MENU

Workshop Hildegard + maaltijd + Belevingsconcert Winter

Workshop ‘De expressieve en geïnspireerde kracht van de liederen van Hildegard von Bingen’ met aansluitend maaltijd en concert.
In deze middag-workshop ontdekken en verkennen we enkele liederen van de 12e eeuwse mystica en abdis Hildegard von Bingen, als voorbereiding op het Belevingsconcert Winter.


Hildegard was een levenskunstenares – een krachtige en diep geïnspireerde vrouw. Ze geloofde heilig in het vermogen van muziek om mensen dichter bij het goddelijke te brengen. We zijn gezegend met de overlevering van 77 liturgische liederen, met poëtische teksten en expressieve melodieën, die de vertolker en luisteraar inspireren het leven integer en voluit te leven, in contact met de vernieuwende krachten in de hele schepping.

We kennen Hildegard’s muziek vooral uit twee manuscripten die tegen het einde van haar leven of kort na haar dood werden geschreven. Het was een tijd waarin de manier waarop muziek werd opgeschreven nog sterk in ontwikkeling was. Er werden niet zozeer ‘noten’ opgeschreven als wel ‘bewegingen’ van de melodie, je zou het ‘opgeschreven gebaren’ kunnen noemen.
In het eerste deel van de workshop maken we kennis met deze geschreven gebaren, die je ook lichamelijk kunt ervaren en met je stem kunt uitdrukken. Ze helpen ons de beweeglijkheid van Hildegard’s liederen te beleven.
In het tweede deel van de workshop ontdekken we de expressieve kracht van Hildegard’s melodieën binnen de muzikale taal van haar tijd en ervaren we de spanning en ontspanning, ingetogenheid en uitbundigheid van deze muziek.

De workshop is bedoeld voor iedereen die de expressieve en spirituele kracht van Hildegard’s muziek op een nieuwe manier wil beleven en vormt een mooie voorbereiding op het Belevingsconcert Winter. Muzikale ervaring is niet per se nodig, iedereen kan meedoen.

Belevingsconcert Winter

De workshop wordt gevolgd door een warme (vegetarische) maaltijd. Om 18:30 uur is er de mogelijkheid deel te nemen aan de Vespers (avondviering) in de kapel. Om 19.45 uur start het Belevingsconcert Winter. Wie de workshop gevolgd heeft, zal dit Belevingsconcert op een diepere manier kunnen beleven. Het Belevingsconcert is ook los te bezoeken.

In dit ‘Belevingsconcert Winter’ gaan we de wintertijd ervaren in beelden, rituelen en muziek. De scheiding tussen ‘uitvoerenden’ en ‘publiek’ vervaagt daarbij, iedereen wordt uitgenodigd deel te nemen aan een beleving die het individu te boven gaat. Prachtige liederen van Hildegard von Bingen lopen als een rode draad door het programma. Enkele van deze liederen – deels in moderne bewerkingen van Penelope Turner – worden gekoppeld aan wereldlijke jiddische liederen, natuurbeelden, woorden geïnspireerd op de Ierse priester en dichter John O’Donohue en hedendaagse rituelen die de beleving verdiepen en dicht bij onze tijd en taal brengen. 

Hier vind je een voorproefje op dit Belevingsconcert.

Reactie van een bezoeker:

“Prachtig! De overgang van het donker naar het licht: Jullie zongen ‘Je schijnt als de zon en je licht op als de maan’, dat was voor mij gewoon voelbaar.”


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Jos Somsen – zang, gitaar


    Penelope Turner – zang, cello, percussie (foto: Geert Allegaert)

    Penelope Turner (www.penelopeturner.com) en Jos Somsen (www.jossomsen.nl) studeerden Oude Vocale Ensemblemuziek aan het Fontys Conservatorium. Zij combineren hun middeleeuwse muziekkennis met Jos’ ervaring met rituelen en jiddische muziek en Penelope’s bewerkingen van Hildegard’s liederen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld