MENU

Proeverij Verdiepingsdagen voor vrijwilligers werkzaam in de palliatieve zorg

Een tweedaagse proeverij voor vrijwilligers die werkzaam zijn op het gebied van levenseinde. Deze dagen zijn een voorproefje op wat aan bod gaat komen tijdens de Verdiepingsdagen die we organiseren in 2023. Maak alvast kennis met de boeiende thema's. Je bent van harte welkom!


Via inzicht naar verbinding

Tijdens de proeverij maak je kennis met hoofdgerechten uit de verdiepingsdagen voor de vrijwilligers door middel van uitleg over en oefeningen met:
- Stilstaan bij machteloosheid
- Omgaan met eenzaamheid
- Zien en zijn in relationeel werk
- Sensitief worden voor spiritueel leed

Durft de vrijwilliger zich als luisterend instrument in te zetten? Kent de vrijwilliger zichzelf in de wederkerigheid van de relatie? Is de vrijwilliger in staat om te reflecteren op ontvangen en geven? Deze fundamentele vragen vormen de rode draad in de vier verdiepingsdagen.

Overweeg je de vrijwilligers van jouw organisatie deel te laten nemen en wil je eerst graag meer informatie? Kom dan proeven!

Wanneer:
De aankomst is donderdag 27 oktober om 18.00 uur. Na een warme maaltijd begint het avondprogramma om vervolgens in het klooster te overnachten. Vrijdagochtend 28 oktober gaan we verder met de Proeverij, die we om 17:00 uur afsluiten.

Kosten:
Omdat dit een kennismaking is met de trainingen en de trainers, bieden we deze Proeverij (inclusief overnachting en maaltijden) kosteloos aan.

Informatie over de verdiepingsdagen in 2023
Vanaf 2023 worden in het Dominicanenklooster 4 verdiepingsdagen aangeboden voor vrijwilligers werkzaam rond het levenseinde, rondom de onderstaande thema’s.

Omgaan met eenzaamheid:
“Mijn lot is mijn lot en niemand kan voor mij doodgaan”- aldus Hilde de Vocht, lector verpleegkunde in 2016, wanneer zij weet dat zij binnenkort gaat sterven.
Het woord eenzaamheid kennen we allemaal. Maar wat betekent eenzaamheid aan het levenseinde. Zijn er verschillende soorten eenzaamheid? Wat is eenzaamheid voor jou? En hoe verhoudt dit zich tot de ander, tot de eenzaamheid van degene die gaat sterven, waar jij zorg aan verleent.
In de training zoeken we naar de verbinding in eenzaamheid, we kijken hoe we mensen kunnen opzoeken in hun verlatenheid. We streven niet naar het oplossen van eenzaamheid, maar gaan na hoe je hierin met compassie naast iemand kunt staan.
Naast het gesprek met elkaar kijken we naar eenzaamheid in de theorie, in de kunst en literatuur.

Sensitief worden voor spiritueel leed (Dorst of Doodsangst):
Ga je wel eens naar huis met het gevoel dat er nog iets wringt, dat het niet afgerond voelt voor jou?
Heb je soms het idee dat de stervende iets anders wil dan hij vraagt of dan wat je aan hem ziet?
Soms kun je geen woorden geven aan dit gevoel. Soms liggen vragen verscholen achter andere kenmerken. Wat herkennen we wel en wat gaat langs ons heen? 
In de training over de methodiek “Dorst of doodsangst” wordt je sensitiever voor signalen van spiritueel leed. Je krijgt handvatten om deze signalen zichtbaar en bespreekbaar te maken. We gaan hierbij uit van subjectieve waarnemingen en casuïstiek uit de praktijk van de terminale zorg.

Stilstaan bij machteloosheid:
Machteloosheidservaringen kunnen een diepere innerlijke laag raken waardoor situaties je lang bijblijven. Het stilstaan bij de werkelijke impact van zo’n ervaring, waarbij je wrijving voelt, aanloopt tegen grenzen van je eigen kunnen, willen of verdragen, vormt de kern van deze trainingsdagen. Je onderzoekt je eigen reacties op machteloosheid. Je leert hoe diepgaand kijken je perspectief op de ervaring van machteloosheid kan transformeren door middel van aangereikte reflectie-oefeningen. Een ervaring van machteloosheid kan zo een middel worden tot persoonlijke groei en de weg openen om nog meer beschikbaar te zijn voor de stervende en diens naasten.

Zien en Zijn in relationeel werk
Zien en Zijn vraagt van vrijwilligers een bepaalde vorm van aandacht, waarneming en reflectie. Voortgaand leren in luisteren, kijken en opener worden draagt bij aan een steeds groter vermogen tot afstemming op wat de ander nodig heeft, op wie je voor een ander mag zijn. Op een wezenlijk moment in iemands leven met gevoeligheid voor de ervaringen van de naasten. In deze training focussen we op aandachtig kijken en luisteren wie de ander ten diepste is en wat er nodig is.


Meer informatie

Datum

 • Donderdag 27 oktober 18.00 uur t/m vrijdag 28 oktober 2022 17.00 uur
  Code: PJ2224

Kosten

 • Aan deze proeverij zijn geen kosten verbonden  € -,-
 • Inclusief maaltijden, drankjes en overnachting o.b.v. 1pk. Toeristenbelasting €1,- komt in beeld, maar wordt niet afgeschreven

Begeleiding


 • Anne Goossensen werkt als hoogleraar Informele zorg & Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, en als lector Verlieskunst bij HBO Drechtsteden. Als vrijwilliger heeft ze de compassionate community Villa TrösT opgericht, waar mensen terecht kunnen na een verlies.

  Ben de la Mar is initiatiefnemer van Stichting Luistergoud, een stichting die een breed palet van luistertrainingen aanbiedt in het vrijwilligerswerk waaronder hospices. Daarvoor was hij 30 jaar o.a. als trainer voor vrijwilligers betrokken bij het werk van de Telefonische Hulpdiensten in binnen- en buitenland.

  Anne Remijn is rouwtherapeut en trainer. Zij heeft haar praktijk Eb en Vloed in Voorschoten en begeleidt individuen, paren, gezinnen en groepen bij rouwprocessen. Ze geeft trainingen over rouw en verlies aan diverse doelgroepen, verzorgt lezingen en is schrijfster van een aantal boeken met verlies als thema. 

  Marja van der Vorst is psychiatrisch verpleegkundige en heeft gewerkt als rouwbegeleider. Zij heeft verschillende opleidingen en trainingen gevolgd op het gebied van rouw en sterven. Ze heeft 16 jaar gewerkt als directeur van een hospice en hierover een aantal boeken geschreven. Sinds een jaar is ze met vervroegd pensioen; ze neemt momenteel interviews af over het leven in de aanloop naar en na pensioen.

  Annemarie Hidding was 15 jaar adjunct-directeur De Luwte, Hospice & Thuis. Ze is mede-auteur van “Dorst of doodsangst” waarin een methodiek wordt aangereikt voor het onderkennen van signalen van spirituele vragen bij mensen in de terminale fase. Momenteel is ze maatschappelijk werker in de setting van geriatrische revalidatie en verpleeghuiszorg bij SZR (Tiel e.o.).

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld