MENU

Vijfdaagse Schrijfretraite Innerlijk Pelgrimeren

Een pelgrimstocht op papier maken en al schrijvend bezinnen. Een prachtige manier om aan de hand van concrete schrijfoefeningen jouw eigen thema's te onderzoeken.  De schrijfworkshops volgen het ritme van het klooster. Gun jezelf deze ontspannen manier van reizen door je innerlijke landschap.


Deze  vijf dagen zijn helemaal voor jezelf. Om te ontdekken wie je bent en wilt zijn. En te luisteren naar je hart. Mensen gaan op pelgrimstocht omdat er (terugkerende) thema's in hun leven zijn of omdat er een fase in hun leven wordt afgerond of juist gestart. Terwijl je onderweg bent, geef je je hart en je hoofd de tijd en de rust om vragen te onderzoeken. Het is fijn om even niet afgeleid te worden door een drukke agenda en alle prikkels om je heen. Deze schrijfretraite is een pelgrimstocht op papier: door vijf dagen in alle rust, in het ritme van het klooster, al schrijvend te putten uit de bron van innerlijke wijsheid, in de stilte te zijn en te luisteren naar de stem van je hart, vind je de weg terug naar je unieke zelf. Je hebt geen schrijfervaring nodig. Als je eerst wil kennismaken met deze manier van schrijven, kunnen we het boek "Heerlijk schrijven - schrijvend jezelf ontdekken" van Hanny Kuijer aanbevelen.

Programma:
Elk jaar kun je een andere route volgen. Er zijn vier verschillende routes, die je los van elkaar en in willekeurige volgorde kunt volgen. Zo kun je vier jaar lang elk jaar "innerlijk pelgrimeren" aan de hand van steeds nieuwe thema's. In juli 2015 ben ik gestart met route 1: voorbereiden, vertrek, vertragen, ontmoeten, verdwalen en thuiskomen. In 2016 route 2: zoeken en vinden, vrijheid en zorgeloosheid, geven en ontvangen, stilte en eenvoud, spiritualiteit en wijsheid, deuren openen en sluiten. In 2017 was route 3 aan de beurt met als thema: 'de natuur als reisgenoot'. En dit is de vierde en laatste route, met als thema: "Symboliek en tekens". Deze route is los van de vorige drie te volgen.

Het programma is zo gepland dat diegenen die daar behoefte aan heeft naar het ochtendgebed om 8 uur en het avondgebed om 18.30 uur kan gaan. Behalve de schrijfworkshops en de gezamenlijke verse en ambachtelijke maaltijden is er voldoende persoonlijke tijd om naar wens en behoefte in te vullen met stilte, schrijven, wandelen, etc.

Tussen de workshops schrijf je "kilometers" (één kilometer is een A4-tje) en kun je de speelse schrijfoefeningen maken die ik aan het einde van elke workshop meegeef. Tijdens deze retraite  staat één zaal tot je beschikking waar je tot 21.00 uur in stilte kunt schrijven. Vanaf 21.00 uur kun je elkaar - als je dat wilt - hier ontmoeten onder het genot van een drankje.

Voor deze retraite heb je het boek  "Innerlijk pelgrimeren" van Christine de Vries (€ 19,50) nodig. Neem dit mee naar het klooster. Je hoeft het niet van te voren te lezen. 

Dag 1
15.00 – 16.00 schrijfworkshop 1 “Jezelf op het spoor komen”

Dag 2
10.00 uur - 12.00 uur schrijfworkshop 2: “Innerlijke beelden”
14.00 uur - 16.00 uur schrijfworkshop 3 “op weg met schoenen, staf en schelp”

Dag 3
10.00 uur - 12.00 uur schrijfworkshop 4 “kerken en kruispunten”
vrije middag en de mogelijkheid tot een persoonlijk gesprek met Hanny Kuijer om je (schrijf)ervaringen te delen of om je verder te helpen op je pelgrimspad

Dag 4
10.00 uur - 12.00 uur schrijfworkshop 5 “stenen boodschappers”
14.00 uur - 16.00 uur eindreflectie

Dag 5
10.00 uur - 12.00 uur schrijfworkshop 6 “volg de tekens”
13.30 uur - 13.45 uur afscheid

Mocht je inhoudelijke informatie willen over het programma, kun je contact opnemen met Hanny Kuijer, info@enervie.nl of tel. 06 16 052 872. Kijk ook op www.enervie.nl. Na je aanmelding zal Hanny Kuijer even contact met je opnemen om alvast telefonisch kennis te maken en te horen wat je verwachtingen zijn.


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Hanny Kuijer, schrijfbegeleider reflectief schrijven en eigenaar van EnerVie Schrijfatelier
    www.enervie.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld