MENU

Kloostersessie Van heksenjacht tot homohuwelijk

Dit programma is geannuleerd. Je kunt je hier niet meer voor aanmelden.

We beseffen het maar amper, maar we boeken grote morele vooruitgang. In Europa verbrandden we tot ver in de 18e eeuw nog heksen, vandaag kennen wereldwijd 33 landen het homohuwelijk. Dat is goed nieuws. Toch staat onze morele vooruitgang ook onder druk: van Iran en Trump tot Poetins Rusland groeit het verzet. Hoe blijven we onze morele vooruitgang bevorderen, hoe verhouden we ons tot de conservatieven?


Gaat het om racisme, acceptatie van seksuele minderheden of onze omgang met natuur en milieu, dan denken we dat we maar amper vooruitgang boeken. Lezen we immers niet doorlopend over homohaat, klimaatontkenners en ondergang van onze biodiversiteit?

Toch boeken we wel degelijk vooruitgang. Onze waarden en normen ontwikkelen zich razendsnel. Deze kloostersessie ‘van heksenjacht tot homohuwelijk’ gaat over onze veranderende ideeën over grote thema’s als mensenrechten, seksualiteit, veiligheid en milieu.

We ontdekken dat we onze morele lat alsmaar hoger leggen en dat we daardoor maar blijven denken dat we niets opschieten. In 1990 betekende ‘een veilige omgeving’ dat je gevrijwaard werd van overvallers en messentrekkers. Vandaag betekent ‘een veilige omgeving’ dat je ook gevrijwaard bent van pesten of onwelgevallige meningen. In 2000 stond geen enkel land toe dat homo’s mochten trouwen, nu kan ‘iedereen met iedereen’ trouwen in 33 landen.
We verkennen de vele veranderingen in het morele denken van onszelf en mensen om ons heen. En we laten de drijfveren achter deze verschuiving zien. Bovendien proberen we de tegenkrachten te begrijpen die deze morele vooruitgang teniet willen doen. Denk aan het Rusland van Putin of de vele populistische of religieus-fundamentalistische bewegingen. Hoe moeten we hen begrijpen en hoe kunnen we ons tegen hen wapenen?

Tijdens deze kloostersessie word je opgeladen met een meer optimistisch en daadkrachtig wereldbeeld. Je leert om mondiale problemen en oplossingen in een breed historisch perspectief te zien en hoe de media onze blik op de werkelijkheid vormgeven. Na afloop weet je hoe je je inspiratie en nieuwe inzichten over kunt brengen op publiek, collega’s, leerlingen of partners. De kloostersessies bestaan uit meerdere minicolleges, inspiratiesessies, gesprekken, korte wandelingen, film, avondmaaltijden, ontbijt, lunch, koffie en een drankje in de avond. De groepen bestaan uit gemiddeld twaalf personen. Uit respect voor de gastvrijheid van de religieuzen nemen we deel aan enkele vieringen.

 Ralf Bodelier sprak over de kloostersessies met Jort Kelder, het interview hoor je hier terug.

Reacties van deelnemers:

Egon: ik vond de kloostersessie een verrijking omdat ik met andere inzichten over thema's als nieuwsgaring en vooral over data ben gevoed. Met name sprak mij het thema 'waarden' aan en hoe men het weten daarover kan gebruiken. Ik ben blij dat ik deze sessie van mijn vrouw cadeau heb gekregen.

Nicolette: ‘Ik kijk terug op een paar fantastische en inspirerende dagen! Fijn om jullie allen ontmoet te hebben! Ik ging woensdag vrolijk en optimistisch weg…’

Jan Dik: ‘ik moét/ga vanaf vandaag werken aan mijn vooringenomenheid cq onjuist-geslepen-mindset. Dank voor deze ervaring op een bijzondere plek met constructieve inzichten. Succes met jullie nieuwe initiatief.’

Willeke: Eyeopeners en hoopvolle statistieken. Fijne balans in informatie en ontspanning. Tomeloos enthousiasme van Ralf. Mooie achtergronden en model over waarden van Mirjam. Gaaf om te zien hoe de groep van 'zorg' evalueerde naar enthousiaste discussies over vooruitgang. Leuke inkijk in de journalistiek door Felix. Dank!


Meer informatie

Kosten

Meer info over tarieven

 • € 575,- Vast tarief
 • Inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting/ontbijt thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Dr. Ralf Bodelier is filosoof en schrijver. Zijn laatste boek heet: ‘Lang Leve de Mens.‘ Bodelier doceert aan verschillende onderwijsinstellingen en is essayist voor de Groene Amsterdammer en de Volkskrant. www.curicos.com 
  ralf@curicos.nl


  Dr. Mirjam Vossen 
  is sociaalgeograaf en mediawetenschapper. Ze onderzoekt hoe de media ons beeld van de wereld beïnvloeden. Haar specialiteit is framing van armoede, energie en migratie. www.curicos.com  
  mirjam@curicos.nl


  Felix Meurders 
  is radio- en televisiepresentator bekend van oa ‘Kassa!’ en ‘Spijkers met Koppen’. Op zaterdag presenteert hij ‘FM op 5’ op Radio5. Meurders zet zich in voor thema’s als honger, armoede en klimaatverandering.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld