MENU

Zomermidweek Open vensters, schrijven over je leven

Deze zomermidweek zet je schrijvend vensters open. Je schrijft over jouw leven, over gebeurtenissen, mensen en ervaringen die je gemaakt hebben tot wie je nu bent.

In de maanden juli en augustus is het niet mogelijk een extra voor- en/of na-overnachting bij te boeken.
Schrijvend de kern van je levensverhaal zichtbaar en voelbaar maken. Inspirerende oefeningen nodigen je uit daar deze dagen aan te werken. Je hoeft de teksten niet te bedenken. Ze vallen je toe door de oefeningen, in een samenspel tussen beelden en woorden, verleden en heden. Er is ruimte voor ieders unieke verhaal. De witregels van het kloosterleven vormen stiltes tussen de gedeelde verhalen.

Schrijvend zet je de vensters open. Zo ontdek je kernthema’s en kun je dingen opschrijven die je nog niet eerder in woorden kon vangen. Uiteraard krijg je ook praktische tips om verhalen en gedichten krachtiger te maken. We lezen een deel van de teksten aan elkaar voor. Zo krijgen de verhalen lucht en de woorden adem.

Meegebrachte foto’s vormen een vertrekpunt voor het schrijven. De foto’s mogen op gevoel gekozen worden, zonder te weten welk verhaal er precies bij hoort. Schrijven begint met kijken en anders kijken brengt je een ander verhaal. De werkvormen zullen laten zien dat je met weinig woorden veel kunt vertellen.

Iedereen schrijft op een eigen manier en heeft een andere ervaring. Daar is in het programma rekening mee gehouden. Je hart, je hoofd en je handen weten of je bij deze cursus op je plek bent.

Programma 

Maandagavond, 19.30 – 21.30 uur: Wat al gedicht is, kan weer open
Schrijvend maken we kennis met elkaar en met de manier van werken. Deze eerste avond trekken we meteen schrijvend een spoor door de tijd.  

Dinsdagochtend, 9.30 – 12.30 uur: Maar juist wat was, maakt mij tot wie ik ben
Deze ochtend doen we een reeks verrassende schrijfoefeningen met de meegebrachte foto’s als vertrekpunt. Dat levert teksten op én tal van ideeën voor verhalen en/of gedichten om aan verder te werken. 

Dinsdagmiddag, 14.00 – 17.00 uur: Ik ben het antwoord, maar ken het niet
Verder vanuit de foto’s. In een aantal rondes werken we verder aan verhalen of gedichten waarvoor de knopjes al zijn ingedrukt. Gedoseerd over de middag krijg je praktische tips om teksten tot leven te brengen en suggesties om andere vormen of technieken uit te proberen. 

Dinsdagavond, 19.30 – 21.30 uur: Maak hier een pas op de pleisterplaats van je ziel
Een avond met ruimte voor verhalen en gedichten die tot nu toe geschreven zijn. De woorden adem geven. 

Woensdagochtend, 9.30 – 12.30 uur: Leeg, het daarbij durven laten
Deze ochtend als witregel in het programma. Om zelf te schrijven, te rusten of eropuit te gaan.  

Woensdagmiddag, 14.00 – 17.00 uur: In een wereld vol koningen wijst klein duimpje de weg
Een gezamenlijke ‘schrijfwandeling’ in de kloostertuin of directe omgeving van het klooster. Het thema van de wandeling: ‘schrijven begint met kijken’. Daarnaast tijd en ruimte om verder te schrijven en teksten af te werken.

Woensdagavond, 19.30 – 21.30 uur: Het leven weeft geluk van dunne draden
Iedereen kiest een eigen tekst uit die voor hem of haar veelzeggend is. Met de gekozen teksten gaan we weven. Vanuit woorden en zinnen van individuen ontstaat het verhaal van een hele groep. Een gedeeld verhaal. 

Donderdagochtend, 9.30 – 12.30 uur: Ontdek je eigen peper, vuur en goud
Er zijn zoveel manieren om naar je eigen leven te kijken. Zoveel manieren om op gang te komen. Zoveel manieren om iets in woorden te vangen. Een ontdekkingstocht.

Donderdagmiddag, 14.00 – 17.00 uur: Het pad van ja loopt over keien van nee.
Kiezen hoe je verder wilt werken. Een tekst een slag verder brengen? Extra materiaal verzamelen om later mee verder te gaan? De oefeningen liggen klaar.

Donderdagavond, 19.30 – 21.30 uur: Anders woont over de bergen
Even wat anders. Samen in te vullen vanuit de wensen van de groep.

Vrijdagochtend, 9.30 – 12.30 uur: Mijn anker is van papier
Deze ochtend verbinden we wat geschreven is met het leven nu. Dat gebeurt in een gedicht dat stapsgewijs ontstaat. Ook brengt iedereen zijn of haar teksten terug tot een eigen mini-boekje. 

Vrijdagmiddag, 14.00 – 16.00 uur: Ik kwam precies op tijd voor mijn eigen leven
We hechten af waar we deze week aan gewerkt hebben, delen onze (nieuwe) schrijfplannen en stappen over de drempel. Misschien zijn het de woorden die ons thuis brengen.

"Als ik praat, dan houd ik nog iets bij me, dan ben ik iets afstandelijker. Als ik schrijf, durf ik de kern te benoemen. Schrijvend zoek ik woorden voor mijn gevoel. Als ik over dingen schrijf, verwerk ik ze. Dan geef ik taal aan dingen die eerst geen taal hadden."
(Jo Ghijsen, 2011)


Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona
We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.
Lees de laatste update van ons coronaprotocol op onze homepage. We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.


Meer informatie

Datum

 • Maandag 5 augustus 19.30 uur t/m vrijdag 9 augustus 2024 16.00 uur
  Code: 24126

Kosten

Meer info over tarieven

 • € 569,- Tarief A
 • € 679,- Tarief B
 • € 739,- Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. Je kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geef dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Monica Boschman is dichter, schrijfdocent en tekstschrijver. Haar missie: de kern vangen in woorden. In haar cursussen vinden mensen taal voor wat hen raakt, woorden voor wat nog niet gezegd of geschreven is. 
  www.mbcommunicatie.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld