MENU

Zenmeditatie en Compassie

Als je durft te wennen aan de stilte, blijkt zij een heldere bron, een bron van echtheid en authenticiteit, een bron ook van meevoelen en compassie. Dit weekend bestaat uit een combinatie van zenmeditatie en opdrachten rondom het thema compassie.


Mediteer je al? Ga je wel eens langer stil zitten? We noemen dat een retraite, het betekent je aandacht naar binnen richten. Als je dat doet, komen in het begin allerlei herinneringen, gedachtes en gevoelens voorbij. Tijdens de meditatie laat je die voorbij gaan, je observeert ze. Dat is een aparte manier van doen, want meestal vereenzelvigen wij ons met wat we denken en voelen.
Door het observeren ga je naar een diepere laag. Je ervaart de dagelijkse jas die om je heen zit als een omhulsel is, weliswaar ontstaan en gegroeid, soms interessant soms irritant maar het blijft de buitenste laag. Wat zit er eigenlijk onder?
Hoe dieper je naar binnen gaat, hoe stiller en leger het wordt. In het begin kan dat ontregelend werken. Leegte? Wat is er nu echt? Maar als je geduld hebt en durft te wennen aan de leegte, blijkt zij een heldere bron, een bron van ware energie, een bron van echtheid en authenticiteit, een bron ook van meevoelen en compassie.
Dit weekend gaan we wat vaker en wat langer zitten. We gaan op weg naar binnen. Soms kan het aangenaam zijn, weldadig. Soms zullen we weerstand ontmoeten in de vorm van onrust of ongeduld. Maar wat we ook ontmoeten, we maken ons ermee vertrouwd en het laten zijn zoals het is. Dan klaart de hemel op, net als mist in de ochtendzon. Het voert ons nog weer een stap dieper.

Compassie
Compassie betekent letterlijk meevoelen, meevoelen met de ander maar ook meevoelen met jezelf. Kun je de compassie opbrengen om jezelf te accepteren in al je menselijke aspecten, ook die verborgen liggen in de schaduw?
Kun je ook echt meevoelen met de ander, zonder onmiddellijk te willen veranderen, zonder je te laten leiden door oordelen en meningen? Dit weekend laten we ons inspireren door meditatie en door opdrachten rondom het thema compassie.

Voor wie
Het weekend is bedoeld voor mensen die al enige ervaring hebben met meditatie. Neem bij twijfel contact op (paul@destressontknoping.nl). We gaan in principe zitten op een zenkussen, maar als je gewend bent op een bankje te zitten of op een stoel, is dat ook goed. Neem gemakkelijk zittende, niet knellende kleren mee.

Programma
De retraite begint vrijdag om 19.30 uur en eindigt zondag na de lunch, rond 13.30 uur. 
Meditatiesessies duren twee keer 30 à 35 minuten zazen (zitmeditatie), met kinhin (loopmeditatie) tussendoor.
Er wordt qua tijdsduur ook rekening gehouden met wat de groep aankan.

Vrijdagavond: kennismaking; houding en ademhaling in de zenmeditatie

Zaterdagochtend: yoga zonnegroet
Lauden met de kloostergemeenschap (voor wie wil)
Ontbijt
Zenmeditatie
Middageten in stilte
Tijd voor jezelf
Zaterdagmiddag: themasessie Compassie; Zenmeditatie
Avondeten
Vespers met de kloostergemeenschap (voor wie wil)
Zaterdagavond: Zenmeditatie, avondwandeling

Zondagochtend: yoga zonnegroet
Lauden met de kloostergemeenschap (voor wie wil)
Zenmeditatie
Middageten
Afsluiting


Meer informatie

Datum

  • Vrijdag 13 december 19.30 uur t/m zondag 15 december 2019 13.30 uur
    Code: 19145

Kosten

Begeleiding


  • Paul Loomans, oprichter van De StressOntknoping, auteur van ‘Ik heb de Tijd, handleiding in Tijdsurfen’ en ‘Goed gevoel, emoties als medicijn’. Paul Loomans is zenmonnik sinds 1984. Hij begeleidt mensen individueel en in groepen om vanuit rust leven. Daarbij hanteert hij een zelf ontwikkelde methode op basis van zen-inzichten.
    www.destressontknoping.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld