MENU

Driedaagse Creatieve reis met Kunst, Fotografie en Filosofie

De scheppende mens is een creatief mens. Kunstenaars en filosofen doen qua inventiviteit niet voor elkaar onder. Dompel je in deze heerlijke dagen onder in de raakvlakken tussen beiden, waarbij je je eigen creativiteit aanboort met beeldende kunst en fotografie. Daarbij ga je ontdekken wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt.
Je eigen ‘spelende mens’, Homo ludens, in jezelf aanboren is daarbij het uitgangspunt. Want als je creatief kunt denken ben je vrijer in het maken van keuzes.
Wie durft te ‘spelen’, je scheppende kracht ontdekken, ervaart vaak meer levensgeluk.

De Oud Griekse filosoof Plato dacht al na over schoonheid.
Jij geniet wellicht in je dagelijks leven van muziek, beeldende kunst, literatuur, theater, dans of andere kunstdisciplines.

We kijken en interpreteren beeldende kunst en fotografie. Iedere dag ga je zelf aan de slag met heldere creatieve opdrachten nadat je les hebt gehad in één van de kunstdisciplines.

The beginning is the most important part of the work”  Plato

Dag 1  starten we met een introductie op het programma met mooie beelden.
De diverse kunstdisciplines worden belicht van waaruit er gewerkt gaat worden. ‘Kijken hoe je kunt kijken naar je eigen kijken’ is daarbij een onderzoek waard. Daarbij gaan we ook terug in de tijd naar het begin van de filosofie.
Alle menselijke thema’s van het leven kom je tegen in de kunsten. En dat is niet anders dan in de Griekse oudheid met haar mythen en hebben filosofen veel geschreven over emoties en (on-) macht. Je ontdekt wat jou aanspreekt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt. Nieuwsgierigheid is de sleutel tot creatief denken.

Vervolgens is er een inspirerende les over beeldende kunst met een prachtige powerpoint om beelden en ideeën van kunstenaars op je in te laten werken.
Daarna ga je met een opdracht aan de slag hoe jij in jezelf de beeldend kunstenaar kunt ontdekken. Vragen over esthetiek kunnen je mede op weg helpen.

“Als een stem van binnen zegt, ‘je kunt niet schilderen’, schilder dan en de stem zal tot zwijgen gebracht worden” Vincent van Gogh

Dag 2 start met les over foto’s en beelden interpreteren. Een ontwikkeling in de fotografie wordt geschetst waarbij je ook ervaart hoe kunstenaars, internationale toonaangevende fotografen hebben beïnvloed. Wat is de zeggingskracht van beelden? Deze verbreed je met gericht zien en conceptueel denken.
Je gaat daarna met een heldere opdrachten op pad om zelf beelden te ontdekken, zien en verzamelen. Details in de natuur kunnen een grote inspiratiebron zijn. De foto’s maak je met een eigen meegebrachte smartphone of digitale camera. 

Op dag 3 werk je aan een beeldende presentatie waar we deze dagen mee afsluiten.
Jij maakt zelf de keus vanuit welke kunstdiscipline van de vorige dagen jij wilt werken.
Door deze dagen heen hebben we gerichte gesprekken met elkaar om je vrijer te laten denken en zit er in het programma een filosofische meditatie. Poëzie kan ondersteunen.
Daarnaast leer je werken met creatief conceptueel denken om eigen creatieve processen te verdiepen, richten en beeldend neer te zetten.

“De moed om zekerheden los te laten is een vereiste voor creativiteit”  Erich Fromm

Iedereen kan meedoen aan deze dagen, er is geen ‘instapnivo’ nodig van kennis of creativiteit. Plezier in het doen, ontdekken en nieuwgierigheid is het uitgangspunt. Er is een ochtend, middag en avond programma tot 21.15. Er is genoeg ruimte om zelfstandig te werken, binnen of buiten de muren van het klooster. Je overnacht op een eigen kamer met wastafel. De heerlijke maaltijden zijn goed verzorgd en drankjes en alle werkmaterialen, waaronder schildersdoek, zijn inbegrepen.

Waan je deze heerlijke inspirerende dagen in de wereld van het vrije denken en ontdekken. Dompel je onder en boor je eigen creativiteit aan. Welkom!

Henriëtte verzorgt in het Klooster ook programma’s Storytelling en Talentontwikkeling.
Als je vragen hebt over het programma kun je haar mailen hdegraaf@ziltversterkt.nl
Op haar site vind je meer informatie. www.ziltversterkt.nl/workshops/

Programma's in Dominicanenklooster Huissen in tijden van Corona
We hebben extra maatregelen genomen en een protocol opgesteld om te zorgen dat uw verblijf veilig en verantwoord is voor u én ook voor de bewoners en voor onze medewerkers. Alleen samen met u kunnen we zorgen dat hygiëne en de afstand van 1,5 meter gewaarborgd blijft.
Lees de laatste update van ons coronaprotocol op onze homepage. We verzoeken u het protocol vóór uw vertrek naar Huissen door te nemen.


Meer informatie

Datum

 • Woensdag 27 oktober 11.00 uur t/m vrijdag 29 oktober 2021 16.00 uur
  Code: 21257

Kosten

 • € 279,- Het A tarief geldt indien u een (gezamenlijk) inkomen heeft tot maximaal 1200 euro netto per maand. Tarief A
 • € 339,- Het B tarief is voor (gezamenlijke) inkomens tot maximaal 1600 euro per maand. Tarief B
 • € 389,- Het C tarief is bedoeld voor (gezamenlijke) inkomens van meer dan 1600 euro netto per maand en voor personen die de kosten kunnen declareren. Tarief C
 • Ivm corona maatregelen zijn alle overnachtingen inclusief verblijf op een 1pk. U kunt ook kiezen voor overnachting thuis tegen een korting van €40,- per nacht. Geeft u dat dan aan in het opmerkingen veld. Na aanmelding wordt het door ons verrekend.
 • Algemene voorwaarden

Begeleiding


 • Henriëtte de Graaf
   is inspirator in veranderingsprocessen, docent, spreker en talentontwikkeling coach, het gezicht achter ZILT. Zij begeleidt mensen, teams en organisaties in veranderingsprocessen waarbij ook creatief denken naast storytelling wordt ingezet. Zij verzorgt programma’s op diverse Hogescholen en congressen en begeleidt mensen in spreken in het openbaar. ZILT is zoet en zout en staat voor het stromen van energie en creativiteit. Waar het schuurt ziet Henriëtte kansen, met mogelijkheden in het vooruitzicht. Henriëtte’s eigen inspiratiebronnen liggen bij de Kunsten en interesse in de Filosofie.
  ZILT performance & organisatieontwikkeling 
  www.ziltversterkt.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld