MENU

Masterclass voor bezinningscentra - Wat is je koers?

Deze drie masterclasses zijn voor medewerkers, bestuurders en vrijwilligers van kloosters en bezinningsplekken. Het doel is om geïnspireerd en gemotiveerd te zijn zodat jouw organisatie haar koers kan kiezen. De sprekers zijn verrassend en expert in hun werkveld.


Er is veel in beweging binnen de wereld van zingeving en religie. Er ontstaan nieuwe initiatieven, bestaande organisaties werken op vernieuwende manieren. De belevingseconomie, de andere rol van vrijwilligers, van maatschappelijke/religieuze organisaties en verandering van geldstromen dwingt veel organisaties zingeving op een andere manier een plek te geven in bestaande organisaties of daarbuiten.

Uit ervaring weten de initiatiefnemers van dit project Aalt Bakker (directeur Klooster Huissen) en Anne Stael, (Zien wat onzichtbaar is) dat er grote behoefte is én urgentie gevoeld wordt om op een andere manier te werken met als doel om ook op langere termijn een bloeiend centrum/klooster te hebben. Daarom organiseren zij deze masterclass voor een uniek inkijkje in de keuken van verschillende organisaties en reflectie vanuit je eigen ervaring hierop.

Drie dinsdagen: 15 februari, 15 maart en 5 april 2022 van 9.30 tot 16.30 uur

Thema's

 1. Zingevende trends om bij aan te sluiten. Hoe maak je jouw idee levensvatbaar?
 2. Geld en communicatie: belangrijke randvoorwaarden voor elke organisatie. Wat werkt voor jou?
 3. Jouw plek, wat doe jij als pionier of leider en hoe zet je dat in de wereld?


Doel
Deze masterclasses zijn voor medewerkers, bestuurders en vrijwilligers van kloosters en bezinningsplekken en heeft als doel om geïnspireerd en gemotiveerd worden zodat jouw organisatie haar koers kan kiezen. De sprekers komen uit verschillende hoeken van het werkveld. Ze maken jou niet alleen deelgenoot van technieken/theoretische beschouwingen,  het gaat er ook om dat zij/hij jou meeneemt in ervaringen en waarden van waaruit gewerkt wordt en wat dat in de praktijk betekent.

In de masterclass hebben de deelnemers de mogelijkheid actief met de spreker in gesprek te gaan en eigen praktijkvoorbeelden naar voren te brengen. Interessant voorbereidingsmateriaal maakt dat de dag meer diepgang krijgt.

Resultaat
Het bijwonen van een masterclass heeft als resultaat dat jij vol energie jouw mooie plek nog beter in de wereld zet zodat meer mensen van jouw plek gebruik gaan maken.

Programma
In drie dagen wordt er aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:

1. Trends om bij aan te sluiten. Jouw idee levensvatbaar maken (15 februari)
Ochtend: Aalt Bakker en Anne Stael nemen je mee de brede beweging die zingeving nu is. Positieve gezondheid, nieuwe bezinningsplekken, de vraagtekens bij mindfulness, de chief happyness officer, stilte en wat betekenen deze trends voor jouw werk en jouw plek?
Henk Kroes, vertelt over de (soms weerbarstige) praktijk van het succesvolle initiatief in Jorwerd, de bezinningsplek Ny Kleaster, waarvan hij vanaf dag één bij betrokken is. Is het de kracht van de eenvoud of is het gewoon doorzetten?

Middag: Henk-Jan Hoefman studeerde commerciële economie en sociale organisatiepsychologie. Zijn lijfspreek is: ondernemen met ziel en zakelijkheid. Als mede-oprichter en voormalig directeur van ZIN, het klooster voor zingeving en werk, heeft hij met vallen en opstaan geleerd hoe je bijzondere plekken en ideële initiatieven in de wereld zet. Henk-Jan is projectleider voor (voormalige) kloosters en landgoederen. In deze masterclass gaat hij in op de vraag: hoe ontwikkel je jouw plek, waar staat jouw organisatie voor? Hij neemt ons mee om de stap van inspiratie naar realisatie te maken zodat je (nieuwe) plan levensvatbaar is.

2. Geld en communicatie: belangrijke randvoorwaarden voor elke organisatie (15 maart)
Ochtend: Gerie ten Cate, directeur van Kloosterhotel Zin geeft inzicht in successen en dilemma’s waar een organisatie als Zin mee te maken heeft. Werken in de ‘business’ van zingeving betekent dat je ondernemer en ondernemend moet zijn. Waar moet je op letten, wat past bij jou en hoe hou je focus? Gerie werkt daarnaast aan de faculteit Economie en Management van de HAN.

Middag: Hoe weet de wereld dat je er bent en wat vertel je? Met Greco Idema en Marije Lieuwens, Communicatie Doornburgh.
Greco presenteert zijn “10 geboden voor goede communicatie”. Greco is al jarenlang betrokken bij veel vernieuwende initiatieven op het gebied van zingeving en maatschappij. Hij is hoofdredacteur van Volzin en onder andere betrokken bij Klooster Huissen, Abdij van Berne, Reliwerk en Kloosterkracht.

3. Jouw plek, wat doe jij als pionier? (5 april)
Ochtend: Elke organisatie heeft een leiderschap nodig. Juist op ‘zinplekken’, pioniersplekken hebben idealisme en realisme beide aandacht nodig.  Aalt Bakker en Sebastiaan Hexspoor kijken naar jouw leiderschap. Wat vraagt dat van jouw inzet?
Sebastiaan is bestuurder bij Stichting klooster Casella, verbonden aan Stichting Present en hij was pionier bij Taizé in Amsterdam. Aalt Bakker is directeur van Stichting Dominicanenklooster Huissen en voormalig adviseur ondernemerschap en interim manager.

In de middag integreer je de kennis en vaardigheden uit de masterclasses en ga je onder begeleiding van Anne dat in de wereld zetten, op een manier die bij jou en jouw organisatie past.

Praktische informatie:

Algemeen
Cursisten ontvangen achtergrond informatie die aansluit bij de masterclass. Zien wat onzichtbaar is  en Klooster Huissen waken over de kwaliteit van de inbreng van de docent. Docenten moeten voldoen aan het volgende profiel: Vakbekwaam, werkzaam in de praktijk, affiniteit met kennisoverdracht, analytisch onderlegd en affiniteit met de doelgroep.

Werkwijze
Elke dag geven wij en één of twee ‘masters’ hun inbreng op het thema van de dag, zodat je leert van hun ervaringen. Je krijgt de ruimte om te reflecteren op je eigen praktijk en jouw rol in de organisatie. Soms gebeurt dat in tweetallen soms plenair. Een gerichte huiswerk opdracht maakt dat de output van de dag hoog is.

De docent geeft aan welke literatuur en overige achtergrond info van te voren gelezen/opgezocht moet worden.  Voor elke bijeenkomst wordt gevraagd literatuur te lezen en praktische voorbereiding te doen

Doelgroep
Professionele medewerkers, (kern)vrijwilligers en bestuurders van kloosters, bezinningscentra en spirituele centra én mensen die een nieuw initiatief willen starten.

Studiebelasting en organisatie
Studiebelasting bedraagt: de cursusdag en lesvoorbereiding (4 uur).

Extra's
De organisatoren komen na de sessies graag bij jouw organisatie om samen te kijken welke stappen jullie mogelijk nodig hebben om deze kennis toe te passen. Het eerste gesprek bieden wij gratis aan.
Op vrijdag 1 juli 2022 vindt een inspiratiedag plaats waar je jouw kennis kan delen en spiegelen aan grote sprekers op dit terrein. Deelnemers aan de masterclass krijgen 20% korting op deze dag.

Kosten van de opleiding
Kosten zijn € 475 euro per persoon voor drie dagen. De tweede persoon van dezelfde organisatie krijgt 30% korting, de derde persoon 50% korting. Deelname is definitief na aanmelding via deze site.
Studenten betalen €150,00 voor deelname. Vermeld 'Student ' in het opmerkingen-vak en de korting wordt na aanmelding verrekend.

Aanmelden
Heb je interesse om deel te nemen? Schrijf een korte mail met je motivatie, achtergrond, en werkervaring aan: Anne Stael, info@zienwatonzichtbaaris.nl. Wij raden aan om per centrum twee medewerkers deel te laten nemen.

Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona
We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.
Lees de laatste update van ons coronaprotocol op onze homepage. We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.


Meer informatie

Kosten

 • 1 persoon:  € 475,-
 • 2 personen van dezelfde organisatie:  € 807,-
 • 3 personen van dezelfde organisatie:  € 1040,-
 • Vrijwilliger:  € 235,-
 • Speciale studentenprijs: zie tekst. Bij meerdere deelnemers: graag namen in het opmerkingenveld vermelden. Korting wordt verwerkt.

Begeleiding


 • Aalt Bakker
  , directeur van Stichting Dominicanenklooster Huissen en voormalig adviseur ondernemerschap en interim manager.


  Anne Stael, combineert zingeving en zakelijkheid zodat plekken voor bezinning kunnen floreren op een manier die passend is.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld