MENU

Via inzicht naar verbinding - Sensitief worden voor spiritueel leed

(Dorst of doodsangst)
Ga je wel eens naar huis met het gevoel dat er nog iets wringt, dat het niet afgerond voelt voor jou? Heb je soms het idee dat de stervende iets anders wil dan hij vraagt of dan wat je aan hem ziet? Soms kun je geen woorden geven aan dit gevoel. Soms liggen vragen verscholen achter andere kenmerken. Wat herkennen we wel en wat gaat langs ons heen? In de training over de methodiek “Dorst of doodsangst” wordt je sensitiever voor signalen van spiritueel leed. Je krijgt handvatten om deze signalen zichtbaar en bespreekbaar te maken. We gaan hierbij uit van subjectieve waarnemingen en casuïstiek uit de praktijk van de terminale zorg.Verdiepings-tweedaagsen voor vrijwilligers werkzaam rond het levenseinde

Vanaf 2023 zijn er in het Dominicanenklooster Huissen 4 inspirerende verdiepings-tweedaagsen voor vrijwilligers werkzaam rond het levenseinde, rondom de onderstaande thema’s:

Durft de vrijwilliger zich als luisterend instrument in te zetten? Kent de vrijwilliger zichzelf in de wederkerigheid van de relatie? Is de vrijwilliger in staat om te reflecteren op ontvangen en geven? Deze fundamentele vragen vormen de rode draad in de vier verdiepingsdagen.


Meer informatie

Datum

 • Woensdag 25 januari 10.00 uur t/m donderdag 26 januari 2023 17.00 uur
  Code: PJ2312

Kosten

Begeleiding

 • Anne Goossensen werkt als hoogleraar Informele zorg & Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, en als lector Verlieskunst bij HBO Drechtsteden. Als vrijwilliger heeft ze de compassionate community Villa TrösT opgericht, waar mensen terecht kunnen na een verlies.

  Ben de la Mar is initiatiefnemer van Stichting Luistergoud, een stichting die een breed palet van luistertrainingen aanbiedt in het vrijwilligerswerk waaronder hospices. Daarvoor was hij 30 jaar o.a. als trainer voor vrijwilligers betrokken bij het werk van de Telefonische Hulpdiensten in binnen- en buitenland.

  Anne Remijn is rouwtherapeut en trainer. Zij heeft haar praktijk Eb en Vloed in Voorschoten en begeleidt individuen, paren, gezinnen en groepen bij rouwprocessen. Ze geeft trainingen over rouw en verlies aan diverse doelgroepen, verzorgt lezingen en is schrijfster van een aantal boeken met verlies als thema.

  Marja van der Vorst is psychiatrisch verpleegkundige en heeft gewerkt als rouwbegeleider. Zij heeft verschillende opleidingen en trainingen gevolgd op het gebied van rouw en . van een hospice en hierover een aantal boeken geschreven. Sinds een jaar is ze met vervroegd pensioen; ze neemt momenteel interviews af over het leven in de aanloop naar en na pensioen.

  Annemarie Hidding was 15 jaar adjunct-directeur De Luwte, Hospice & Thuis. Ze is mede-auteur van “Dorst of doodsangst” waarin een methodiek wordt aangereikt voor het onderkennen van signalen van spirituele vragen bij mensen in de terminale fase. Momenteel is ze maatschappelijk werker in de setting van geriatrische revalidatie en verpleeghuiszorg bij SZR (Tiel e.o.).

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld