MENU

3-Daagse Clown en bezinning

In de wereld van de clown is er één woord van waaruit hij de wereld tegemoet treedt: Interessant. Hij nodigt uit om zo min mogelijk je best doen en zoveel mogelijk in ieder moment aanwezig te zijn. Hij leert ons te bezinnen over loslaten en accepteren. We gaan ontspannen, ademen, mediteren, bewust Zijn en speels in beweging komen. 

De wijsheid van de clown zal tijdens deze drie dagen een inspirerende gids zijn, die ons kan helpen op een positieve manier om te gaan met de uitdagingen van deze tijd. Deze wijsheid zit met name in het “ja” zeggen tegen alles wat er is. Dat kan ook het “ja” zeggen tegen een nee-gevoel zijn. Deze mindfulness-gedachte heet in clownstermen ‘incasseren’; een radicale acceptatie. Zo is het!
De clown gaat niet sturen of manipuleren door bijvoorbeeld aan te geven wat hij graag zou willen hoe een ander zou moeten handelen. Iedere situatie is voor hem een interessante uitdaging. Hij doorvoelt wat die situatie met hem doet en deelt dit vervolgens met z’n medespeler(s) en met het publiek.
De clown is als een klein kind dat volstrekt openlijk zijn gevoelens toont; er is geen enkele filter, alleen maar een transparante eerlijkheid. We zien een kwetsbaarheid die ervoor zorgt dat er een hartsverbinding tussen clown en publiek tot stand komt.

Manier van werken:
Tijdens deze dagen wordt je uitgenodigd om vanuit stilte waar te nemen wat er om je heen aanwezig is en wat er in je omgaat. Via lichaamswerk, meditaties, bewegen, zingen enz. ondersteunen we het proces. Je oefent om beschermende patronen los te laten en je over te geven aan het niet-weten. Vanuit vertrouwen en soms ook met een beetje moed. 

Verder zal ik regelmatig mooie teksten en gedachten met jullie delen, met name van Etty Hillesum. Deze zullen ons ondersteunen in het accepteren van dat wat er is en wat ons verder kan brengen. Welke inzichten krijgen we door spel en uitwisselingen? Hoe komen we los van onze vaste patronen? Hoe lukt het ons beter om los te laten en hoe kunnen we creatief omgaan met tegenslag? Kunnen we dankbaarheid ervaren voor wat er wél is in plaats van verlangen naar - of hoop op - iets anders?
Een (speelse) uitnodiging tot Bezinning.

We zijn met maximaal 10 deelnemers en in samenwerking met het klooster zal ik zo goed als mogelijk zorgdragen voor veiligheid en vertrouwen.  Ik ervaar het als een mooie uitdaging om voor mij bekende oefeningen te transponeren naar een soort van ‘corona-variant’. 

Aandachtspunten zijn:
- ‘Uit je hoofd en in je lijf’: het lichaam als waardevol instrument;
-  Aandachtig waarnemen met al je zintuigen; wat voel je, wat hoor je, waar komt beweging…?;
-  De tijd nemen om te incasseren, niet te snel willen reageren: ‘First sense, then move’;
- ‘Niet-weten is méér dan weten’: vertrouwen op gevoel en impulsen.

Om mee te doen is clownservaring niet noodzakelijk.

Programma:
07.15 uur – 07:50 uur: meditatie
08.00 uur: lauden
08.30 uur: ontbijt
09.30 uur – 12.30 uur: ochtendprogramma
12.30 uur: maaltijd
15.00 uur – 17.30 uur: middagprogramma
17.30 uur: maaltijd
18.30 uur: vespers
19.30 – 21.00 uur: avondprogramma

 


Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona

We zijn enorm blij vanaf juni weer gasten te kunnen ontvangen in het klooster. We heten u van harte welkom en hopen dat u weer een inspirerende tijd in ons klooster heeft.

We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.

Lees hier een samenvatting van de maatregelen en aangepaste regels omtrent inschrijven en annuleren>>

Lees hier het corona-protocol voor gasten>> We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.Meer informatie

Datum

  • Dinsdag 22 december 14.00 uur t/m donderdag 24 december 2020 13.30 uur
    Code: 20260

Kosten

  • € 288,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 348,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 388,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Ivm corona maatregelen zijn alle kamers inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Dat wordt dan door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Ton Kurstjens werkt sinds 1983 als improviserend clown en docent in binnen- en buitenland. Zijn manier van werken kenmerkt zich door een veld te creëren van vertrouwen, liefdevolle aandacht en speelplezier. Hij schreef het boek: The Clown, from Heart to Heart. Zie www.clownerie.nl  

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld