MENU

Driedaagse retraite Bij-Zinnen-komen

Recente ontwikkelingen in zingeving, spiritualiteit en (werk) geluk.
Drie inspirerende dagen voor geestelijk verzorgers, ritueel begeleiders, uitvaart begeleiders, werkgeluk deskundigen en belangstellenden. In deze 1e editie van bij-Zinnen-komen kunt u de belangrijkste recente ontwikkelingen in zingeving, spiritualiteit en (werk)geluk opsnuiven, spreeksters leren kennen en met collega's van gedachten wisselen.
Bent u ook altijd zo druk bezig: met dagelijkse werkzaamheden, een cursus geven of de organisatie draaiende houden? En komt u tijd te kort om eens in een goed studieboek te duiken en een nieuw onderwerp te verkennen? Dan kunt u vóór het begin van het nieuwe seizoen binnen drie dagen de belangrijkste recente ontwikkelingen in zingeving, spiritualiteit en werkgeluk opsnuiven, inleiders en spreeksters leren kennen en met collega’s van gedachten wisselen. Een goede manier om van bezinning en inspiratie. Op u wacht een breed spectrum van thema’s en invalshoeken. Inclusief heerlijke kloosterspijzen en de sfeer van rust en stilte in het ritme van ons klooster.

Geaccrediteerd door SKGV. (aangevraagd)

Programma:
Woensdag

13.00 uur Opening en actieve kennismaking
14.00 uur Lezing Zingeving zichtbaar maken in je organisatie, met de vier zetten:  zinrijk, zinvol, zintuiglijk en zinnelijk .
Beatrijs Hofland is geestelijk verzorger en heeft haar eigen praktijk: Zingeving op de kaart
16.00 uur Koffie en thee pauze
16.15 uur We praten met elkaar verder over jouw rol als geestelijk verzorger, extramuraal, in de zorg, justitie of bij defensie.
17:15 uur Einde middagprogramma
17.30 uur Warme maaltijd
18.30 uur Vespers
19:30 uur Positieve gezondheid en zingeving. Positieve gezondheid wordt in steeds meer ziekenhuizen, overheden en andere organisaties erkend als een concept om anders naar gezondheid te kijken. Het gaat erom wat mensen wél kunnen. Zingeving, kwaliteit van leven en mentaal welbevinden zijn daar belangrijke onderdelen van.
Bert van Rixtel is verpleegkundig specialist en geeft zingeving met én zonder de geestelijk verzorger vorm in het Jeroen Bosch ziekenhuis en UMC. 
21:00 uur Einde avondprogramma

Donderdag;
08.00 Lauden
09:00 uur Dr. D.M. Beneken genaamd Kolmer. Onderzoeker lectoraat Contextueel Veranderen. Zij gaat in op waardenverlegenheid en geeft aandacht aan verscholen waarden. Ze is negen jaar lector mantelzorg geweest en zal dit perspectief met ons delen.
10:30 uur Koffie/thee pauze
10:45 uur Saïda Aoulad Baktit wist van schoonmaakster in het ziekenhuis op te klimmen tot islamitisch geestelijk verzorger. Ze is in het Radboud UMC intercultureel consulent en een vraagbaak voor patiënten en personeel. Ze hoort tot de voorlopers van ‘cultuursensitief communiceren’.
Saida Auolad Bakit is bekend van de documentaire een dokter in Marokko en een geliefd spreker.
12.10 uur middag meditatie
12:30 uur Lunch
14.00 uur Wandelend aan de slag
15:00 uur Pauze
15:30 uur  Susan Hupkens is gepromoveerd op zingeving en thuiswonende ouderen, ze staat ook aan de wieg van  Betekenisvol Leven in de Buurt.  In haar onderzoek staan thuiswonende ouderen centraal: wat is zingeving voor hen? Vervolgens is er gekeken naar de zorgverleners en geestelijk verzorgers: Hoe kunnen zij aansluiten bij zingeving van thuiswonenden ouderen?
Susan Hupkens was voorheen verpleegkundige en is nu als onderzoeker verbonden aan de Hoge School Rotterdam.
17:15 uur Einde middagprogramma
17.30 uur Warme maaltijd
18.30 uur Vespers
19:30 uur Mediteren in de Dominicaanse traditie Henk Jongerius O.P., dichter en meditatieleraar.
21:00 uur Einde avondprogramma

Vrijdag
08.00 uur Lauden
09:00 uur Zorgethiek. Froukje Weidema.  Ethiek op de werkvloer en de rol van geestelijk verzorgers.
Froukje Weidema is auteur van het handboek ethiek ondersteuning. Zij promoveerde aan de VU Amsterdam: inhoud: de implementatie van moreel beraad in de GGZ.
10:30 uur Koffie/thee pauze
10:45 uur  In gesprek en aan de slag
12.10 uur Middag meditatie
12:30 uur Lunch
13:45 uur Einde

Anne Stael is moderator tijdens het programma.

Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona

We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.
Lees de laatste update van ons coronaprotocol op onze homepage. We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.


Meer informatie

Datum

 • Woensdag 8 september 13.00 uur t/m vrijdag 10 september 2021 13.30 uur
  Code: 21249

Kosten

 • € 350,- Vast tarief
 • Ivm corona maatregelen zijn alle overnachtingen inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Anne Stael, reli-ondernemer bij Zien wat onzichtbaar is

  Saïda Aoulad Baktit wist van schoonmaakster in het ziekenhuis op te klimmen tot islamitisch geestelijk verzorger. Ze is in het Radboud UMC intercultureel consulent en een vraagbaak voor patiënten en personeel. Ze hoort tot de voorlopers van ‘cultuursensitief communiceren’.

  Bert van Rixtel is verpleegkundig specialist en geeft zingeving met én zonder de geestelijk verzorger vorm in het Jeroen Bosch ziekenhuis en UMC. 

  Susan Hupkens was voorheen verpleegkundige en is nu als onderzoeker verbonden aan de Hoge School Rotterdam.

  Froukje Weidema is auteur van het handboek ethiek ondersteuning. Zij promoveerde aan de VU Amsterdam: inhoud: de implementatie van moreel beraad in de GGZ.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld