MENU

3-Daagse De clown en de stilte

Als clown spelen betekent zo min mogelijk je best doen en zoveel mogelijk aanwezig zijn. We gaan ontspannen, ademen, mediteren, bewust Zijn, in beweging komen etc. Op zoek naar de stilte van waaruit jouw clown zich mag tonen.
Manier van werken: 

Tijdens deze dagen wordt je uitgenodigd om vanuit stilte waar te nemen wat er om je heen aanwezig is en wat er in je omgaat. Via lichaamswerk, meditaties, dansen, zingen enz. ondersteunen we dit proces. Je oefent om beschermende patronen los te laten en je over te geven aan het niet-weten. Vanuit vertrouwen en soms ook met een beetje moed. 

De clown is ons speelse en spontane kind van vroeger, dat soms ver weggestopt kan zijn geraakt. Clown zijn is jezelf zijn zonder je af te vragen wat een ander ervan zal vinden. Zijn emoties zijn echt en vragen om gedeeld te worden. Die stap naar buiten toe kan bevrijdend werken.

We gaan oefenen in het ‘incasseren’, wat in het clownen een kernbegrip is. Incasseren betekent dat je datgene wat uit de buitenwereld komt, eerst binnen laat komen en dat je niet te snel reageert. Je neemt de tijd om te voelen wat iets je doet, onder het motto: Het lichaam komt te paard, maar de Geest te voet.

We gaan ook ‘salamiseren’; een begrip dat aangeeft: de ene handeling na de andere. Je zult clownspel de tijd geven zich te laten ontwikkelen, door handeling na handeling te doen en daardoor steeds ‘verder in het verhaal te komen’. Zonder oordeel. Al met al: Mindfullness op de speelvloer..

Er is geen vastgesteld programma; er wordt veel intuïtief gewerkt, maar wel met een rode draad. De beleving staat centraal. De manier van werken van Ton Kurstjens is gestoeld op zijn ervaringen als straatclown en als docent clownerie bij veel verschillende groepen. Hij laat zich leiden door het proces en wat daarbij goed, minder of niet werkt. Uitgangspunt is voor hem altijd: het plezier. 

Aandachtspunten zijn:
- ‘Uit je hoofd en in je lijf’: het lichaam als waardevol instrument bij het clownswerk.
-  Aandachtig waarnemen met al je zintuigen; wat voel je, wat hoor je, waar komt beweging…?
-  De tijd nemen om te incasseren, niet te snel willen reageren: ‘First sense, then move’;
- ‘Salamiseren’: één voor één je handelingen doen, niet tegelijkertijd;
- ‘Niet-weten is méér dan weten’: vertrouwen op je gevoel en je impulsen;

Om mee te doen is clownservaring niet noodzakelijk.

Programma:

07.15 uur – 07:50 uur meditatie
08.00 uur lauden
08.30 uur ontbijt
09.30 uur – 12.30 uur ochtendprogramma
12.30 uur maaltijd
15.00 uur – 17.30 uur middagprogramma
17.30 uur maaltijd
18.30 uur vespers
19.30 – 21.00 uur avondprogramma


Meer informatie

Datum

  • Maandag 8 juni 14.00 uur t/m woensdag 10 juni 2020 13.30 uur
    Code: 20204

Kosten

Begeleiding


  • Ton Kurstjens werkt sinds 1983 als improviserend clown en docent in binnen- en buitenland. Zijn manier van werken kenmerkt zich door een veld te creëren van vertrouwen, liefdevolle aandacht en speelplezier. Hij schreef het boek: The Clown, from Heart to Heart. Zie www.clownerie.nl  

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld