MENU

4-Daags Professionaliseringstraject Systeemsensitief werken

De mens teruggeven aan zichzelf.
Als professionals uitvallen, ligt dat vaak niet aan hen maar aan ‘het systeem’ in organisaties. In dit verrassende 4-daagse professionaliseringstraject leer je om te doorzien hoe het systeem in elkaar zit en hoe dit van invloed is op de psyche en binnenwereld van de mens. Je leert om je begeleiding/behandeling daar gericht op aan te passen. Voor o.a. psychologen, geestelijk verzorgers, mindfulnesstrainers, vitaliteitstrainers en coaches.
 

“Vergis u niet: de meesten hebben geen psychiatrische afwijkingen, maar zijn gewone mensen die de ratrace niet meer aankunnen.” - Dirk de Wachter, psychiater

Steeds meer professionals lopen vast in ‘het systeem’. Ze kunnen de ratrace niet meer aan en ontwikkelen uiteenlopende psychische klachten, zoals stress, burn-out, angst en depressie. Ook kunnen professionals op existentieel en spiritueel niveau in de problemen komen. Onder invloed van het systeem vervreemden professionals van zichzelf, weten niet goed meer wie ze zijn en wat ze willen. Ze willen heel graag weer in contact komen met datgene wat hen drijft en hen van binnenuit doet open gaan. In dit verhelderende professionaliseringstraject leer je om te doorzien hoe het systeem in elkaar zit en hoe dit van invloed is op de psyche en binnenwereld van de mens. Hierdoor kun je cliënten gerichter begeleiden en mensen teruggeven aan zichzelf.

Persoonlijke aandacht op een gastvrije plek
Het 4-daagse professionaliseringstraject is opgezet als een intensief, kleinschalig programma met veel persoonlijke aandacht. We werken in de sfeervolle bibliotheek van het Dominicanenklooster in Huissen. Dit gastvrije klooster ligt op een prachtige locatie aan de oevers van de Rijn, nabij wandelgebieden en het historische centrum van Huissen. Tijdens de lunchpauze genieten we van een uitgebreid buffet in de authentieke refter. Ook is er gelegenheid om een bezoek te brengen aan de schitterende kloostertuin, kapel en stilteruimte.

Wat leer je?
Systeemsensitief werken betekent dat je systemisch inzicht hebt in de werkomgevingen waarin professionals klachten ontwikkelen en dat je je begeleiding en behandeling daar gericht op aanpast.

In dit professionaliseringstraject leer je:
- hoe ‘het systeem’ in organisaties in elkaar zit en hoe je het kunt herkennen;
- hoe de identiteit, eigenwaarde, denkpatronen en maatstaven van mensen zich ontwikkelen onder invloed van het systeem;
- hoe je cliënten in weerbarstige werksituaties gerichter kunt begeleiden, bijvoorbeeld rondom negatieve gedachtenpatronen; het aangeven van grenzen; het bijstellen van een zelfbeeld; en het onderscheiden van wat tot de eigen verantwoordelijkheid behoort en wat tot die van de organisatie;
- waar typische vraagstukken van professionals vandaan komen, zoals: “ik weet niet wie ik ben, ik weet niet wat ik wil, ik weet niet welke keuze ik moet maken”;
- hoe je, in aanvulling op de bekende praktijk van psycho-educatie, ook systeemeducatie kunt inzetten;
- hoe je kunt werken met alternatieve mensbeelden;
- hoe je cliënten kunt helpen om meer compassie en wijsheid ten aanzien van zichzelf te ontwikkelen (common humanity in relatie tot schadelijke werkomgevingen);
- hoe cliënten zich beter verstaanbaar kunnen maken binnen de organisatie, bijvoorbeeld in moeizame gesprekken met een manager;
- wat het belang van ‘innerlijkheid’ of de ‘zijnsmodus’ is in relatie tot werkgerelateerde problemen;
- om met een frisse blik naar je eigen werkpraktijk te kijken: als hulpverlener / zorgprofessional werk je misschien zelf ook in een werkomgeving die soms weerbarstig is en systeemkenmerken vertoont.

Programma
Het programma bestaat uit vier lesdagen. Het is de bedoeling dat je de lessen van tevoren voorbereidt (1 - 3 uur voorbereidingstijd per les).

-Lesdag 1 (3 nov): De mythe van de maakbare mens
- Lesdag 2 (10 nov): Paradigmatheorie: het weerbarstige systeem
- Lesdag 3 (17 nov): Werken met mensbeelden & systeemeducatie 
- Lesdag 4 (6 dec): Systeemsensitief werken: best practices.

Aanmelding, aanvullende informatie en vragen
Het professionaliseringstraject is een initiatief van De Milde Organisatie, een bedrijf dat is gehuisvest in het Patershuis (de ‘ondernemersvleugel’ van het Dominicanenklooster). Meer informatie over het programma inclusief een uitgebreide folder is te vinden op de website van De Milde Organisatie. Hier kun je je tevens aanmelden. Het maximale aantal deelnemers is, vanwege de kleinschaligheid van het programma, beperkt tot 15 (en tot maximaal 10 bij 1,5 m. afstand).
Ben je geïnteresseerd in het professionaliseringstraject, maar weet je nog niet zeker of het iets voor je is? Meld je dan aan voor de gratis online proeverij Kennismaken met systeemsensitief werken.

Ook kun je uiteraard altijd contact opnemen met de docent: angela@demildeorganisatie.nl.
Je bent van harte welkom!

Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona
We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.
Lees de laatste update van ons coronaprotocol op onze homepage. We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.


Meer informatie

Datum

  • Woensdag 3 november 2021 van 10.00 - 16.30 uur

Kosten

  • € 1095,- Vast tarief
  • Excl. btw. Inclusief: handouts, koffie/thee/fris, fruit, vegetarische lunch, certificaat / bewijs van deelname
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Angela Stoof is oprichter en eigenaar van De Milde Organisatie, een kennis- en expertisecentrum op het gebied van de menselijke maat en systeemverandering in organisaties. Ze heeft onder andere een achtergrond in Cognitieve Psychologie, Theologie en Informatiekunde. In 2017 besloot ze om haar baan in het hoger beroepsonderwijs te beëindigen. Sindsdien houdt ze zich bezig met professionals die vastlopen binnen weerbarstige werkomgevingen. 
    www.demildeorganisatie.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld