MENU

Filosofische retraitedag De stilte omarmen

Een moment de stilte omarmen, om het moment zelf te leren kennen. Om in actie te komen of uit te rusten, te oogsten of te zaaien. Te herbronnen en de bron aan te vullen – om nooit uitgeput te raken.
Filosofe Joke Hermsen spreekt hierbij over Kairos. Zij stelt in haar boek 'Kairos, een nieuwe bevlogenheid': "Kairos, de jongste zoon van Zeus, die in de klassieke oudheid ook wel ‘de god van het geschikte moment’ werd genoemd. Tot aan het einde van de 16e eeuw bleef deze mythische god van de tijd tot de verbeelding van menig filosoof, theoloog, arts of dichter spreken. Kairos was de tijd die ertoe deed, de tijd die kansen bood, de tijd die voor een doorbraak wist te zorgen. Hij vertegenwoordigde kortom al die bevlogen momenten van schoonheid, inzicht en daadkracht die het leven bijzonder maken."

Bron: Kairos - Joke Hermsen

Op dit moment leven we vooral in de tijd van Chronos, opeenvolgend en chronologisch. Kloktijd. Heel 'efficiënt'. We proppen de tijd vol en doen geen recht daarmee aan het moment. Het moment waarop er gezaaid en geoogst mag worden.

Tijdens onze bijeenkomst gaan we de tijd anders beleven. We kijken of we uit kunnen komen bij Kairos. De stilte en ritme van het klooster en de aanwezige natuur nodigen ons uit om tot stilstand te komen. We gaan enkele praktische oefeningen doen. Ook de gesprekken tijdens de maaltijd en zomaar tussendoor kunnen belangrijke ogenblikken zijn. Om de kloktijd te laten voor wat ie is en uit te komen bij het moment. Speciaal voor mensen werkzaam in de zorg en het onderwijs is de bijeenkomst bedoeld. Vakgebieden die met doorgeschoten efficiencydenken te maken hebben en wel een beetje meer Kairos kunnen gebruiken.

Programma
15:00 - 15:15 uur Aankomst
15:15 - 16:00 uur Natuurbeleving in de kloostertuin
16:00 - 16:30 uur Theoretische modellen / filosofische inzichten en onze tijd
16:30 - 17:30 uur Dialoog I: herbronnen
17:30 – 18:30 uur Avondbrood
18:30 - 19:00 uur Vespers
19:00 - 20:00 uur Dialoog II: grenzen stellen
20:00 - 20:45 uur Wat neem ik mee?
20:45 - 21:00 uur Afronding en afscheid


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Richard Kok
    is een beoefenaar van het uitkomen bij het belangrijke moment zelf. Het juiste moment. Problemen lossen zo vaak bij hem op tijdens een wandeling in aandacht. Richard heeft een technisch wetenschappelijke achtergrond (HvU en TU/e) en is nu eigenaar van advies- en projectenbureau In de tussentijd

    Martin van der Vliet, is 'thuis' in de stilte. Hij heeft net als Richard een technische achtergrond (bouw en infra) en begeleidt professionals in veranderprocessen (Samenspreken). "Je leeft pas echt als je de bron in jezelf hebt gevonden." 

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld