MENU

Driedaagse Zen Zien Tekenen

Deze dagen oefenen we ons in onbevangen waarnemen van de dingen om ons heen en verwonderen we ons opnieuw over dat wat er is. Tekenen - met een eenvoudig potlood - is daarbij ons hulpmiddel. 

Elke seconde van ons wakkere leven zijn we bezig met kijken. We kijken naar bomen, dieren, mensen, het gezicht van onze geliefde. Maar zien we de dingen ook werkelijk? Hebben we gezien hoe dat blaadje zich ontvouwt? Hoe het gras zich buigt in de wind? Hoe het kind de wereld omarmt? Waarin jouw gezicht verschilt van het mijne?

Het Zen Zien Tekenen leert je niet-oordelend waarnemen en met volle aandacht betrokken te zijn bij de dingen om je heen. Meer dan een potloodje en papier heb je daarvoor niet nodig…

In deze driedaagse oefenen we ons in stil zijn, in onbevangen waarnemen, in de dingen om ons heen werkelijk zien. Ons verwonderen over dat wat er is.
Tekenen is het middel om onze aandacht te richten.
Afhankelijk van wat zich tijdens het programma aandient tekenen we de ruimte, de mens, de tuin of de dingen direct om ons heen. Dat doen we stap voor stap: het tekenen wordt zo een reis van binnen naar buiten, of van buiten naar binnen.

Deze retraite/workshop is voor iedereen die graag tekent – of dat wil leren. Die zijn of haar manier van kijken wil verdiepen. Het is voor iedereen die met meer aandacht in het leven wil staan, of een actieve vorm van meditatie zoekt…
Tekenervaring is niet nodig. Maar ook voor geoefende tekenaars biedt het Zen Zien Tekenen een hele nieuwe en diepgaande ervaring.

Een fijne driedaagse voor als je je een paar dagen terug wil trekken, veel in stilte wil zijn, maar tegelijk ook graag samen met anderen de dingen en de mensen om je heen werkelijk wil ervaren.

Verdere informatie
Tijdens deze retraite volgen we het ritme van het klooster.
We starten met een intoductie. Vervolgens wordt er een aantal uren les gegeven. gedurende de dagen is er ook vrije tijd 'om zelf op pad te gaan' of zelfstandig te tekenen. ’Maandag- en dinsdagavond is er een (facultatief) afwisselend programma met oefeningen, uitwisseling en het bekijken van een film.

Het accent ligt, tijdens en naast het tekenen, op stilte en meditatie, maar er is ook gelegenheid om een persoonlijk gesprek te hebben bij een van de begeleiders - of met elkaar in gesprek te gaan rondom een thema.

Benodigd materiaal: geen (alle tekenmateriaal is aanwezig). Een mapje of koker om tekeningen in op te bergen is wel handig en evt. een vouwkrukje.

Meer informatie over het Zen Zien Tekenen en de begeleider is te vinden op de site: www.zenzientekenen.nl. En via onze blog: https://blog.kloosterhuissen.nl/kijken-met-je-hele-lichaam/ en Alles-wat-ik-niet-heb-getekend-heb-ik-niet-werkelijk-gezien


Om in deze eeuw
eens even op te houden met rondrennen,
rustig in het gras te gaan zitten,
de wereld af te draaien
en de aarde weer te voelen,
het oog toe te staan een wilg te zien,
een wolk, een blad:
dat is een onvergetelijke ervaring…


Frederic Franck

Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona

We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.
Lees de laatste update van ons coronaprotocol op onze homepage. We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.


Meer informatie

Kosten

  • € 289,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
  • € 369,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
  • € 439,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
  • Ivm corona maatregelen zijn alle kamers inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
  • Algemene voorwaarden

Begeleiding


  • Leo van Vegchel, ‘gids’ in de traditie van het Zen Zien Tekenen zoals dat ontwikkeld is door de kunstenaar Frederick Franck

    Meer informatie over de begeleider op de site: www.zenzientekenen.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld