en daar houdt hij zich, onder meer, mee bezig. Lees in dit verband een interview met hem in de Volkskrant over de zin van het leven.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld