MENU

Levenseinde en spiritueel leed

Deze tweedaagse training is speciaal voor hen die werkzaam zijn rond het levenseinde, denk aan hospicemedewerkers of -vrijwilligers. Maar ook aan vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg. Deze training behandelt een methodiek die vrijwilligers helpt om sensitiever te worden voor signalen van spiritueel leed aan het levenseinde. De basis is het boekje 'Dorst of doodsangst'. Voor vrijwilligers en andere geïnteresseerden. 




(Dorst of doodsangst)
Ga je wel eens naar huis met het gevoel dat er nog iets wringt, dat het niet afgerond voelt voor jou? Heb je soms het idee dat de stervende iets anders wil dan hij vraagt of dan wat je aan hem ziet? Soms kun je geen woorden geven aan dit gevoel. Soms liggen vragen verscholen achter andere kenmerken. Wat herkennen we wel en wat gaat langs ons heen? In de training over de methodiek “Dorst of doodsangst” wordt je sensitiever voor signalen van spiritueel leed. Je krijgt handvatten om deze signalen zichtbaar en bespreekbaar te maken. We gaan hierbij uit van subjectieve waarnemingen en casuïstiek uit de praktijk van de terminale zorg.

Verdiepings-tweedaagsen over thema's rond het levenseinde
Ook in 2024 zijn er in het Dominicanenklooster Huissen inspirerende verdiepings-tweedaagsen over thema's rond het levenseinde:


De volgende fundamentele vragen vormen de rode draad in de vier verdiepingsdagen:
- Durf je je in te zetten als luisterend instrument?
- Ben je in staat om te reflecteren op ontvangen en geven?
- Ken je jezelf in de wederkerigheid van de relatie?

Waardevol is om samen met deze vragen aan de slag te gaan, maar ook om ervaringen uit te wisselen met vakgenoten.

Bijdragen aan een liefdevollere samenleving

Vanuit het klooster dragen we graag bij aan een liefdevolle samenleving. Dit doen we onder andere door projecten op te zetten voor dragende zorgverleners zoals mantelzorgers en mensen die werkzaam zijn rondom het levenseinde. Zij leveren een waardevolle bijdrage aan de samenleving. Wij vinden het belangrijk dat zij uit- en toegerust worden om hun taak goed uit te kunnen voeren.

Gratis boekje 'Zien en zijn'

De publicatie ‘Zien en Zijn’ onderzoekt de geleefde ervaring van vrijwilligers die werkzaam zijn in het hospice en de waarde die zij toevoegen aan de zorg rondom het levenseinde. In het boekje komen vrijwilligers aan het woord en wordt theoretische verdieping gegeven. Tenslotte biedt het handvatten voor reflectie op de praktijk van het ‘Er zijn’. Een aanrader voor iedereen met interesse of ervaring in de zorg in de laatste levensfase. > Vraag het gratis boekje aan via deze link. 


Meer informatie

Datum

  • Maandag 25 november 10.00 uur t/m dinsdag 26 november 2024 17.00 uur
    Code: PJ2431

Kosten

Meer info over tarieven

  • € 195,- Vast tarief
  • Inclusief maaltijden en overnachting op een 1-persoonskamer
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Anne Goossensen werkt als hoogleraar Informele zorg & Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek. Als vrijwilliger heeft ze de compassionate community Villa TrösT opgericht, waar mensen terecht kunnen na een verlies.

    Sylvie de Kubber werkt als geestelijk verzorger in de psychiatrie in Rotterdam. Daarnaast is ze docent aan de Universiteit voor Humanistiek en trainer. Haar aandachtsgebied is zorg voor zingeving.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld