MENU

Vierdaagse Neem de Afslag

Er staat iets te gebeuren in je leven. Er moet een beslissing genomen worden, of je moet iets met dat onbestemde gevoel. Je voelt dat het tijd is. Neem de Afslag is specifiek bedoeld voor mensen met een (levens)vraag of dilemma.


Een krachtige vierdaagse, gebaseerd op de oude wijsheid van de Regel van Benedictus. Je vindt helderheid en je eigen weg komt weer in beeld.Misschien weet je gewoon niet wat je moet doen. Of je weet het wel, maar durft het niet onder ogen te zien. Het kan ook zijn dat je tot nu toe geen tijd had om te luisteren naar de stem van je hart. Of misschien was het wel comfortabel om het besluit een tijdje voor je uit te schuiven. Maar nu is het tijd om te gaan luisteren naar je innerlijke wijsheid, zodat je weer voluit en vrij kunt gaan leven. Daarvoor moet je de huidige weg verlaten en gaan zoeken naar de afslag die je terugbrengt naar de weg van jouw waarheid.

Haal adem, vat moed
Neem de Afslag is een programma van Heb Het Hart, een initiatief van Marcus Belle en Maria van Mierlo. Heb Het Hart biedt korte, krachtige retraites aan voor mensen die de moed hebben om bij zichzelf naar binnen te kijken en onder ogen te zien wat er van ze gevraagd wordt. Drie benedictijnse leefregels liggen ten grondslag aan het programma: obedientia, stabilitas en conversio morum. Dat wil zeggen: gehoor geven aan wat er van je gevraagd wordt, bestendigheid en een verbetering van je innerlijke houding. Eeuwenoude grondbeginselen, waar een sterkte van uit gaat die zich niet zomaar gewonnen geeft. Het vraagt diepe aandacht om ze door te laten dringen. Maar als je bereid en in staat bent om ze toe te laten in je wezen, kan het weer gaan stromen in jouw persoonlijke en spirituele groei.

Er kunnen maximaal twaalf mensen meedoen aan een editie van Neem de Afslag. Er komen verschillende werkvormen aan bod, zodat er een gezond evenwicht is tussen inkeer (stil worden en naar binnen kijken) en expressie (spreken en naar buiten treden). We richten ons naar een monastiek ritme. We hebben onze eigen stiltemeditaties en daarnaast staat het je vrij om mee te doen aan het getijdengebed van de communiteit.

Dagorde

07.15 Ochtendmeditatie
08.00 Ontbijt
- Stille tijd
- Ochtendprogramma
12.15 Middagmeditatie
12.30 Warme maaltijd
- Stille tijd
- Middagprogramma
17.30 Broodmaaltijd
19.30 Avondprogramma
20.30 Avondmeditatie
- Stilte
(Tijden bij benadering)

Over Heb Het Hart

Neem de Afslag wordt georganiseerd door Heb Het Hart, een initiatief van Marcus Belle en Maria van Mierlo. Beiden leven al bijna twintig jaar met de Regel van Benedictus en bieden vanuit deze ervaring en hun beroepsmatige expertise een veilige bedding voor deze dagen. Neem de Afslag is een weldoordacht programma, waarover meer te zeggen is dan op deze pagina past. Voor meer informatie over programma en begeleiders lees je daarom verder op de website van Heb Het Hart. Je vindt daar ook meer reacties van deelnemers.


QUOTES van deelnemers

Dank jullie wel voor het creëren van de plek, ruimte, veiligheid, woorden, beelden en beweging om uit te komen waar ik nu ben.

Nu, na een week is de rust er nog steeds. Heerlijk om te ervaren hoe belangrijk het is om terug te keren naar jezelf.

Ik voelde tijdens de retraite hoe fijn het is om een vast schema te hebben en om daaraan te 'gehoorzamen'. Ik heb nu een regelmaat in mijn leven ingebouwd waar ik me aan ga houden. Ook maak ik meer tijd voor stilte in de natuur en meditatie.

Ik heb besloten dat ik me op een andere, meer open manier wil verbinden met mensen.

Ik kan en wil het positieve gevoel van het kloosterweekend vasthouden. Nog steeds kijk ik er met een zeer goed gevoel op terug. Mooie en waardevolle gesprekken en oefeningen. Heel helend.

Wat ik heb geleerd: dat benedictijnse spiritualiteit op een veel dieper niveau tot stabilitas, obedientia en conversio morum aanstuurt dan ik eerst besefte.

Het lijkt alweer lang geleden, maar het was een heel mooie en verrijkende, soms confronterende maar alleszins diepgravende ervaring.

Ik heb er meer uit gehaald dan waar ik voor ging.

Bij de laatste loopmeditatie buiten, voelde ik me een compleet mens.


Meer informatie

Datum

  • Donderdag 3 september 19.30 uur t/m zondag 6 september 2020 16.00 uur
    Code: 20162

Kosten

Begeleiding


  • Marcus Belle is psycholoog en psychotherapeut, trainer voor bedrijfsleven, overheid en gezondheidszorg.

    Maria van Mierlo is geestelijk begeleider, vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit en heeft een communicatiebureau.

    Beiden zijn overtuigd van de kracht van liefdevolle confrontatie en voelen zich verbonden in eenzelfde spiritueel besef.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld