MENU

Vijfdaagse Schrijf- en stilteretraite

Zoek je tijd om eindelijk met schrijven te beginnen? Een bestaand project op te pakken? Of verlang je ernaar een week even helemaal tot rust te komen? Dan is deze verstilde én energieke schrijfretraite iets voor jou!
Duik onder bezielde begeleiding van auteur en schrijfleraar Geertje Couwenbergh vijf zomerdagen de stilte -en je pen in.

De benadering van schrijven die je deze midweek neemt is gericht op het maken van een ongecensureerde verbinding met je eigen wereld. Die verbinding voedt vervolgens het schrijven in welk genre dan ook. Of je nu dagboeken schrijft, wetenschappelijke publicaties, aan je memoires of roman werkt – of daaraan wilt beginnen; in dit programma leg je de basis voor sterke schrijfspieren.

Volgens veel deelnemers gaan de effecten van deze hooggewaardeerde retraite verder dan alleen schrijven. Verwacht naar huis te keren met een verruimde blik op jezelf en je wereld.

‘Had ik eerder moeten doen. Nergens aan hoeven denken. Alleen maar zijn en schrijven.’

‘Een zegen’

‘Geertje moedigt aan om met huid en haar je schrijven in te gaan.’

‘Het was heel intensief en ook heel leuk. Alles stroomt!’

Tijdens deze schrijfretraite gebruik je een uit zenboeddhisme afkomstige benadering van schrijven, die geen enkele ervaring vereist. Het enige wat je nodig hebt is een open geest en snelschrijvende pen. Het is van harte aan te raden om kennis te maken met de schrijfmethode van deze retraite. Hier kun je de eerste hoofdstukken van Geertje’s schrijfklassieker ‘Zin: Lust in je Leven door Schrijven’ gratis doornemen of bestellen. 

Dagschema
Elke dag bestaat uit een meditatieve ochtendwandeling, twee gezamenlijke sessies en een optionele avondsessie. Wat dit programma kenmerkt is dat er in de middag en avond volop ruimte is om aan je eigen schrijfprojecten te werken, te lezen, genieten van de kloostertuin, te wandelen of te rusten. Het schema is zo opgebouwd, dat je desgewenst de diensten van het Klooster kunt bijwonen.

Andere schrijvers zijn vaak je beste leraren. Daarom bestuderen we in deze retraite ook het werk van andere schrijvers. Zo lezen we voorafgaand aan het programma gezamenlijk één boek- na inschrijving ontvang je de titel zodat je dat in alle rust kunt lezen in de aanloop naar het programma. We bespreken dat boek – en wat we ervan kunnen leren als schrijver tijdens het programma.

Daarnaast komen we in de avonden (optioneel) samen in een ‘schrijfsalon’. Daar delen we fragmenten van onze favoriete schrijvers rondom de vraag wat maakt iemand een ‘goede’ schrijver?

Het is goed om te weten dat één op één feedback geen onderdeel uitmaakt van deze retraite. Geertje biedt wel persoonlijke schrijfbegeleiding aan buiten de programma’s. Mocht je meer specifieke vragen hebben over het schema, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Wat is het verschil tussen een weekend of een vijfdaagseretraite?
Een schrijf- en yogaweekend bevat adem- en bewegingsessies onder leiding van yogadocente Jasmijn Koelink. Veel deelnemers komen naar een weekend om kennis te maken met de methode, hun schrijfleven een nieuwe impuls te geven of eerder gemaakte schrijfvrienden terug te zien. Het weekend is een korter, ontspannend en dynamisch programma.

Deze vijfdaagse heeft, afgezien van een bewegende meditatie ‘s ochtends, geen periodes van begeleide beweging. Hierdoor is er meer vrije tijd. In die tijd kiezen veel deelnemers om te werken aan een schrijfproject. Maar ook om uit te rusten, te wandelen, yoga te doen, te lezen of te slapen – wat het ook maar is waar je meer van wilt. Ook lezen we voorafgaand aan een vijfdaagse gezamenlijk één (steeds wisselend) boek dat we bespreken. De vijfdaagse is een verstilt, diep en persoonlijk in te richten programma.

Er zijn veel deelnemers die deze twee programma’s afwisselen. Het weekend als een terugkerend schrijf-stimulans en de vijfdaagse om meters te maken in hun schrijfproject. Voor welk programma je ook kiest; ze hebben de neiging nooit hetzelfde te zijn. We zijn blij regelmatig terugkomende deelnemers te ontvangen.

Ervaringen van eerdere deelnemers aan deze schrijfretraite:

‘Het heeft me geholpen om opnieuw te ontdekken hoe leuk schrijven is. Ik heb enorm veel plezier gehad.’

‘Veilig, zorgvuldig, doorleefd.’

‘Ik heb inspiratie opgedaan om de personages in mijn eigen project leven in te blazen.’

‘Ik vond de luchtigheid prettig, zonder dat het programma inleverde aan diepgang.’

‘Ik voelde me vrij en gedragen.’

‘Geertje leidde me naar gebieden waar woorden niet van betekenis zijn èn naar gebieden waar woorden betekenis krijgen.’

‘De sfeer in de groep was heel vrij, waardoor ik me vrij voelde!’

Je deelname heeft een rimpeleffect: het Beloofde Varkensland
Schrijven betekent een grotere wereld toelaten. Elk jaar ondersteunt het Klooster Huissen daarom samen met Geertje een goed doel. In 2020 is dat Het Beloofde Varkensland, een plek in Amstelveen waar afgedankte dieren uit de bio-industrie mogen leven ‘totdat ze erbij neervallen’. Dit fantastische initiatief van Dafne Westerhof biedt een mogelijkheid voor mensen, scholen en bedrijven om kennis te maken met de dieren die in Nederland op enorme schaal (meer dan anderhalf miljoen dieren worden in ons land per dag geslacht) gegeten worden.

Namens jou doen Geertje en het Klooster Huissen een financiële bijdrage aan het Beloofde Varkensland. Ook heb je de mogelijkheid om samen deze bijzondere plek te bezoeken! Op een nader bekend te maken datum in 2020 kan je meegaan voor een workshop.

Bekijk dit filmpje om alvast kennis te maken met het Beloofde Varkensland.

Je kunt je steun structureel maken door vriend te worden van het Beloofde Varkensland!

Aanbevolen links:

Wil je een beter idee krijgen wie Geertje als auteur is? Lees haar nieuwste boek Lieve Dot: 69 Dilemma’s & Radicaal Eerlijk Advies, de bundeling van haar geliefde adviescolumn in Happinez.


Meer informatie

Datum

  • Woensdag 19 augustus 16.00 uur t/m zondag 23 augustus 2020 13.30 uur
    Code: 20057

Kosten

Begeleiding


  • Geertje Couwenbergh is columnist en auteur van vijf boeken, waaronder het populaire ‘Zin’, het boek dat HP/De Tijd een ‘bron van inspiratie voor elke auteur’ noemt en dat zojuist in een hernieuwde editie is verschenen. Ze publiceert in bladen als Happinez en Rebelle Society. Daarnaast begeleidt ze al bijna tien jaar honderden schrijvers in haar unieke belichaamde schrijfprogramma’s – Schrijven Magazine noemde haar een ‘topdocent’. Ontdek haar onlangs verschenen boek Lieve Dot: 69 Dilemma’s & Radicaal Eerlijk Advies, de bundeling van haar populaire adviescolumn in Happinez. Ontdek meer via GeertjeCouwenbergh.com

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld