MENU

Lezing Rouw gaat over liefde

Deze lezing is volgeboekt. Aanmelden is niet meer mopgelijk
Hoe kunnen we elkaar helpen bij rouw en verlies? Op deze avond komt rouwexpert Manu Keirse met het antwoord op deze vraag. Iedereen die direct of indirect te maken heeft met rouw en verlies, of geïnteresseerd is in dit onderwerp is welkom. Na de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen aan Manu en om met elkaar in gesprek te gaan.
Wellicht heb je zelf te maken met een groot verlies of is dit aanwezig in je directe omgeving. Dominicanenklooster Huissen wil een plek zijn waar we in gesprek kunnen gaan over dit thema, waar ook plaats is voor verdriet en rouw. Dit doen we onder andere door onze bijzondere kapel als uitvaartlocatie beschikbaar te stellen voor mensen uit de regio en door het aanbieden van lezingen en programma’s die hier bij aansluiten. Je bent dan ook van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze unieke avond.

Programma

19:00u inloop met koffie en thee

19:30u aanvang programma

21:30u gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje

22:00u einde

Elkaar helpen bij verlies en verdriet

Je kunt op heel veel momenten in het leven met ernstig verlies worden geconfronteerd, zowel in je eigen leven als in je onmiddellijke omgeving. Denken we maar aan het sterven van een familielid of een collega, een echtscheiding, een ongeneeslijke ziekte, verlies van je werk, leven met iemand met een beperking, verlies door onrecht… Hoe kun je daarmee omgaan en familie, vrienden en collega’s ondersteunen?

Mensen in verdriet en hun omgeving stellen zich allerlei vragen: Is het normaal dat je je na maanden nog zo verdrietig voelt? Is het nog ooit mogelijk om weer van het leven te genieten? Is het normaal dat je na een jaar nog kunt wenen om de dood van je moeder? Reageert ieder mens op dezelfde manier? Is het juist dat de tijd ‘alle wonden heelt’? Hoe kun je iemand in verdriet helpen en troosten? Hoe kun je een collega, die zijn partner of een kind heeft verloren, tegemoet treden op de eerste dag van zijn werkhervatting? Deze en vele andere vragen worden frequent gesteld door mensen in verdriet en hun omgeving.

Om verlies te overleven moet je rouwarbeid verrichten. Je kunt mensen hierbij helpen of het hen moeilijker maken. Het is een opdracht van elke burger om mensen hierin behulpzaam te zijn. Maar misvattingen over wat adequaat omgaan is met verdriet maken dat velen niet naar mensen in verdriet durven gaan of verkeerd reageren.

Er worden tips aangereikt om zowel mensen in verdriet zelf als hun familie, hun vrienden, hun studie- en werkomgeving te leren wat helpt en niet helpt om te overleven. Meer weten kan je in verdriet helpen om je eigen reacties en gevoelens te verstaan en je beter te handhaven op moeilijke momenten. Als omgeving kun je leren de juiste ondersteuning te bieden en mensen in die cruciale periode van hun leven niet in de steek te laten.


Meer informatie

Kosten

  • Aan deze lezing zijn geen kosten verbonden  € -,-

Begeleiding


  • Manu Keirse (1964) is klinisch psycholoog en emeritus hoogleraar verlieswerking aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven. Als rouwexpert heeft hij vele boeken op zijn naam staan waaronder ‘Helpen bij verlies en verdriet’.

    Hij is een inspirerende spreker met jarenlange ervaring die warm en gloedvol vele verhalen uit de praktijk te vertellen heeft en een duidelijke boodschap verkondigt over hoe je elkaar kan helpen bij rouw en verlies.

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Lees hier de Kloosterkrant

Het Klooster in beeld