MENU

Weekendretraite Naar de stilte van je hart

Ons hartgebied bloeit weer op bij liefdevolle zelfzorg. In deze retraite mag je allereerst even tot jezelf komen. Er hoeft niets voor anderen gedaan of opgelost te worden. Zo ontstaat innerlijk ruimte voor het horen van de zuivere, diepe stem van je hart.
Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart, het is de bron van je leven (Spreukendichter)

Moge ik altijd weer ruimte maken in mijn hart 
Opdat ik dichter bij mijn innerlijk kan komen 
Waar ik thuis hoor
(Thomas Quartier)

Accreditatie via de SKGV wordt aangevraagd.

Ruimte voor je gevoel
Ons hart is niet altijd open en vrij. We doen de deur ernaartoe soms dicht, beschermen onszelf. Daarom is het een gebied dat behoedzaam en met kleine passen benaderd wil worden. In het ‘lawaai’ van alledag nodig ik je uit jezelf hiervoor een pauze te gunnen. Je mag je buigen naar je hart en je openstellen voor wat dan opkomt aan ervaringen en verlangen. Tekst, kleur en beeld helpen je om, zonder al te veel woorden, hieraan vorm te geven. Verder werken we met laagdrempelige en fijnzinnige lichaamsoefeningen, meditatie, een verhaal en de kracht van de natuur. Zo ontwikkel je je tot een precieze luisteraar van jezelf en kunnen mildheid en mededogen opkomen.

Je diepe hart beluisteren
In de veilige bedding van de retraite en mijn begeleiding vindt deze ‘voorjaarsschoonmaak’ plaats. Je hart mag door jou gehoord worden, en daarmee geheeld. Er ontstaat een gevoel van bevrijding, ruimte en rust. Door die verruiming krijg je contact met de stilte van het diepe hart. Laat je verrassen door wat zich dan aan liefde in jou ontvouwt.

“De jongeman zag nu zijn eigen hart, niet langer perfect maar mooier dan ooit tevoren omdat hij de liefde van de oude man voelde stromen in zijn hart”

(Citaat uit het verhaal ‘Het mooie hart’ waar we mee zullen werken)

Inspirerende werkvormen
We gebruiken inspirerende en afgestemde werkvormen, waaronder:
- Mindful lichaamswerk voor een subtielere verbinding met je lichaam en ontspanning van het borstgebied;
- Adem- en stiltemeditatie voor het tot rust brengen van je geest en de verdieping van je ervaring;
-Hartmeditatie, waaronder een geïnspireerd op de Metta-meditatie uit het Boeddhisme voor liefdevolle vriendelijkheid;
- Expressie in tekst, kleur en beeld (we werken o.a. met het verhaal ‘Het mooie hart’).

Voor wie
- Je hebt behoefte aan een pas op de plaats: waar verlang ik ten diepste naar, wat is er echt aan de orde in mijn leven;
- Je zoekt naar een betere balans tussen hoofd, handen en hart;
- Je kijkt uit naar een gevoel van zijn, een rusten in je zelf, in plaats van bezig blijven en doen;
- Je verlangt naar liefdevolle zelfzorg om weer op te bloeien;

Wat het je oplevert
Een opgeruimd gemoed;
- Contact met de vitaliteit van je lichaam en gevoelsleven;
- Verbinding met de bron van je leven;
- Meer zelferkenning en weet van liefde en mededogen.

“Het hart is een delicate bloem, maar wanneer hij bloeit, is het de mooiste en geurigste bloem van allemaal.” Jon Bernie

Leiding van binnenuit
In deze retraite gebruiken we alle maaltijden in stilte en zijn we buiten de groepsbijeenkomsten stil. Je zult merken dat als je geen sociale interactie hebt en even los van aanpassing mag zijn, je geest rustiger wordt en je beter kunt luisteren naar de stille stem van jouw hart. Je leiding komt dan van binnenuit. Puur en helder.
De onderlinge stilte gaat in na het middagprogramma op vrijdag t/m maandagochtend. Om de overgang naar deze stille bedding voor je te vergemakkelijken, zal ik e.e.a. hierover vertellen en je naar en in deze stilte begeleiden. Aan het begin van de avond is er een mogelijkheid om te delen.
(Dominicanenklooster Huissen faciliteert diverse stilteprogramma’s, waaronder dit weekend. Het klooster zelf is echter geen stilteklooster. Mogelijk hoor je daardoor iets van deelnemers uit andere groepen. Normaliter zorgt dat niet voor problemen.)

Inspiratie opdoen
Gedurende de retraite liggen er in de zaal inspirerende boeken en artikelen. Ook zijn er creatieve materialen aanwezig waar je tussentijds gebruik van mag maken.

Kloostersfeer
De sfeervolle en op verdieping gerichte ambience van klooster Huissen geeft een extra dimensie aan deze retraite. Net als de aandachtsvolle verzorging (heerlijke maaltijden!) en de regelmaat van het koorgebed van de Dominicaanse kloostergemeenschap (facultatief).

Programma
Vrijdag

- Ochtend: Kennismaken en uitleg
- Middag: Inchecken bij jezelf
- Avond: De geest tot rust

Zaterdag
- Ochtend: Uit je hoofd in je lijf
- Middag: De kracht van de natuur
-  Avond: Naar het hart

Zondag
- Ochtend: Verdiepen en verder opengaan.
- Middag: De kracht van de natuur
- Avond: Het diepe hart

Maandag
- Ochtend: Laatste hartmeditatie en ritueel
- Middag: Oogsten en afronden

Feedback van vorige retraite
“Je rust en vertrouwen die je uitstraalt, zijn aangenaam. ‘Alles er laten zijn’ breng jij fijn in de praktijk. Er hoeft van niemand iets opgelost te worden.” Irma

“Joyce laat je vooral voelen en je zintuigen weer gebruiken. Niet te veel uitleg, maar ‘voel maar wat het met je doet’. Heel bijzonder.” Peter

“Wat we deden stond soms ver van mij af. Maar dankzij jou lukte het mij de schroom en weerstand te overwinnen.” Olav

“Ik vond de retraite erg fijn! Ik heb geleerd stil te staan bij mijn behoeften, verlangens en voor mezelf te zorgen, en dat ik dingen makkelijker mag maken voor mezelf. Ik doe nl veel dingen voor anderen, om te plezieren. Ik hoop dat het mij na de retraite lukt om hier vaker bij stil te staan, zodat ik keuzes kan maken om gelukkig te zijn. Heel erg dank je wel Joyce” Astrid

“Je bent prettig aanwezig, betrokken en ruimtegevend. Dankjewel!” Liselotte

Neem gerust contact op met Joyce als je erover twijfelt of dit programma passend is voor jou (info@joycelakwijk.nl of 06-122198970)


Meer informatie

Datum

  • Vrijdag 18 oktober 11.00 uur t/m maandag 21 oktober 2024 15.00 uur
    Code: 24072

Kosten

Meer info over tarieven

  • € 444,- Tarief A
  • € 544,- Tarief B
  • € 594,- Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Joyce Lakwijk begeleidt stilteretraites met mindful lichaamswerk, meditatie, natuurbeleving en expressie. Daarnaast heeft ze een coachpraktijk waar je individueel met vragen over keuzes, kwesties en communicatie terecht kunt. Ze laat je je essentie ervaren en helpt je om die verdieping concreet vorm te geven in dagelijks leven en werk. Ze gelooft dat gehoor geven aan de eigen inspiratie vervullend werkt en zo betekenis heeft voor de ander en de maatschappij. Verder begeleidt ze geestelijk verzorgers en predikanten met belichaamde spiritualiteit in supervisie en meditatieve intervisie. Voor meer informatie: www.joycelakwijk.nl en info@joycelakwijk.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld