MENU

Bezinningsdag In contact met je innerlijke rust

Of je nou een lege of volle agenda hebt, soms mis je de verbinding met jezelf en je sprankeling. Deze retraitedag mag je terugkeren naar je bron, de innerlijke stilte in je lichaam. Vandaaruit kan je betekenis geven aan waar je nu bent en je openen voor nieuwe zin.
- Hoe kom ik weer in evenwicht na deze periode?
- Hoe vind ik innerlijk kalmte met de taken die ik heb?
- Ik voel me soms onrustig of overprikkeld, hoe kom ik innerlijk tot rust?

Herken je hier iets in? Dan is het misschien tijd voor deze retraitedag. Een dag waarop jij jezelf centraal mag stellen; om aandacht te geven aan je lichaam en je onrust, en te voelen hoe het werkelijk met je is. Het biedt je tijd waarin je kunt verwerken wat er achter je ligt, zonder er veel over te praten. 

Tot rust in je hart
Graag gebruik ik hierbij inspiratie van Benedictus van Nursia, vader van het kloosterleven. Volgens Benedictus, die een soort handleiding voor monniken schreef is ‘rust geen werkeloze rust, geen lui uitrusten, maar de rust van het verruimde, het open hart.’ (uit: Anselm Grün, Innerlijke rust; Hoe kom ik in harmonie met mezelf). De monnik komt, na een innerlijke weg, tot rust in zijn hart. De afzondering die bij monniken hoort, zien zij als voorwaarde om innerlijke rust te verkrijgen. Een retraitedag waarin je je tijdelijk afzondert versterkt daarom het contact met je hart en met innerlijke rust. 

Opgeladen blijven
Tijdens deze retraitedag krijg je gelegenheid uit te vinden hoe jíj innerlijk tot rust komt. We bewandelen samen de weg naar binnen, naar innerlijke stilte, naar je hart. Hier tikt geen klok waardoor je hier kunt voelen wat er echt toe doet. Als je thuisgekomen vandaaruit handelt, komt het voort uit je natuurlijke zelf. Zo ontwikkel je de kunst om opgeladen te blijven in je dagelijkse leven.

Van Doen naar Zijn
We werken met fijnzinnig, mindful lichaamswerk wat je helpt te vertragen en te bewegen van Doen naar Zijn. Ik gebruik aandachtsoefeningen die aardend, ontspannend en openend werken. Ze zijn voor iedereen geschikt en eventueel kan ik ze aanpassen naar je mogelijkheden.

Met behulp van diverse (adem)meditaties verdiepen en onderzoeken we de stilte, de bron van je essentie. Expressievormen als schrijven en tekenen gebruiken we zodat dat wat je ervaart in je bewustzijn komt. Ervaring hiervoor is niet nodig, wel de bereidheid je te openen voor nieuwe inzichten. Verder gaan we deze dag naar buiten en doen natuurbelevingsoefeningen die verruimend werken.

Mijn leven is niet dit steile uur
waarin je me zo haasten ziet.
Ik ben een boom voor mijn achtergrond,
ben een van mijn vele monden slechts,
die welke zich als eerste sluit.

Rainer Maria Rilke fragment uit Das Stunden-Buch (1905)

Dagopbouw

Ochtend
Welkom & Kennismaken
Thuiskomen bij jezelf met beweging, meditatie en expressie
Lunchen doen we samen in stilte

Middag
Verdieping van de stilte
Betekenis geven aan waar je nu staat
Zin ontdekken
Oogsten & Afronden
Er is voldoende vrije ruimte om te lummelen, te lezen of te doen waar je deze dag naar verlangt.

Joyce Lakwijk over zichzelf
Graag begeleid ik je terug naar je innerlijke stilte, zodat je weer tot je recht komt: authentiek, geïnspireerd en vanuit innerlijke kracht. Mensen waarderen mijn fijnzinnige afstemming, ruimtegevende houding en helderheid. Ze voelen zich snel bij mij op hun gemak door de persoonlijke en ervaringsgerichte werkwijze. Wat ik doorgeef, is doorleefde kennis. Waar nodig put ik uit communicatieve, meditatieve, lichaamsgerichte en creatieve werkvormen en natuurbeleving.

Tijdens deze dag is er een leestafel met boeken over dit thema.

Reviews van deelnemers

*wat heeft deze dag je opgeleverd?
Rust - Inzicht in mezelf – Verdieping – Goed gevoel

*wat zijn de sterke kanten van het programma?
Vertrouwen en veiligheid - Persoonlijk en kleinschalig
Combinatie stilte oefeningen en door interactie kunnen vertragen
Afwisseling - Duidelijke uitleg
De rust en mogelijkheid om iedereen in zijn waarde te laten

“Een fijne dag die me weer naar mezelf heeft gebracht”
“Joyce is een erg prettige cursusleider die met rust, openheid en warmte de groep door de dag heen loodst”
“Afwisselende werkvormen en lekker bladeren in mooie boeken”
“Je laat de ruimte voor ieders proces. En als je ergens op ingaat doe je dat zonder te problematiseren. Er hoeft van niemand iets opgelost te worden”


Meer informatie

Datum

  • Zaterdag 27 juni 2020 van 10.00 - 16.30 uur
    Code: 20225

Kosten

Begeleiding


  • Joyce Lakwijk
    begeleidt mensen in retraites en coaching met mindful lichaamswerk, meditatie en expressie. Ze laat je je essentie ervaren en helpt je om die concreet vorm te geven in leven en werk. Ze gelooft dat gehoor geven aan je eigen unieke inspiratie, vervullend werkt en Joy geeft, ook voor je omgeving. Verder begeleidt ze intervisiegroepen en werkt als communicatieadviseur, trainer en docent. Zie ook: www.joycelakwijk.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld