MENU

Meerdaagse De mystieke blik - Meditatief leren kijken en zien

We leven meestal haastig, zijn druk met allerlei dingen en ook snel afgeleid. Dat maakt dat we vaak maar oppervlakkig om ons heen kijken. Maar als je alle tijd neemt om je ogen te laten ronddwalen gebeurt er iets nieuws.


Open ogen
De methode die we daarbij in deze retraite gebruiken heet Visio Divina. Het is een kijkmethode in vier eenvoudige stappen, die je op allerlei beelden en afbeeldingen leert toe te passen. Maar het is op de eerste plaats een meditatieve manier van kijken, in alle rust en aandacht. Die combinatie is bijzonder. Mediteren associëren we meestal met gesloten ogen. Maar deze manier van meditatie beoefen je juist met je ogen open.

Mystieke blik
Je leert zo om dieper te kijken, voorbij je eerste of tweede indruk. Je gaat onder en achter je ideeën, oordelen of inzichten kijken. Pas dan zie je vorm, kleur, perspectief en beweging. Je ziet dingen die je op het eerste gezicht nog niet zag. Er gaat een diepere laag voor je open. Je ontwikkelt een mystieke blik.

Retraite
Deze kennismaking met visio divina heeft niet voor niets de vorm van een retraite, waarin veel ruimte is voor stilte en afzondering. Het gaat erom rustig te oefenen en te leren om met volle aandacht bij een afbeelding te zijn. Reflectie op de raakvlakken met je eigen leven zijn natuurlijk ook belangrijk. Welke (gods)beelden draag je in jezelf mee en hoe zijn die in de loop van de tijd veranderd?

Spirituele reis
We starten deze retraite met een verdiepende inleiding en gaan daarna aan de slag met verschillende kijkoefeningen. Je maakt daarbij een boeiende spirituele reis langs de meest uiteenlopende beelden en afbeeldingen: schilderijen, beeldende kunst, iconen, glas in lood, foto en zelfs video. Naast stilte en het leven op het kloosterritme zijn er ook momenten van uitwisseling. Daarin leer je je geraaktheid onder woorden te brengen en te delen, en je tegelijkertijd te laten inspireren door de blik van anderen. Want ook hier geldt dat “twee meer zien dan één”. Je bent van harte welkom!

Accreditatie via de SKGV wordt aangevraagd.


Meer informatie

Datum

 • Woensdag 20 november 19.30 uur t/m vrijdag 22 november 2024 13.30 uur
  Code: 24227

Kosten

 • € 339,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
 • € 399,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
 • € 469,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Frans Croonen 
  is geestelijk begeleider en zoekt samen met mensen naar zin en betekenis. Dat doet hij in individuele begeleidingsgesprekken en met groepen in workshops, bezinningsdagen en retraites. Meer info: www.zinenzijn.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld