MENU

Meerdaagse - Briefwisseling met het kind in jou

Schrijf een brief naar het kind dat je ooit was en dat nog steeds in je zit. Laat daarna je innerlijke kind een brief schrijven aan de ouder in jou. Herinneringen aan je jeugd, schrijfoefeningen en geleide meditatie zorgen voor een inspirerend schrijfduwtje.Mijmeren - 1968

Schrijven met het kind in jou brengt iets teweeg. Je reflecteert, er komen emoties los, maar het kan ook rust geven, een lichter gevoel, een inzicht of de behoefte aan een gesprek met iemand in je omgeving. Een speelse workshop voor iedereen die van schrijven houdt en nieuwsgierig is naar zijn of haar zeurende of misschien juist vergeten innerlijke kind.

Programma
Dag 1
Middag (13.30 – 16.30 uur)

Een rondje mini-interviews over onze kinderjaren. Daarna enkele schrijftips en, om in de schrijf-flow te komen, een leuke schrijfoefening. Na een geleid meditatiemoment kun je beginnen met de brief aan het kind in jou. Foto’s uit je kindertijd helpen hierbij. Je mag schrijven in het bijzijn van de groep, of je afzonderen en een plekje zoeken in de kloostertuin.

Avond (19.30 – 21.30 uur)
’s Avonds komen we weer bij elkaar en kun je verder schrijven aan je brief. Na afloop, praten we na en mag je, als je het prettig vindt, je brief voorlezen aan de groep.

Dag 2
Ochtend (09.30 – 12.00 uur)

Zorg dat je je meegebrachte kinderboek, verhaal of versje bij je hebt. Ik lees iets voor, daarna volgt de rest. Ook ben ik benieuwd naar het waarom van je keuze.

Vervolgens vertel ik over de dialoog in jou tussen het Innerlijke Kind en de Innerlijke Ouder. Deze twee houden er vaak verschillende ideeën op na, wat lastig kan zijn bij het maken van keuzes. We besteden aandacht aan deze innerlijke dialoog door middel van een korte en een langere schrijfopdracht. Na afloop evalueren we en mag je jouw tekst eventueel voorlezen.

Middag (13.30 – 16.30 uur)
We praten nog wat door over de schrijfopdrachten van de ochtend. Misschien zijn er vragen.

Na een geleid meditatiemoment begin je aan deel twee van de briefwisseling.

De brieven die ik voorlees dienen als inspiratie, niet als vaststaand voorbeeld. Er zijn geen regels. Iedereen is vrij om de brieven vorm te geven op zijn of haar eigen manier.

Avond (19.30 – 21.30 uur)
’s Avonds kun je verder schrijven. Na afloop, praten we na en mag je je brief voorlezen.

Dag 3
Ochtend (09.30 – 12.00 uur)

Als afsluitritueel zet je je schrijfsels op mooi briefpapier. De eerste brief neem je mee naar huis, het tweede exemplaar stop je in een envelop geadresseerd aan jezelf. Ik zorg ervoor dat hij wordt gepost. Het is vaak verrassend en inspirerend om deze brief na een paar dagen opnieuw te lezen.

Duwtje
Wat zou je graag willen schrijven aan het kind in jou? En ben je benieuwd naar wat jouw innerlijke kind wil zeggen tegen je grote ik? Ik hoop je een duwtje te kunnen geven bij je briefwisseling.

In het programma is ruimte voor het bijwonen van de kloostervieringen. Daarnaast is er voldoende tijd voor een wandeling, een boek, reflectie en rust.


Meer informatie

Kosten

Begeleiding


  • Marike Spee is schrijver, journalist en docent NT2. Zij publiceerde kinderverhalen, een boekje voor jongeren over de Slag om Arnhem en artikelen in regionale dagbladen, o.a. over gezinnen en opvoeden. www.marikespee.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld