MENU

Kerstmuziek naar Engelse traditie A festival of lessons and carols

Inschrijving via website gesloten. Alleen nog kaarten te koop aan de deur (23 december vanaf 15.00 uur).
Capella Phos Hilaron, verbonden aan het Dominicanenklooster Huissen, zal voor het eerst dit Festival of Lessons and Carols uitvoeren. Het belooft een prachtige viering te worden!


De geschiedenis van een Festival of Lessons and Carols gaat deels terug naar Kerstavond 1880. Toen organiseerde de bisschop van Truro (Cornwall) een dienst in een houten schuur, die vooral was bedoeld om mannen uit de cafés te houden. De populariteit was zo groot dat spoedig andere kerken dit voorbeeld volgden.

Later werd de liturgie aangepast met elementen uit de Metten: het nachtgebed in het klooster. De psalmen en responsories die daar werden gezongen verving men door gemakkelijke liederen – veelal uit de volkstraditie (carols) – zodat de officiële liturgie ook voor de 'gewone' kerkganger toegankelijk kon worden gemaakt.

In de twintigste eeuw werden de diensten in de kapel van King's College in Cambridge wereldberoemd. Tal van andere christelijke kerken hebben deze liturgische vorm tot onderdeel gemaakt hun kerstviering. Ook buiten Engeland zijn de laatste decennia de 'Lessons and carols' een geliefde vorm geworden om oecumenisch-breed het Kerstfeest voor te bereiden.


Meer informatie

Kosten

Begeleiding

  • Capella Phos Hilaron o.l.v. Theo Menting
    Orgel: Marcus Bergink

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld