MENU

Neem de Afslag

Neem de Afslag is een retraite voor mensen met een dilemma of (levens)vraag. In deze krachtige vierdaagse, gebaseerd op de Regel van Benedictus, vind je helderheid en komt jouw eigen weg weer in beeld.
Er staat iets te gebeuren in je leven. Je voelt dat het tijd is voor een verandering. Je weet alleen niet goed wat je moet doen. Of je weet het wel, maar durft het niet onder ogen te zien. Het kan zijn dat je tot nu toe geen tijd had om te luisteren naar de stem van je hart, of misschien was het wel comfortabel om een besluit een tijdje voor je uit te schuiven. Maar nu is het tijd om te gaan luisteren naar je innerlijke wijsheid, zodat je weer voluit en vrij kunt gaan leven. Daarvoor moet je de huidige weg verlaten en gaan zoeken naar de afslag die je terugbrengt naar de weg van jouw waarheid.

Heb Het Hart© is een initiatief van Marcus Belle en Maria van Mierlo.

Heb Het Hart© organiseert korte, krachtige retraites voor mensen die de moed hebben om bij zichzelf naar binnen te kijken en onder ogen te zien wat er van ze gevraagd wordt. We doen dat aan de hand van drie benedictijnse leefregels: obedientia, stabilitas en conversio morum. Dat wil zeggen: gehoor geven aan wat er van je gevraagd wordt, bestendigheid en een verbetering van je innerlijke houding. Het zijn eeuwenoude grondbeginselen, waar een sterkte van uit gaat die zich niet zomaar gewonnen geeft. Het vraagt diepe aandacht om ze door te laten dringen in je wezen en ermee te kunnen gaan leven. Maar als je bereid en in staat bent om ze toe te laten, dwars door je persoonlijke aarzelingen, vragen en twijfels heen, scheppen ze ruimte, helderheid over je verlangens en belemmeringen. Dan kan het weer gaan stromen in jouw persoonlijke en spirituele groei.

Een groep bestaat uit maximaal twaalf mensen. Deze groep wordt de bedding voor jouw proces in deze dagen. We maken gebruik van verschillende werkvormen: schrijven, opstellingen, lichaamswerk, meditatie, rituelen en het socratisch gesprek. De werkvormen zorgen voor een gezond evenwicht tussen inkeer (stil worden en naar binnen kijken) en expressie (spreken en naar buiten treden).

Tijdens de bezinningsdagen richten we ons naar een monastiek ritme. We hebben onze eigen stiltemeditaties en daarnaast is er in Huissen uiteraard het getijdengebed van de broeders waaraan je desgewenst kunt deelnemen. De maaltijden en de tijden tussen de sessies worden in stilte doorgebracht.

Dagorde (voorlopig)
07.15 uur ochtendmeditatie
- stille tijd
- ochtendprogramma
12.15 uur meditatie
- lunch
13.30 uur middagprogramma
- maaltijd
19.30 uur avondprogramma
20.30 uur slotmeditatie
- stilte

QUOTES van deelnemers
Bedankt voor het waardevolle weekend. Regelmatig denk ik eraan terug. Bijvoorbeeld als ik 's morgens naar mijn werk ga en geen sigaret meer rook. Met andere woorden, ik ben gestopt met roken. ;-)

Ik heb mijn directeur verteld dat ik minder wil gaan werken.

Dank jullie wel voor het creëren van de plek, ruimte, veiligheid, woorden, beelden en beweging om uit te komen waar ik nu ben.

Nu, na een week is de rust er nog steeds. Heerlijk om te ervaren hoe belangrijk het is om terug te keren naar jezelf.

Ik heb besloten om aan de (...)-opleiding te beginnen.

Ik heb besloten dat ik optimaal ga genieten van de liefde die we hebben.

Ik voelde tijdens de retraite hoe fijn het is om een vast schema te hebben en om daaraan te 'gehoorzamen'. Ik heb nu een regelmaat in mijn leven ingebouwd waar ik me aan ga houden. Ook maak ik meer tijd voor stilte in de natuur en meditatie.

Ik heb besloten dat ik me op een andere, meer open manier wil verbinden met mensen.

Ik kan en wil het positieve gevoel van het kloosterweekend vasthouden. Nog steeds kijk ik er met een zeer goed gevoel op terug. Mooie en waardevolle gesprekken en oefeningen. Heel helend. Ik voel me sterker en kan nu beter mijn grenzen aangeven.

Wat ik heb geleerd: dat benedictijnse spiritualiteit op een veel dieper niveau tot stabilitas, obedientia en conversio morum aanstuurt dan ik eerst besefte.

Het lijkt alweer lang geleden, maar het was een heel mooie en verrijkende, soms confronterende maar alleszins diepgravende ervaring.

Met tussenpozen neem ik ter hand wat ik in het retraiteboekje heb geschreven. Bij allerlei gelegenheden komen er flarden herinneringen langs, eerlijk gezegd vooral in de vorm van 'eigenlijk had ik in Sion toch geleerd dat ik niet op deze manier….' .

Ik heb er meer uit gehaald dan waar ik voor ging.

Bij de laatste loopmeditatie buiten, voelde ik me een compleet mens.


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Marcus Belle is psycholoog en psychotherapeut, trainer voor bedrijfsleven, overheid en gezondheidszorg.

    Maria van Mierlo is geestelijk begeleider, vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen en integriteit en heeft een communicatiebureau.

    Beiden zijn overtuigd van de kracht van liefdevolle confrontatie en voelen zich verbonden in eenzelfde spiritueel besef.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld