MENU

Midweek Fotograferen vanuit je hart, contemplatieve fotografie

… op pad met je camera. Opeens een resonantie in je lijf, ongrijpbaar maar voelbaar. Even is er helemaal niets anders dan hetgeen je heeft doen stoppen en je eigen geraaktheid. Je bent helemaal in het nu, je bent ‘wakker’… Deze midweek leer je deze vreugdevolle momenten zelf (vaker) op te roepen en vast te leggen in een foto, die precies jouw waarneming weergeeft. Niets teveel en niets te weinig. Foto’s die je blijven raken!
Momenten zoals hierboven beschreven zijn voor vele mensen herkenbaar. Ze zijn moeilijk te beschrijven, omdat ze boven het door taal beheerste denken en indelen van onze wereld in hokjes uitstijgen. Deze momenten van ‘flow’ zijn zeer vreugdevol en als de foto de verwondering goed weergeeft, kan de dag niet meer kapot. De kijker voelt dat dit soort foto’s anders zijn, ze ‘raken’ een diepere laag. De resonantie die de persoon gevoeld heeft, heeft hij/zij over weten te brengen op de kijker. Niet een foto ‘schieten’, maar de foto, het beeld, ‘ontvangen’. Meditatie in actie of mindful fotograferen!

Trouw te blijven aan de eerste frisse waarneming vraagt om grote eerlijkheid naar jezelf. In contact blijven met hetgeen je deed stoppen en wat je raakte. Het is een toewijding aan zien: de ervaring wil ervaren worden. Of zoals K. Schippers het zo mooi verwoord heeft:

Jij hebt de dingen niet nodig 
om te kunnen zien 
De dingen hebben jou nodig 
om gezien te kunnen worden

Binnen deze midweek krijg je tools aangereikt om (meer) op deze manier te fotograferen. Er worden verschillende meditatieve technieken toegepast, allen met het doel de werkelijkheid om ons heen op een bewuste manier te beleven of te ervaren. De technische aspecten van fotografie hoef je niet te beheersen. Indien nodig wordt er kort stilgestaan bij technische aspecten, maar het programma draait vooral om het “Anders kijken”. Je hoeft ook geen duur fototoestel te hebben, zelfs een goede telefoon of iPad volstaat. Wel is enige vaardigheid in het op de computer zetten van je foto’s noodzakelijk, om de gemaakte foto’s te kunnen selecteren voor de nabesprekingen en een laptop is wenselijk.

Deze manier van fotograferen gaat over plezier en lichtheid, in het nu zijn, voelen, zien en accepteren wat er is. Contemplatieve fotografie vraagt veel oefening en gaat net als in het gewone leven met vallen en opstaan. Voor mensen die eerder hebben deelgenomen aan de weekenden/cursussen “anders kijken” bij mij, kan het zeer zinvol en bevredigend zijn om het weekend als een opfrisser/herhaling te volgen. Eenmaal onder de knie brengt het een heleboel voldoening en zal je de wereld met een nieuwe blik waarnemen, niet alleen tijdens het fotograferen. 

Reacties van eerdere deelnemers:
Wat een mooie ervaring om fris en onbevangen naar de prachtige details om je heen te kunnen (leren) kijken. (Hans)

Het belangrijkste wat ik geleerd heb? De knop durven indrukken. Het moment niet voorbij laten gaan. En kijken naar wat is. En dat zo durven laten zijn. Blauw blauw laten zijn. Een boom hout durven laten zijn. Een ritme van stenen naar voren halen, omdat mijn oog erop gevallen is. Dat heeft me veel gedaan. (Marion)

Ik ben enorm geïnspireerd geraakt en heb me laten verassen door het -soms- onverwachte moois om me heen. Voor mij was het weekend echt een kadootje aan mezelf! (Monique)

Ik denk best wel eens terug aan ons weekend, er ging een ‘nieuwe’ wereld voor me open. (Ingrid)


Meer informatie

Datum

  • Maandag 6 juli 14.00 uur t/m vrijdag 10 juli 2020 13.30 uur
    Code: 20124

Kosten

Begeleiding


  • Betty van Engelen
     is een autodidact fotograaf. Ze kijkt vooral naar wat er is en wat haar verwondert. Als fotograaf is ze vooral op zoek naar het ongeziene.. Ze laat ons verder kijken dan onze gebruikelijke blik. Naast fotograaf is Betty van Engelen ook trainer/coach rondom persoonlijk leiderschap en cultuurveranderingen in organisaties. Zie ook: www.bettyvanengelen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld