MENU

Vierdaagse retraite Groen en vrolijk leven

We verwonderen ons over alles wat leeft en laten ons inspireren door Franciscus. We gaan wandelen, mediteren, creatief werken, zoeken naar ‘verduurzamen in balans’ en delen onze ‘best practices’. Zo ontwikkel je je eigen groene en geïnspireerde leefstijl.


‘Er is niets leukers dan met elkaar ontdekken dat een groene leefstijl plezier geeft.’

Hoe leef ik groen en geïnspireerd? Met Franciscus als vrolijk voorbeeld
- Heb je behoefte om samen met anderen te sparren en te delen hoe je groen en geïnspireerd kunt leven?
- Wil je werken aan een eigen duurzame leefstijl?
- Wil je je laten aansteken door de verwondering en vreugde over Gods schepping en leren leven uit verwondering net als Franciscus?
- Wil je op adem komen en vind je het leuk een inspiratieweekend door te brengen met gelijkgestemden?
- Wil je ervaren wat jou in verbinding brengt met de diepe vreugde waar Franciscus over zingt in zijn Zonnelied?


Dan kan dit weekend je verder brengen. Het helpt je te realiseren waarom je duurzaam en geïnspireerd wilt leven en je krijgt inspiratie en praktische handvatten waardoor je zin krijgt om er thuis mee aan het werk te gaan.

Inspiratie bij Franciscus
Franciscus van Assisi ontwikkelde al wandelend met zijn broeders zijn leefstijl: kwetsbaar, betrokken, eenvoudig en vredelievend leven en vooral leven vanuit de vreugde om je leven op deze mooie planeet dat je zomaar toevalt.

Thema verkennen
Elke dag maken we kennis met een kernthema van Franciscus door meditatie, zinwandelingen, creatief schrijven en spiritueel schilderen. We kunnen ook meewerken in de moestuin. Franciscus is aanstekelijk in zijn enorme vreugde over het leven en alles wat je zomaar elke dag ontvangt. Dat maakt verduurzamen heel anders. De kernthema’s vormen samen een fijne leefstijl, zoals die wereldwijd door velen uit de franciscaanse beweging geleefd worden.

Duurzaam leven vanuit de thema’s
Vanuit het kernthema trekken we de lijn door naar duurzaam leven. Vredevol leven betekent bijvoorbeeld niet alleen in vrede proberen te leven met je medemensen, maar ook met de hele planeet. We staan stil bij het verhaal van Franciscus en de wolf en hoe je soms uit angst tekort te komen te veel inpikt. Vredevol verduurzamen kan ook betekenen elkaar niet de maat te nemen, maar ieder zijn eigen weg in verduurzamen gunnen.

Verduurzamen
Bij elk kernthema doen we een duurzame oefening. We starten bij wat je motiveert om te verduurzamen, daarna gaat het over welke keuzen meer en minder verschil maken en hoe je verduurzaming en een eerlijke verdeling verbindt. We maken kennis met de Duurzame Ontwikkelings Doelen of SDG’s van de Verenigde Naties. En we krijgen vuistregels als het gaat om hoe je concreet je energie, eten, wonen, kleding en spullen kunt verduurzamen.

Groene en vreugdevolle leefstijl
Bij de oefeningen wisselen we telkens onze ervaringen uit. Zo kun je stap voor stap richting de duurzame leefstijl gaan die past bij je leefsituatie en bij wie je bent. Een leefstijl die plezier geeft omdat je leeft zoals je dat belangrijk vindt, vanuit je inspiratie of geloof. Een leefstijl die je verbindt met velen die werken aan een duurzame planeet. Van harte welkom om mee te doen, het is onze ervaring dat samen verduurzamen ontzettend leuk is!

Er is in het programma tijd voor jezelf om heerlijk op adem te komen, door een wandeling te maken in de mooie omgeving, even rustig te mijmeren etc. We eten gezellig met elkaar en drinken ‘s avonds een glaasje wijn en je kunt de gebedsvieringen van het klooster bijwonen.

Voor jou?
Van harte welkom om mee te doen, het is onze ervaring dat samen verduurzamen ontzettend leuk is! Ervaring met meditatie of creatief bezig zijn is niet nodig, wel een open en nieuwsgierige houding naar bezinning en verdieping van jezelf.

We werken met het boek van Corinne Groenendijk VerduurSamen met Franciscus, naar een groene en geïnspireerde leefstijl, Berne Media 2022. (Dit wordt ter plekke uitgereikt en zit in de all-in prijs.)


Eerste dag (18 mei 2023)
Ochtend
Aankomst en kennismaken

Middag
VerduurSamen met Franciscus
Meditatie over het Zonnelied- Vrolijk leven
Wat is je motivatie voor verduurzamen?

Avond
Meditatie over Kwetsbaar leven
Verduurzamen in balans

Tweede dag (19 mei 2023)
Ochtend 
Stiltewandeling in tweetallen over Betrokken leven
SDG’s, verduurzamen op alle vlakken van je leven

Middag
Tijd voor jezelf
Werken in de moestuin/ vrije tijd
Ontmoet de wolf in jezelf- schilderen

Avond
Wat is je eigen impact op de planeet en waar ga je (verder) verduurzamen?

Derde dag (20 mei 2023)
Ochtend
Tijd voor jezelf, dagboek schrijven, ochtendwandeling
Spiritueel schrijven over Eenvoudig en Gelukkig leven
Wat aan geld, geluk, gezondheid of gemak geeft/kost verduurzamen me? Wat past bij mijn situatie?

Middag                       
Tijd voor jezelf
Tijd voor stilte: Stiltemeditatie- tussenbalans

Avond
Duurzaam eten en drinken, wonen en energie, spullen en kleding
Praktisch- tussenbalans, plan voor je duurzame leefstijl in potlood                                   

Vierde Dag (21 mei 2023)
Ochtend
Tijd voor jezelf, dagboek schrijven, ochtendwandeling
Zinwandeling bij een tekst van Clara
Uitwisselen- Wat wordt mijn duurzame leefstijl?

Middag
Bloemen/vruchtenmandala- vrolijk verduurzamen, afsluiting
15.00 u. Vertrek


Meer informatie

Kosten

Meer info over tarieven

  • € 399,- Tarief A
  • € 469,- Tarief B
  • € 529,- Tarief C
  • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Corinne Groenendijk
    (1964) is geestelijk begeleider, trainer in Groen en Geïnspireerd Leven en predikant. Ze begeleidt reizen naar Assisi, Iona en Taizé en verzorgt retraites en workshops over geïnspireerd verduurSamen. Daarnaast initieerde ze het project Zin-in-Groen rondom een gemeenschapstuin. crgroenendijk@hetnet.nl Website www.CorinneGroenendijk.nl

    Jacqueline Snijders (1971) is medebegeleider. Ze is inspirator, organisator en gastvrije tuinvrouw van het project Zin-in-Groen rondom een gemeenschapstuin. In het dagelijks leven  is ze werkzaam als projectmanager bij een duurzaam Scandinavisch bedrijf.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld