MENU

Weekend Persoonlijk verlies in perspectief

'Het boek der gebeurtenissen ligt altijd open in het midden.'

In dit weekeinde staan we stil bij persoonlijke verliezen die jouw levensverhaal (ingrijpend) veranderden. Je kunt hierbij onder meer denken aan overlijden, echtscheiding, ziekte en ontslag.


Aan de hand van korte inleidingen, meditaties en oefeningen nodig je jezelf uit perspectief aan te brengen in je eigen levensverhaal waarin dit verlies plaatsvond. Een weekeind waarin je je verhaal deelt. En op adem komt.


 

Elk begin is tenslotte
niet meer dan een vervolg,
en het boek der gebeurtenissen
ligt altijd open in het midden.

(uit: Wislawa Szymborska, ‘Liefde op het eerste gezicht.’)

Jouw omgaan met verlies staat centraal. We werken gedurende het weekeinde rondom de verlies- of hechtingscirkel. We lopen langs de stappen van contact, hechten, intimiteit, verliezen, rouwen en betekenisgeving. Alle deelnemers wordt gevraagd een symbool mee te nemen voor hun persoonlijk verlies.
 

Programma
Vrijdagavond
19.30-21.30 uur

• Kennismaken met de groep en de begeleiders
• Introductie op het programma.
• Een symbool voor jouw verlies

Zaterdag
09.30-12.00 uur “Welkom en contact”.

“De ervaring van het welkom die je als jong kind opdoet, neem je je hele leven mee. Het is een verlangen naar aanraking en troost dat ook op volwassen leeftijd blijft. Met name in tijden van verdriet en rouw is dit verlangen weer sterk te voelen.” (uit: ‘Met je ziel onder de arm’, Riet Fiddelaers-Jaspers).

Wat zijn jouw ervaringen met welkom heten en geheten worden en met contact maken? Hoe krijgt jouw verlies daarin een plaats?

14.00-17.00 uur “Hechting en liefde”.
Jezelf hechten is een automatisch gevolg van je welkom in deze wereld. In de hechting komt ons verlangen naar liefde tot uiting. We kunnen intimiteit ervaren, ons kwetsbaar openstellen voor het contact met de ander.

Waaraan ben jij zo gehecht? Hoe ga jij om met kwetsbaarheid en verlangen?

19.30-21.30 uur “Afscheid nemen”
“Er is niets in deze wereld, dat blijft. Alles verglijdt, elk ding krijgt vorm en gaat voorbij.” (Ovidius, Metamorphosen). Afscheid nemen van datgene of diegene aan wie je gehecht bent is een gegeven waarmee we ‘vanzelf’ worden geconfronteerd. Het verbreken van de band met degene aan wie je gehecht was, daagt ons echter uit. Al weten we dat afscheid nemen bij het leven hoort, we hebben er pijn aan, last van.

Hoe neem jij afscheid? Welke moeite en pijn kwam jij tegen?

Zondag
09.30-12.00 uur “Rouwen”

Rouwen is een normale en gezonde reactie op verlies dat we ervaren. Maar daarmee is niet gezegd dat we het zelf ook als ‘normaal’ ervaren. Als we rouwen, zijn we ‘aan de slag’ met het verlies. We rouwen in gevoelens, gedachten, acties. En vaak rouwen we (nog even) niet.

Hoe rouw jij om je verlies? Wat doe je of wat laat je?

14.00-15.30 uur “Betekenis of zin geven”
Je leidt verlies, je worstelt met de vraag naar wat dit voor jou betekent. Is er zin te ontdekken in wat je verloor, of is die vraag stellen overbodig? Je leert de wereld opnieuw kennen, je gaat opnieuw op ontdekkingstocht uit.

Waar zoek jij betekenis? Wat heb jij nodig om het verhaal van jouw leven verder te schrijven, in perspectief te plaatsen?


Enkele reacties van deelnemers:
'Met hart en ziel waren ze er voor mij!'

'Geweldig hoe er werd ingegaan op de persoonlijke behoeften en noden van ons, de deelnemers.'

'Prachtig samenspel van de Alpha en de Omega.'

'Door deze retraite durf ik mijn verdriet onder ogen te zien. Het afscheid moet nog komen.'

'Goed om mee te kunnen gaan in het ritme van de broeders Dominicanen. Dit geeft een extra dimensie aan het programma.'


Meer informatie

Datum

  • Vrijdag 20 december 19.30 uur t/m zondag 22 december 2019 15.30 uur
    Code: 19098

Kosten

Begeleiding


  • Jakob van Wielink is internationaal auteur, opleider en begeleider in (persoonlijk) leiderschap. Hij is initiatiefnemer en medeoprichter van De School voor Transitie. Jakob begeleidt directies en hun teams bij het ontwikkelen van sterker leiderschap en effectievere samenwerking. Hij is als executive coach verbonden aan het (Advanced) High Performance Leadership Program van professor George Kohlrieser aan IMD Business School (Zwitserland). Tevens is hij staflid van het Portland Institute for Loss and Transition (VS) dat onder leiding staat van professor Robert Neimeyer.

    Jakob begeleidt de retraites samen met verschillende ervaren (vrouwelijke) professionals.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld