MENU

De wonderlijke wereld van de stem

Een onvergetelijke avond stemexpressie met tal van verhalen, fragmenten en oefeningen uit de wereld van het Roy Hart Theatre. Gegeven door twee gedreven stemdocenten: Ulrik Barfod, hij maakt al vele jaren deel uit van het gezelschap en leeft en werkt in Centre Artistique international Roy Hart en Pete Pronk, verhalenverteller en stemexpressionist.


Aanzet
Wat de mens bezielt is aan z’n stem te horen. De stem als ventiel van de ziel. Fascinerend en uitdagend. Maar soms ook doodeng. Want wat kan er niet allemaal tevoorschijn komen.

Het was Alfred Wolfsohn (1896-1962), getraumatiseerd geraakt in WO I, die als geen ander de grenzen van de stem heeft opgezocht. Om te kunnen overleven is hij als een Orpheus afgedaald in zijn eigen onderwereld en na een lange reis teruggekeerd met tal van schatten die hem in het donker waren toegevallen. Het resulteerde in een eigen praktijk als onorthodox stemdocent in een sobere kamer rond 1945 ergens in Londen. Met name jonge mensen, waaronder Roy Hart, een acteur uit Zuid Afrika, werden op slag geraakt door de wijze waarop AWE (zoals hij werd genoemd) ‘lesgaf’. Van deze jaren zijn tal van fragmenten (foto, film en geluid) bewaard gebleven. Van grote invloed, bleek achteraf, is ook zijn relatie met Charlotte Salomon geweest (1917-1943; ‘Leven? Of Theater?’).

In 1974 ontstond het Roy Hart Theatre in Malérarques, midden in de Cévennes, waar tot op de dag van vandaag mensen vanuit de hele wereld workshops volgen, gegeven door Roy Hart teachers en gastdocenten vanuit andere kunstzinnige disciplines.

Er bestaat niet zoiets als een ‘Roy Hart methode’. Wel bestaan er verhalen van vrouwen en mannen die in het spoor van AWE hun verdere leven gewijd hebben aan de wonderlijke wereld van de stem. Het zijn deze verhalen, vol van lef, leven en inspiratie, die wij op deze avond willen delen.

Inhoud en opzet
Natuurlijk vertellen we enkele verhalen over Alfred Wolfsohn, Charlotte Salomon, Roy Hart en van anderen uit de begintijd. Daarnaast zal Ulrik vertellen hoe een 6-weekse workshop van het Roy Hart Theatre bij hem alles op z’n kop zette. Pete z’n verhaal zal gaan over de ontmoetingen met Robert Harvey, zijn ‘vader van de stem’ en hoe dit hem geïnspireerd heeft. In het tweede deel van de avond komen we van de stoelen en gaan we zelf op reis met de stem.

DE BIJDRAGE VAN ULRIK IS IN HET ENGELS!

Deze avondworkshop maakt tevens onderdeel uit van de 5-daagse workshop ‘The Human Voice’ o.l.v. Ulrik Barfod. 


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Ulrik Rømer Barfod, studeerde "Music Science" aan de universiteit van Århus. Vervolgens sloot hij zich aan bij het "Roy Hart Theatre" in Zuid-Frankrijk, waar hij 18 jaar heeft gewerkt en gewoond. Nu verblijft hij deels in Hannover, waar hij lesgeeft in "Experimental Voice and Movement Work" aan de "State Theatre School". Daarnaast werkt  hij in veel Europese landen met theaterscholen en -groepen, conservatoria en met podiumkunstenaars. Verder geeft hij concerten en is hij acteur.

    Pete Pronk, begon als fotograaf, stortte zich daarna in de theologie en werd vervolgens eind jaren ‘80 verhalenverteller. Een paar jaar later ontmoette hij zijn leermeester en ‘vader van de stem’ Robert Harvey (1925-2009), Roy Hart docent vanaf het eerste uur. Na jarenlange training verbond hij gaandeweg het ‘beeldend vertellen’ met ‘de stem van de ziel’. Hij heeft een eigen praktijk ‘Studio Stem & Verhalenatelier’ in Amsterdam. www.petepronk.nl
    Roy Hart Theater www.roy-hart-theatre.com

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld