MENU

Programma's rondom het thema Waarheid

Nieuw in Klooster Huissen: diverse programma's waarin we het licht schijnen over een dominicaans kernbegrip: veritas. Dat thema, Latijn voor waarheid, wordt op verschillende manieren uitgediept.


Waarom ‘waarheid’? 

We leven in een tijd waarin nepnieuws, desinformatie en elkaar tegensprekende onderzoeken om voorrang schreeuwen. Er is misschien niet eerder in de geschiedenis een moment geweest waarin zoveel verschillende ‘waarheden’ naast en zelfs tegenover elkaar stonden. Juist in zo’n tijd is het van levensbelang om te blijven kijken naar wat werkelijke waarheid is. De waarheid van het leven zelf, die niets met meningen te maken heeft.

Voor dominicanen gaat het bij ‘veritas’ niet over feiten, maar over een manier van kijken die onthult hoe iets werkelijk is. Een manier van kijken die verbonden is met God. Met kijken vol compassie en liefde, naar alles - zelfs als het pijn is of niet deugt. In het jaarprogramma gaan we samen ervaren, beleven en onderzoeken hoe de waarheid zoals Dominicus die voor ogen stond, nog steeds ons leven raakt. 

Hieronder een overzicht van de programma's die we rond het thema Waarheid hebben opgesteld. Samen met jou zoeken en tasten we naar de waarheid zoals Dominicus die predikte; door zo te kijken dat onthuld wordt wat werkelijk is. Ook in onszelf.

20 januari: Symposium en Nacht van de Waarheid zijn geannuleerd.
6-8 maart: Waarheidsretraite De waarheid verloochenen
15-17 mei: Waarheidsretraite De ongemakkelijke waarheid
7 september: Symposium: De weg, de waarheid en het leven
9-11 oktober: Waarheidsretraite God: een waarheid als een koe
11-13 december: Waarheidsretraite Geboorte van de Waarheid in jou

Je kunt ook kiezen voor een passe-partout. Je meldt je dan in één keer aan voor alle waarheidsretraites en het symposium op 7 september.
Klik daarvoor op deze pagina op de knop Aanmelden.

Wat betekent waarheid voor jou en wat roept onwaarheid bij jou op? Met die vragen gingen Maria van Mierlo en Klaartje Freeke van start in de eerste waarheidsretraite “Het verloochenen van de waarheid”.
Tijdens de retraite werden deelnemers begeleid om 'bij het ongemak te blijven' op een weg die eindigde in een vergevingsritueel.
Één van de deelnemers zei na afloop dat zij had ervaren dat rauw verdriet en een diep verlangen samenvielen.
Klaartje schreef er een blog over.


Meer informatie

Kosten

Meer info over tarieven

Begeleiding


  • Maria van Mierlo is cisterciënzer leek, coach en geestelijk begeleider. Ze leeft en werkt vanuit benedictijnse spiritualiteit. Ze ontwikkelt en begeleidt retraiteprogramma’s en schrijft voor het Nederlands Dagblad en KRO-NCRV. www.mariavanmierlo.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld