MENU

Retraite Innerlijke focus 2024

Dit programma is volgeboekt, na aanmelding kom je op een wachtlijst.

Driedaagse met collagewerk.
Het begin van een nieuw jaar is een natuurlijk moment om de balans op te maken. Wat is er aan de orde in jouw leven en werk? Een antwoord van binnenuit geeft richting zodat je beter kunt meebewegen met wat er komt.
 “Waar wil ik me door laten leiden in 2024?” “Ga ik door op de weg die ik ben ingeslagen of is er iets anders aan de orde in mijn leven of werk?” “Wat bezielt me eigenlijk echt?” Het zijn vragen die aan het begin van een nieuw kalenderjaar, als de winterstilte zijn intrede heeft gedaan, naar boven kunnen komen drijven. Dan is het tijd voor je binnenwereld. Tijd om met een milde blik je te bezinnen op een persoonlijk kompas. Met mindful bewegen, meditatie en collagewerk help ik je om je te openen voor jouw wijsheid. Als je je namelijk verbonden weet met een innerlijke focus, kan je beter meebewegen met hoe het leven komt.

Deze retraite wordt (aangepast aan het jaargetijde) ook aangeboden van 26-28 september: Retraite Innerlijke focus als kompas.

Inhoud
Tijdens deze driedaagse maken we allereerst een pas op de plaats door te vertragen en te verstillen. Zo ontstaat contact met onze basis van rust en vrede. Van daaruit kijken we naar welk verlangen diep in ons groeit. Net als de zaden die nu diep in de aarde liggen te wachten op de warmte en het licht van de lente. We stellen ons open voor de spontane impulsbewegingen die dan van binnenuit ontstaan. Zo kan zich een innerlijk focusbeeld vormen dat jou gaat helpen koers te houden in 2024.

Deze dagen zet jij jezelf met jouw persoonlijke onderzoek centraal.

Voor jou, als je …..
- behoefte hebt aan een bezinningsmoment aan het begin van een nieuw jaar;
- benieuwd bent naar welke focus jou kan helpen koers houden;
- een nieuwe, verdiepende collagevorm wilt leren;
- je meer wilt laten leiden van binnenuit.

Accreditatie via de SKGV wordt aangevraagd

Globaal programma
Donderdag

11.00 – 12.30 Welkom, kennismaken en inleiding thema
14.00– 16.00 In je lijf komen met mindful lichaamswerk
19.30– 20.30 Focusmeditatie (fac.)

Vrijdag
10.00 – 12.30 Visualisatie innerlijke focus 2024
14.00 – 17.00 Focus in beeld met collagewerk
19.30 – 20.30 Focusmeditatie verdieping (fac.)

Zaterdag
10.00 – 12.30 Schrijfoefeningen n.a.v. focusbeeld
13.30 – 15.00 Oogsten en afronden
Tussendoor is er voldoende lege ruimte voor reflectie op eigen wijze, bv in de tuin, tijdens een wandeling of in de kapel.

Werkvormen
- Mindful bewegen mbv fijnzinnige bewegingsoefeningen uit Mindfulness, Hatha en Yin yoga en Embodiment stretching
-  Aandachts- en ademmeditatie
- Visualisatie
- Collagewerk

Collagewerk: Niet het doel, maar de weg
Deze dagen werken we met collage als expressievorm. Hierbij gaat het niet over het bereiken van een mooi of perfect eindresultaat dat ergens aan voldoet. Wel gaat het over de weg, waarbij je jouw gevoelswereld stap voor stap in kleur en vorm weergeeft. Een creatief proces dus met een onbekend, maar door en door eigen resultaat dat richting geeft dit nieuwe jaar.

Joyce:
“De collagevorm die we gebruiken, is jaren geleden ontstaan tijdens een lange ziekteperiode. Iets creëren met mijn handen was toen niet mogelijk. Vanuit de diepe behoefte van binnenuit tot expressie te komen, ontstond het scheuren van papier. Dat kon ik nog, voor maximaal een half uurtje per dag. De collages ontstonden vervolgens stukje bij beetje. Het zijn eigenlijk meer scheurkunstwerkjes. Ik vergat de tijd bij het maken en het verlichtte mijn gemoed. De stappen ernaar toe heb ik zo uitgewerkt dat iedereen hierdoor geïnspireerd kan worden.”

Stille bedding
In deze retraite nemen we buiten de groepsbijeenkomsten de stilte in acht. Dit betekent dat we in stilte samen eten en geen sociale communicatie onderhouden. Uit ervaring blijkt dat dit helpt om de aandacht te concentreren en te verdiepen. Als we geen sociale interactie hebben en even los van aanpassing mogen zijn, wordt je geest rustiger en kun je beter luisteren in het binnenste van jezelf. Je leiding komt dan van binnenuit. Puur en helder.
De onderlinge stilte gaat in na het middagprogramma op de 1e dag t/m de ochtend op de 3e dag. Om de overgang naar deze stille bedding voor je te vergemakkelijken, zal ik e.e.a. hierover vertellen en je naar en in deze stilte begeleiden.

(Dominicanenlooster Huissen faciliteert diverse stilteprogramma’s, waaronder dit weekend. Het klooster zelf is echter geen stilteklooster. Mogelijk hoor je daardoor iets van deelnemers uit andere groepen. Normaliter zorgt dat niet voor problemen.)

Reviews
“Wat een mooie dagen waren dit. Er was tijd en ruimte voor mezelf. Heerlijk.”
- “Ik had hersteltijd nodig, en dat is het ook geworden.”
- “Mijn verlangen én koers zijn verdiept”
- “Ik ben normaal van de controle, maar nu voel ik me los en mild.”
- “Mooi opbouw van het programma, ontspannen begeleiding. Dank!”
- “Heel toepasselijk wat jij aandraagt, Joyce, ik kan weer vooruit.”

Neem gerust contact op met Joyce als je erover twijfelt of dit programma passend is voor jou (info@joycelakwijk.nl of 06-122198970)


Meer informatie

Kosten

Meer info over tarieven

  • € 364,- Tarief A
  • € 464,- Tarief B
  • € 524,- Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Joyce Lakwijk begeleidt stilteretraites met mindful lichaamswerk, meditatie, natuurbeleving en expressie. Daarnaast heeft ze een coachpraktijk waar je individueel met vragen over keuzes, kwesties en communicatie terecht kunt. Ze laat je je essentie ervaren en helpt je om die verdieping concreet vorm te geven in dagelijks leven en werk. Ze gelooft dat gehoor geven aan de eigen inspiratie vervullend werkt en zo betekenis heeft voor de ander en de maatschappij. Verder begeleidt ze geestelijk verzorgers en predikanten met belichaamde spiritualiteit in supervisie en meditatieve intervisie. Voor meer informatie: www.joycelakwijk.nl en info@joycelakwijk.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld