MENU

Klooster-etmaal over leiderschap

Persoonlijk leiderschap als vliegwiel van individuele- en organisatieontwikkeling. Voor bestuurders in het onderwijs.

 
Werkdruk. Tekort aan leerkrachten. Ontwikkeling van een krachtige schoolorganisatie. Professionele dialoog. Partnerschap met ouders. Borging van de kwaliteit. 

Vele beleidsthema’s liggen op het bord van de bestuurder. Hoe stuur je op de thema’s? En meer nog: zijn organisaties hierop te sturen? Is het besturen van complexe organisaties met honderden medewerkers wel te doen? Waarschijnlijk herkent u het om tegen grenzen van het bestuurlijk vermogen aan te lopen. Herkent u dan ook wel eens met lege handen te staan? Hoe dan verder?

Het is onze overtuiging dat persoonlijk leiderschap de sleutel biedt voor de ontwikkeling van de professional én de organisatie. Persoonlijk leiderschap heeft immers niet alleen te maken met een innerlijk kompas voor het professioneel handelen, maar ook met het binden en boeien van medewerkers en met een krachtige organisatieontwikkeling. Sleutel van het persoonlijk leiderschap is niet de maakbaarheid, maar zijn zin en betekenis. Als we in staat zijn zin en betekenis te ontdekken en creëren, ontwikkelen we ons tot zelfbewuste professionals en organisaties.

Hoe faciliteer, stimuleer en ondersteun je de ontwikkeling van het persoonlijk leiderschap? Hoe ondersteun je de individuele ontwikkeling en bezieling met het oog op de ontwikkeling van een krachtige schoolorganisatie? En hoe helpt dit om het ondoenlijke van het besturen te doen? In verschillende schoolorganisaties is goede ervaring opgedaan om persoonlijk leiderschap en zingeving te ondersteunen. Graag nodigen we u uit voor een bijeenkomst om die ervaring te delen, te zien wat er (al) mogelijk is en nieuwe manieren te ontdekken. Opbrengst van de bijeenkomst is niet alleen een verdiept inzicht over persoonlijk leiderschap, maar ook wat in de ondersteuning en ontwikkeling ervan mogelijk is. We nodigen u als bestuurder uit omdat we uw belangstelling voor en betrokkenheid bij het thema kennen.

Bij deelname ontvangt u het boek Leidinggeven aan wat komt. Een contemplatieve benadering van leiderschap van Theo van der Zee (2019) .

Neem gerust contact met ons op, mocht u vragen hebben of nood aan aanvullende informatie.
E tvanderzee@verus.nl
T 06 53369047

Programma

Woensdag 27 november 2019
17.00 uur Aankomst
17.30 uur Avondmaaltijd
19.00 uur Kennismaking en gesprek
Verdieping en verbreding van de eigen motivatie en betrokkenheid. Wat brengt ons hier? Wat zijn onze vragen? Wat ons verlangen?
20.30 uur Napraten, samenzijn

Donderdag 28 november 2019
08.00 uur Ochtendviering (optioneel)
08.30 uur Ontbijt
09.00 uur Persoonlijk leiderschap en zingeving
Inleiding en gesprek over waartoe, wat en hoe van het thema. Waartoe persoonlijk leiderschap ontwikkelen?
Wat brengt het een onderwijsstichting? Hoe faciliteer, stimuleer en ondersteun je het als bestuurder?
Wat betekent het voor het binden en boeien van je medewerkers?
10.30 uur Koffie/ thee
11.00 uur Proeverij van een ondersteuning
Werkvorm en gesprek over wat werkt en hoe het werkt. Wat kun je verwachten? Wat is er mogelijk?
Wat zet het in beweging?
12.00 uur Doorkijk
Bijeenbrengen van de opbrengsten. Wat heeft het ons gebracht? Wat ligt er nog open?
12.30 uur Middagmaaltijd
13.00 uur Einde


Meer informatie

Datum

 • Woensdag 27 november 17.00 uur t/m donderdag 28 november 2019 13.00 uur
  Code: 19237

Kosten

Begeleiding


 • Theo van der Zee

  Was onder andere als docent, opleider, en lid van bestuur werkzaam in het onderwijs, en werkt momenteel als adviseur bij Verus en onderzoeker bij het Titus Brandsma Instituut. 


  Dick Lieftink

  Heeft op verschillende plaatsen, in verschillende functies en in verschillende sectoren zijn bijdrage geleverd aan het onderwijs. In zijn laatste onderwijsfunctie was hij voorzitter van het CVB van de BMS Friesland (32 scholen voor PO). Momenteel is hij begeleider bij het Dominicanenklooster.


  Erik van Kerkhoff

  Was onder andere docent levensbeschouwing en filosofie bij de PABO en werkt momenteel als adviseur identiteit bij Verus.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld